Protagoras'ın "İnsan her şeyin ölçüsüdür." sözünden ne anlıyorsunuz?
Gelin tartışalım.

Protagoras'ın "İnsan her şeyin ölçüsüdür." sözünden ne anlıyorsunuz?
Gelin tartışalım.
Protagoras, bu sözüyle nesnelerin ve olayların öznel bir değerlendirmeye tabi olduğunu vurgular. Yani, her bireyin kendi deneyimleri ve algılarına göre gerçeği kavradığına inanır. Bu durum, objektif bir gerçeğin mutlak olmadığı, her bireyin kendi bakış açısına göre gerçeğin şekillendiği anlamına gelir.
Ancak, Protagoras'ın sözü bazen tüm gerçekliğin tamamen öznel olduğu şeklinde yanlış anlaşılabilir. Oysa, bu ifadeyle sadece her bireyin kendi bakış açısının önemli olduğu ve gerçeği anlamanın öznel bir süreç olduğu vurgulanmaktadır. Bu bakımdan, Protagoras'ın sözü, düşünsel açıdan açık fikirli olma, başkalarının perspektifini anlama ve değer verme konularında da bir çağrı olarak yorumlanabilir.
Çok teşekkür ediyorum.
Yapay zeka sağ olsun 🤣
Yok, hiç problem değil. Yine de uğraşmışsınız🙏🏻
Yani dozu kaçıran da, dengeyi bulan da insan. Doğaya bakın mesela. Biz insanlar olmasa her şey kendi seyrinde ilerleyecek. Ama insan doğanın dengesini bile bozuyor. Ben böyle anladım 🤔
Anlıyorum sizi. Fakat oradaki "ölçüsüdür" ifadesi, gözlem niteliğinde. Yani doğayı gözlemleyip bir yargıya varmak. Örneğin Nil Nehri'nde, yılın belli zamanlarında, su seviyesi neden yükselir? İşte bunun gibi durumlarda yani doğadaki olguları gözlemleyip sorgulamak amacıyla "ölçü" ifadesini kullanmıştır, Protagoras.
Örnek vericem ajjdxj
Hava bazıları için soğukken aynı anda başka biri için sıcak olabilir, ölçü insandır mutlak sıcak ya da soğuk yoktur
Ancak benim aklıma takılan bir yer var. Protagoras sofist bir filozoftur. Onlar için doğa önemlidir. (Genel tabirle) doğadaki olgular, bilim vs deneyle ispatlanmıştır olgulardır. Yeşil renk başkasına göre kırmızı olabilir. Çünkü o kişinin renk körlüğü vardır. Fakat bilim, yeşil renginin nasıl oluştuğunu bilimsel olarak ortaya koyar. Bilimdeki olgular da göreceli olamaz. İşte bu nedenle, Protagoras'ın kendi dönemdeki imkanları için bu sözü geçerli olabilir. Fakat günümüzde bu, bence, geçerli olmayabilir.
Ama o renkleri insanlardan farklı gören hatta insanların göremediklerini görebilen (mor ötesi, kızılötesi..) canlılar da var.
Tabii ki, eğer ki bilimsel anlamda bakıldığında bu doğru. Fakat temele insanı koyuyor. Bilimi kullanan da insan.
İşte insan her şeyin ölçüsü 😄🤷
Hayır, sizin dediğinizi çok iyi anladım. Benim vurgulamak istediğim şey, mutlak veya değiştirmeyeceğimiz gerçekler. İlk başta da bilim örneğini verdim. Bilim mutlak olmamakla beraber, üzerine her daim yeni bir şey eklenir. Evet, bazı canlıların, ışığın diğer elektromanyetik dalga boylarını gördükleri biliniyor. Vurgulamak istediğim yer, Protagoras'ın bu sözü günümüzde ne kadar geçerli? Kendi dönemindeki imkanları göz önüne alındığında, o halde kabul edilebilir. Fakat günümüzde bu sözü bana çelişkili geliyor. 😊
Yani tutup da Protagoras'ın bu argümanını çürütecek bilgide değilim.🙃
Mutlak bir gerçeklik var mı bilemiyorum öğrenebileceğimi de sanmıyorum 😄ama öyle olsa da insan bunu kendine göre yorumluyor, bir yandan da başka canlılar bizim gördüğümüzden çok daha fazla bir evrene bakıyorlar. Yani şu sözü güncelleyerek "insan her şeyin ölçüsüdür" demek yerine "insan, kendi hayatının ölçüsüdür" desek belki daha doğru olur. Kemikleri sızladı ama olsun Sjdjxn
😂😅 ah, sesli güldüm. Adam sofist olduğuna pişman oldu. Neyse, yorumunuz ve düşünceniz için teşekkür ediyorum.
Ben teşekkür ederimm 😅
Teşekkürler eic için ✨🩷
Ben teşekkür ederim Madam😊🙏🏻
Cevap
3Cevap
Yani karaktere göre değişir demek istemiş
Yok, ben zaten anladım. Fakat sizlerin ne anladığınızı ve nasıl yorumladığınızı merak etmiştim.
Yanıtınız için teşekkür ediyorum.
Protagoras'ın önermesi aslında her şeyin subjektif olduğunu asla objektif olunmayacağını belirtmiş. Varlıkları nitelerken ve her şeyin göreceli değişken olduğunu anlatıyor yani bunu anladım.
Ki zaten benim de anladığım bu şekilde. Yoksa, farklı olarak neyi kastetmiş olabilir ki?
Yorumunuz için teşekkür ediyorum.
Her şeyi göz kararıyla yapma hastalığımız var, ondandır belki de
Göz kararıyla demeyelim de doğayı gözlemlemek diyelim.
Adam boş yapmış nasıl her şey ölçüsü olur bro
Yani bilemiyorum. Olabilir 🙃
Yorumunuz için teşekkür ediyorum.
Her şeyin sorumlusu insandır
Buradaki "ölçüsüdür." ifadesi, bir şeylerin dengesi, ölçüsü ifadesi değildir. Doğa gözlemi ve olguların kişiden kişiye değiştiği belirtmek amacıyla bu kelime kullanılmıştır.
Çok saçma bir söz
Kişiden kişiye değişebilir.
Anlamadım
Neyi anlamadınız?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?