Bazı düşünürlere göre mutluluk, haz ve keyif veren deneyimlerle ilgilidir; acıdan kaçmak, zevke yönelmektir. Bazılarına göre ise gerçek mutluluk, amaç sahibi olmak, değer üretmek ve hayatın anlamını keşfetmekle ilgilidir. Sizce insanı gerçekten mutlu eden şey anlık hazlar mı, yoksa anlamlı bir yaşam sürmek mi?
Iyi şeyler birdenbire olur diye bir laf var. Anlık, süpriz mutlulukları tarif eder bnc bu cümle. Mesela hiç beklemediğiniz kadar lezzetli bir tatlıya doyamayışınız gibi. Ya da çok sevdiğiniz ama çok eskide kalmış bir tanıdıkla aniden karşılaşıp sıkı sıkı sarılmak gibi. Bunlar aktif olarak hayatınızı yaşarken tattığınız anlık mutluluklar diyelim.
Birde demlenmek vardır. Kendi hayatını izlemek, belki de dediğiniz gibi anlam aramak, anlam yüklemek, o amaç uğruna yollar geliştirmek. burada rolünüz aktif yaşamdan çok seyr etmektir. Anlık değildir. Toparlayıcı bir bakış açısıyla şunu tartarsınız: Ben mutlu muyum ve yaşadığım hayattan razı mıyım? Olduğum kişiden razı mıyım? Işte o anlarda huzur kaplıyorsa içinizi, ve kendinize şefkat gösterip iyisiyle kötüsüyle “olsun be, yaşanması gerekiyordu, yaşandı, baş ettik hepsiyle” diyip sevebiliyorsanız kendinizi, çok iyi bir yerdesiniz demektir. Totalde mutlusunuz demektir. Ve huzurlu, mutlu olan kimse hayattan o anlık tadları daha yoğun alır. Sabah güneşin ışığını, taze kahvenin kokusunu, rüzgarın kokusunu, dalgaların sesini, vs.
Bence de insanın ara ara durup kendine dışarıdan bakabilmesi çok kıymetli. Sürekli koşarken ne yaşadığımızı bile fark etmiyoruz bazen. O yüzden “demlenmek” dediğiniz şey aslında insanın kendisiyle barışması gibi geliyor bana. Geçmişi kabullenip, kendine şefkat gösterebilmek gerçek huzurun temeli zaten. İçinde o sakinlik varsa, hayatın küçük anları bile daha anlamlı oluyor. Asıl zenginlik de belki tam olarak bu farkındalık.
Mutlu olduğum şeyler bana doğal olarak haz verir yani yaptığım şeyden keyif alırım içim ısınır yüzümde bir gülümseme belirir Mesela sevdiğim bir işi yapmak hoşuma giden bir müziği dinlemek ya da yakınlarımla vakit geçirmek Bunlar hem anlık bir tatmin sağlar hem de ruhumu besler Yani mutluluk sadece bir duygu değil, yaptığımız şeyden aldığımız keyfin içten gelen hazın bir yansımasıdır Bu yüzden insan kendini gerçekten mutlu hissettiğinde onunla birlikte küçük bir haz da gelir doğal ve içten bir şekilde
İnsan amaçsızca haz peşinde koşarsa bu yüzeysel kalır; ama sırf anlamlı diye hiç zevk almadığı bir şeyi yaparsa da eksik kalır. Gerçek mutluluk, amaçlarımız doğrultusunda yürürken o yoldan keyif alabilmektir. Çünkü mutluluk; anlamı olan bir hayatın içinde, yaptıklarından haz alabilmektir. ✨
Kesinlikle katılıyorum. Anlam ve haz arasında denge kurabildiğimiz yerde gerçek mutluluk başlıyor bence. Sadece zevk ya da sadece görev değil, ikisinin uyumu insanı tamamlıyor.
Mutluluk sadece haz olsaydı, güzel bir kahveyle ömür boyu yetinirdin ☕🙂 Ama insanın ruhu biraz daha derin; anlam arıyor, iz bırakmak istiyor. Haz anı parlatır, anlam ise hayatını bütün olarak aydınlatır 🌅 Sen yılların içinden geçmiş birisin; geriye dönüp baktığında seni asıl doyuran şeyin katkın, sevgin ve amacın olduğunu fark edersin. Bence gerçek mutluluk, hazla beslenen ama anlamla köklenen bir hâl 💛
Mutluluk diye bir amaç olamaz, bir varış noktası da olamaz. Mutluluk bişinçsel bir eşydir ve anlık yaşanır biter. Haz farklıdır bedenseldir. Her haz mutluluk verebilir ama tam olarak mutluluğu karşılamaz
Anlamlı bir yaşam sürmek. neyi neden yaptığının bilincinde olarak sana fayda sağlayan şeyleri yapmak bence. Haz alınabilir her türlü az veya çok depresyonda değilsen ama uzun süreli mutluluk mantıklı ve yararlı bir amaç bulmakla alakalı diye düşünüyorum
Haz=mutluluk ancak burada şu detay var haz kişi için ne anlam ifade ediyor huzur mu macera mı savaş mı barış mı kişiden kişiye göre bazısı acıdan bile haz alıyor
Ben her zaman mutluluğun anlam bulması gerektiği taraftarıyım Çünkü mutluluk her zaman şükretmeyi gerektirir ve şükreden insan da her zaman mutlu insan demektir
Haz insana anlık bir parlaklık verir ama çabuk söner, bu yüzden tek başına doyurmaz. Anlam ise daha derin ve kalıcıdır; insanı hem ayakta tutar hem de kendine saygısını besler.
Mutlu olduğun şeyler haz verir ve düşüncede bunun anlamı oluşur. Bu durum marjinal faydayı üst noktadan elde tutmaktan çok zevke yönelip daha çok istemek olursa haz başka yollara evrilir.
Anlık hazlar adı üstünde geçici , daimi mutluluk ta bence biraz ütopik bence mesele sürekli mutlu olabilmek değil yaşadığım hayatın bana anlamlı gelmesi haz anı güzelleştirir anlam ise hayatı…
Haz hayatın baharatıdır yemeği lezzetli kılar. Anlam ise hayatın ana yemeğidir sizi doyuran ve ayakta tutan odur. Sadece baharatla beslenemezsiniz ama baharatsız bir yemek de oldukça sıkıcıdır.😀