El yazması eserleri okuyabilmek ve anlayabilmek ister miydiniz?

El yazması eserleri okuyabilmek ve anlayabilmek ister miydiniz?
En çok istediğim şeylerden biri 😍 bu mütheşmel manzara nereden? Ya da kitaplar ne hakkında? Osmanlıca mı Arapça mı, Farsça mı kitaplar? Eski dönemler, o zamanın lisanı, insanları.. Hepsi neden bu kadar harika?
Henüz kitapların hiçbirinin içeriğine bakmak nasip olmadı. Osmanlıcam ve arapçam bu kadar eski kitapları okumak için yeterli seviyede değil. Kendimi zamanla geliştirmeyi hedefliyorum. Bu arada kitaplar zaten çok narinler, insan dokunmaya kıyamaz, yalnızca orada okunabiliyor ve aslında el yazmalarının birçoğu dijital ortamda saklı. Osmanlıca, Arapça ve Farsça eserler mevcut evet.
Nasıl öğrenmeyi düşünüyorsun? Bende düşünüyorum da bir yöntem geliştirmedim sadece eski kitaplara bakıp okumaya çalışıcam bildiğin bir uygulama vs var mıı?
Kur'an okuyabiliyorsan osmanlıca matbü hattını çok rahat okursun sadece birkaç kaide var, bilinmesi gereken. Ama osmanlıcayı okumak anlamak için yetmiyor. Çünkü eskiden kullanılan çoğu kelimeyi şu an kullanmıyoruz. Bunun için uygulama önerebilirim. Matbü hattını çözebilen ilersinde rika hattını da çözer. Rika hattı biraz daha karmaşık duruyor ama okudukça gelişiyor. Kelimeleri gördükçe yazılışları hafızaya kaydoluyor zaten. İnstagram kullanıyorsan osmanlıca sayfalarını takip et, metinler anasayfana düştükçe okumaya çalış. Gözün alıştıkça okumakta hızlanırsın. Matbü hattında osmanlıca hikayeler, romanlar satın alabilirsin. Uyguladıklarımdan bahsettim.
Bunlar haricinde mutlaka işinin ehli tarihçi ya da osmanlıcaya vakıf birinden dilin gramerine dair bir şeyler kazanmak faydamıza olacaktır. Ben üniversiteden ve farklı bir kurumdan eğitim aldığım için arapça ve osmanlıcada belirli bir seviyeye geldim ama dediğim gibi bu zamanla gelişen ve bitmeyen bir süreç. Senin de etrafında kurs veren kurumlar varsa oradan destek alabilirsin. Online olarak da kurs bulabilirsin. Araştırmak gerekiyor.
Ayrıca Şunu söyleyeyim, ecdad arapçayı direkt olarak muhafaza etmiş. Yani osmanlıca eser okurken arapça bilen birisi, bilmeyene nazaran daha çok şeyi anlar. Arapça öğrenmek için de uygulamaların etkili olacağını sanmıyorum. Dili konuşan birilerinden kurs almak şart bence. Farsçayı hiç bilmediğim için yorum yapmayacağım.
Anladım takip ettiğim birkaç hesap var onları arttırayım o halde. Bir de kurs araştırmam da fayda var. Müteşekkiriim 🥰
Rica ederim 🌹
evet, götürüyor ve öyle bir zengin kütüphanem olsun isterdim.
Rica ederim
Cevap
10Cevap
Evet tabi ki de yüzüklerin efendisi en çok sevdiğim kitaplardan
Evettttt Mesela 10 sınıf tarih kitabım hala duruyor arada içini açıp bakıyorum
@mahmutbgc o geçmiş daha tozlanmadı ajjwjshdhhd
Kitabın ortasını delmek nedirr 😵💫
Eski kitaplara bayılıyorum gerçekten. İnsana garip bir mutluluk veriyor.
Çoook isterdim farklı bir dünyaya açılan kapı gibi.
Ahh Süleymaniye... ömrümü yedin
Süleymaniye yazma eser kütüphanesinden mi söz ediyorsunuz 😄
Eeevettt. Tabi o zamanlar nüshalara dokunabiliyorduk.
Biz bir hocamızla yakın bir zamanda ziyaret etmiştik, çok güzel bir mekandı. Yazma eserler nerede diye sorduğumuzda görevli bilgisayarları gösterince anlık bir şok yaşadık hepimiz. d
Ömrünüzü en iyi yerde tüketmişsiniz 📚
Bilgisayar değilde dijital baskı makineleri var.
Dijital ortama aktarıyorlar işte :)
Teşekkür ederim. Güzel zamanlardı. Sen neyle uğraşıyorsun peki. Alanın ne
Mütemadiyen öğrenci. d
Münevver düsturlu gençlik👏
Tozlu raflarda ne işim var.
o zaman sizi pistten alalım beyefendi
Tamam olur.
Ayy evett
çok istiyorum
Elbette
Selam. Inşaalah görürsün mes*aji
Evet kesinlikle