Ve neden?
Antik Mısır Medeniyeti
Sümer Medeniyeti
Aztek Medeniyeti
Babil Medeniyeti
Antik Çin Medeniyeti
Antik Hint Medeniyeti
Antik Yunan Medeniyeti
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Ve neden?
Geçmiş uygarlıkların hepsini merak ediyorum. Ama en çok hangisi diye sormuşsun en eskilerini. Atlantis, Mu kavmi hakkında bilgiler var ama ortada bir şey yok.
Bulunan en eski uygarlık kime ait oldukları henüz netleşmese de tarihin sıfır noktası Göbeklitepe.
O bölgede Göbeklitepe gibi hatta daha da eski tarihlere uzanan yapılar olduğu iddia ediliyor. Yani ne kadar çok geriye gidilebilir bunları merak ediyorum.
İlgimi çekiyorlar çok , derinlemesine okumuyorum her uygarlık hakkında bilgileri ama ister istemez heyecan verici.
Bir kaç gün önce Çanakkale gezisine gittik arkadaşlar ile. Dönüş yolunda Troya antik şehire de uğradık. 100-500 yıl aralarla aynı şehir üzerinde yapılaşmalar var milattan önce 4000 yılından başlayarak. Başka kaynaklarda Roma’nın kurucularının buradan gittiği iddia edilmekte. Hatta Romanın kurucuları da Kurttan türediklerine yönelik iddalar var. Türkler mi kurdu? diye düşünüyor insan doğal olarak.
Atatürk’te “ Anadolu en az 7000 yıllık Türk beşiğidir “ derken ister istemez geçmiş uygarlıklar bir Türk genci olarak ilgimi çekiyor.
Hocam gerçekten takdire şayansın. Atlantis Mu gibi çok çok eski kavim olduğuna inanılan kavimlerin kalıntıları su altında bulunduğuna dair görüntüler var fakat hangi medeniyete ait belli değil. Daha üstüne çalışma yapılmamış. Keşifçiler Atlantikte veya Pasifikte olması lazım bir adada sarışın beyaz tenli yerliler buluyorlar. Fakat o yerin çevresindeki yerliler hep esmer derili insanlar ne olduğu tartışmalı. Roma'nın kurucuları ise Türkler'de olduğu gibi Kurt kültüne dayanıyor. Anne kurt emziriyordu sanırsam. Bir inanç olabilir. Türkler zaten beyaz ırka giriyor genetik olarak. Çinliler ise sarı ırktan. Türkler beyaz ırk ile yani bir nevi Avrupalı ırk-Altay ırklarının birleşmesi sonucu ortaya çıkıyor. Avrupa-Asya karışımı bir ırk olduğu söyleniyor.
Bir hocamız demişti son zamanlarda şu teoriler ortaya atıldı; Türklerin anavatanı Orta Asya olarak biliniyor fakat Türklerin binlerce yıl önce Anadolu'dan çıkıp Asya'ya geldikleri sonra binlerce yıl sonra bu seferde tam tersine Anadolu'ya göç ettikleri ileri sürülüyor. Bu da şu yüzden; Anadolu'nun bazı yerlerine yılları milattan önceye tarihlenen kilim desenleri ve Göktürk yazıtlarına benzer simgeler buluyorlar. Sümerlerle aynı çağa dayanıyor. Bu desenler yüzyıllar sonra Orta Asya'da bulunan duvar yazılarında, desenlerde de benzerlik gösteriyor. Sümer metinlerinde bilinmeyen bir topluluğun kuzeyden göç dalgası da aktarılıyor. Yani Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya doğru değil Anadolu belki Avrupa'dan Asya'ya göç hareketi başlatmış olabileceği düşünülüyor. Türklerin göçünün tamlanmasından sonra da Hatti-Hitit gibi toplulukların Anadolu'yu boş bulup doldurduğu düşünülüyor onların bile Türk olabileceği düşünülüyor. Öyle bir teori var meydanda. Yani Atatürk'ün bu düşüncesi gerçekten doğru olabilir.
Ve hocam dediğin gibi Göbeklitepe bir sır. İnsanların yerleşik hayata geçtikten sonra ibadethaneler yaptıkları düşünülüyordu fakat Göbeklitepeden sonra anlaşıldı ki yerleşik hayata geçiş inanç yoluyla gerçekleşmiş ilk önce ibadethaneler yapılmış. Fakat bulunan sadece Göbeklitepe. Acaba ona benzer daha ne gibi kalıntılar var yerleşimler var kim bilir. Yok olmuş olan bile olabilir.
Öncelikle teşekkür ederim hakkımdaki güzel görüşün için.
Atlantis ile ilgili genel görüş suların altında kaldığına yönelik. Geçen bir paylaşım gördüm Yutup’da henüz izleyemedim ama Atlantis’in Manisa’da olduğunu öne sürüyorlardı.
Manisa hakkında farklı farklı iddalar var. Hz. Süleyman’ın hazinesinin de Manisa’da olduğu hatta kazı çalışmaları yapılacak şeklinde iddialar var.
Dinimizde Hz. Süleyman Peygamber olduğu gibi Yahudilerce Kahin Kral şeklinde de inanış var yanılmıyorsam.
Zaten kendisi Yüce Yaratan’ın izniyle cinlere ve şeytanlara hükmetmiş. Yani buradan anladığım negatif güçlere karşı da bir tesiri var.
Buradan neye bağlayacağım?
Atlantis hakkında okuduğum bilgiler bu kavmin yaklaşık 11 bin yıl önce yok olmuş ve kendileri teknoloji, manevi anlamda da çok ileri bir kavim olduğudur. Sadece sonradan kendilerini ilah olarak görmeye başladıkları için sapmış ve bu sebeple yok olmuş bir kavimdir cezalandılarak.
Atlantisin ulaştığı teknoloji ya da manevi güç gezegenler arası seyahate, bazı şeyler yaratamaya ( belki DNA’ların değiştirilmesi ile ) gibi hiç sahipleriymiş. Bu Bermuda Şeytan Üçgeni Atlantis zamanından kalan bir nedenden dolayıymış.
Hatta yeni edindiğim bilgi eğer doğruysa tabi bu yılanbaşlı kadın Medusa Atlantis zamanında yaratılmış bir varlıkmış.
Medusa’nın mezarı nerede ve ne zaman bulundu?
Osmanlı zamanında Türkiye’de ve Sultan Abdülhamit tarafından diye anımsıyorum. Bununla ilgili paylaşımı izlemiştim Yutup’da. Mezarı açıyorlar ve kimsenin bilmediği bir yere tekrar gömüyırlar. Yerebatan sarnıcı, orada ters duran Medusa heykeli, burada ayin yapan gizemli örgütler başka ve uzun bir konu.
Yani aklımda kaldığı şekli ile okuyup araştırdığım bu yapbozlar ve Atlantis Manisa iddası doğru da olabilir. Manisa hakkında farklı farklı iddalar da var. Örneğin Spil dağının içimin altın dolu oldupu, manyetik olarak etkisi vs.
Neyse uzatmayım ama ilgim var bu tarz konulara görüldüğü üzere amatörce 😇
Hocam bir şekilde bir şeylerin insanların hafızalarında etkisi var önemli olan bunu çözmek değil mi zaten :) Şu dünya tarihinde çok şey oldu farkında olanlarda var olmayanlarda. Önemli olan zaten araştırmak neyin ne olduğunu öğrenmek.
Aynen merak ediyorum. Elimden geldiğince okuyup araştırıyorum. Fırsat bulursam o tarihi yerlere gidiyorum. Ama eğitimim yok. Ve açıkçası bu ilgiyi, merakı daha çok okuyup araştırarak pekiştirmek iyi olabilir. Bunun içinde çok fazla zamanım yok. Bu konu gibi başka konularla da ilgileniyorum. Gündem, siyaset, hobiler, ekonomi vs derinleşmek için zaman harcamak gerek.
Bende biraz farklı ilgi alanları ile farklı kaynaklardan gelen bilgileri pekiştirme durumu var. Yani yapbozları ana başlıklar halinde birleştirince kendi çapımda bir senaryo yazıyorum. Genel bütün hakkında yorum yapıyorum.
Bir örnek daha vereyim. Ahir zaman hadislerinin bir tanesinde ( belki diğer kutsal kitaplarda da olabilir tam anımsayamıyorum ) şöyle bir şey geçiyor
“ Onlara bilgiler kadehlerle sunulacak “ diye.
Başka bir hadiste “ ilim 27 kısımdır bugüne kadarki peygamberler sadece 2 tanesini getirmiştir geri kalan ahir zamanda çıkacaktır “ der.
Başka bir hadiste Kehf Suresinde geçen “ 7 uyuyan gençlerin ahir zaman ordusuna katılaşacağı” nı söyler.
Bu 7 uyuyan genç ile ilgili iki görüş var.
Biri Selçuk Efes biri Mersin’de bulunan mağarada yattıklarına dair görüş.
Ben de İzmir Efes’te olduklarını düşünüyorum.
Eğer hadis gerçekleşirse bu antik çağda yaşamış gençlerin uykularından uyanmalarına şahit olacağız.
Yani dinsel kaynaklı bilgileri göz önünde bulundurduğumda verilen bilgiler , antik çağda yaşayan gençlerin uyanması vs gibi mucizevi olaylar ile geçmiş yaşantılara ait bilgiler gün yüzüne çıkacaktır diye sanıyorum.
Hani çok mu hayalperestlik yapıyorum diyeceğim ama hadis var.
Şu an bile heyecan verici bence 😇
Bence gayet ilgi çekici. Antik çağda yaşamış gençlerin uykularından uyanacağını yeni duyuyorum ve gerçekten değişik bir his. Tabi her şeyi sorgulamalıyız. Fakat mucizeler olabilir. Şu anda nükleer bir güç var mesela atom bombaları patlıyorlar. 800 ve 1300 yıllarında yaşamış olan alimlerden biri zerreciklerden bahsetmiş. Bu zerreciklerin içinden büyük bir enerji çıkacağını güneşlerin çıkacağını yazmış. O zamanın bilim insanları bunu düşünmüş. Bunu şimdiyle kıyasladığımızda alimin dediği zerrecik atomlar kuarklar oluyor zerrecikten çıkan güneş ise bombalar oluyor. O zamanlar böyle bir şeyi mucizeydi mesela. Neler olacağını göreceğiz hep birlikte.
Aynen inşallah 😇
Antik Mısır Medeniyeti çünkü gitmek isterdim her zaman. Antik Mısır, Nil Nehri vadisinde bulunan ve MÖ 3100'den MÖ 30'a kadar yaklaşık 3000 yıl boyunca var olan bir medeniyettir. Antik Mısır, insanlık tarihinin en eski medeniyetlerinden biridir ve birçok alan için öncü olmuştur. Antik Mısır, Nil Nehri vadisinde bulunan ve MÖ 3100'den MÖ 30'a kadar yaklaşık 3000 yıl boyunca var olan bir medeniyettir. Antik Mısır, insanlık tarihinin en eski medeniyetlerinden biridir ve birçok alan için öncü olmuştur.
Mısır firavunu ya da kraliçesi Kleopatra Mö 3000'de yaşayan Mısırlılardan firavunlardan şu anda yaşayan bize daha yakın tarih olarak. Böyle bir bilgi duymuştum. Dediğin gibi Mısır Medeniyeti gerçek anlamda o zamanın dünyasında yaşanmak istenen bir merkez çok eski ve köklü bir medeniyet. Mısır piramitlerini, şehirlerini inşa edecek geometrileri, mühendislikleri var. Sosyal yapıları var, işçileri var. Astronomi bilgileri var. Fakat yöneticileri çok yozlaşmış vaziyette. Antik Yunan gibi medeniyetler Mısır'dan ilham almış.
Teşekkürler bilgi için. eski tarihi kalıntıları özellikle de pramitleri merak ediyorum
Cevap
24Cevap
Hepsini çok merak ediyorum gadası
mısırı baya araştırıyordum bi ara ve gerçekten bazı kısımları çok ilginç ama belirsiz olması ve tahmin üzerine yürümesi biraz canımı sıktı o kadar kanıta rağmen belki de öyle değildir denilebilir😔
Aslında antik medeniyetlerin çoğu tahmin üzerine kanıt çok az var çünkü baskın olan medeniyet bir öncekini yıkmış kalıntılardan yola çıkıyorlar ya da metinlerden. Fakat araştırmacılar bu parçaları yapboz gibi birleştiriyor. Aslında çoğu tahmin edilebilir vaziyette. Kimi araştırmacıların rüyalarında dahi görüp eksik parçaları birleştirdikleri dahi olmuş. Önemli olan ilgi ve araştırma. Teknoloji gelişiyor bir yerden bir şekilde aydınlatırlar. Işın teknolojisi üzerinde çalışıyorlar bu teknoloji yansıyan ışınlardan geçmişe ayna tutmayı hedefliyor (geçmişi görmeyi). Mısır medeniyeti gibi medeniyetler senin ilgini çektiği gibi gerçekten ilgi çekicide olabilir çünkü kısmen içe kapalı uygarlıklar diğerlerine göre başka türlü evrilir. Bu farklılığı baktığın anda anlarsın. Mısır'da diğerlerine göre kendine göre gelişmiş bir uygarlık.
Hepsini tek medeniyet sanan ben😂😂😂😕😓😢 Bunları anlatan sıkıcı ders kitapları dışında kitaplar var mı? Belgesel de olur, tavsiye alabilirim.😊
Antik Çağ'la ilgili maalesef çok az film var genelde belgesel var. Sıkıcı olan bence bunu anlatan hocalar ve tavırları.
Olayları birbirine bağlarsan bağlantı kurarsan olay tamamen bir film olur :) Her olay bir diğerini etkilediği için bağlantı kurabilirsin böylelikle zaten ezber yapmaya gerek kalmıyor. Ama önemli olan merak.
Cleopatra izleyebilirsin Mısırla ilgili. Antik Çağı konu alan fazla yapım yok daha çok belgesel türü var. Ama vardır mutlaka.
Ben sana youtube'dan tarih kanalı önereyim; DFT Tarih ve Kronik Tarih izleyebilirsin.
Antik Çağla ilgili filmler-diziler çok az ama tarihi çağları konu alan filmler çok fazla merak ettiğin milletlerin ülkelerin tarihine filmlerle gidebilirsin.
Bu uzun güzel cevap için teşekkürler😊 DFT kanala bakacağımdan emin olabilirsin😉
Söylesiğin herşeye katılıyorum
O değilde, ne insanlık gelmiş geçmiş de kimseye kalmamış şu insanlardan kalan sadece kemikleri ve taşları hani nerede şu efsaneyi yaşatan insanlar bizde aynı onlar gibi yok olup gideceğiz
bir şey kalmayacak bu dünya bizi yutacak
Banada sorgulattın şimdi :D
Ne gibi yani
Kendini Tanrı-tanrıça gibi gören Mısır firavunlarına bile kalmadı bu dünya, yüzlerce medeniyet, devlet geldi geçti :D
Yani öyle tâbi kimsenin soyu kalmamış baksana hani nerede o medeniyeti yaşatanlar hepsi yok olmuş işte yani neler yapmışlar ne eziyetler ne zulümler savaşlar ölümler güç gösterileri hâkimiyetlikler Tanrıcılık oyunları
Şehvetli yaşamlar esas güç dünyanın kendisinde ve onu yaratan Allah ta işte kural bu yani kim olursan ol yok olacaksın yani yok olacağız Dünya'nın kanunu düzeni sistemi öyle kurulmuş
Çin ve Hint hariç hepsi yaa özellikle Mısır a gitmek istiyorum
Aslında bu medeniyetlerinde birikimi kültürü sosyal yaşamı var ama galiba insanından dolayı onları ayrı tutuyorsun. Günümüz Mısır'ında Nil Nehri kıyıları turistik mekan statüsünde.
O piramitleri nasıl yaptılar ve kafa vardı onlarda çok düşünüyorum.
Hocam keşke aydınlatsalar şu işi de nasıl ve neden yaptıklarını öğrenebilsek. Ama şu aydınlatıldı bu piramitleri kölelerin yaptığı sanılıyordu ama bildiğin sigortalı işçiler yapmış. O 4 bin yıl öncesi dönemde. Ama yinede çalışma şartları kölelikten beter.
Sigortalı mı 😂. Öz3l sağlık sigortası mı yaptırdılar acaba. Yok ya zannetmem. Yine köle sistemi. Tok karnına.
Firavun bunları ayakta kandırmıştır :D bir taş bile tonlarca ağırlıktaymış. Yüzlerce metre yükseklikte rampalar falan yapılmış. Mermerleri Nil'in karşısından gemilerle getirtilmiş. 146 metre yükseklikte bir yapı. Yani bakıldığında 1 katlı ev 2 metre uzunluğunda. Ortalama 60-70 kata denk geliyor.
100.000 kişilik insanı hiyerarşik bir şekilde sınıflandırıp 20 biner gruplara bölüp üçgen bir yapı piramit yapmışlar. Kraliyet için :D
Bir şey değişmedi sistem yine aynı sistem :D
Herkül'ün döneminde olmak isterdim. Hatta ben Herkül kadar güçlü olmak isterdim. :P
Bu işin ucunda Zeus'un, Posedion'un gazabı var hocam :D
Ne alakası var? Benim annem Yunan yahu, bana anlatma hikayeyi bari... :D Zeus, en sevdiği ve gözde dört atlısıyla (şar denilir) Herkül'ü yeryüzünden Olympos'a çekerek onu mükafatlandırıyor. Herkül yaşarken ki tek düşmanı Hera idi. :D
Harbi mi :D mitolojiyi bana kapak ettin hocam :D cevabı verdin. Bu işi bilenine sormak lazım tabi. Reis peki Yunan tarihine ilgin var mı araştırdın mı? Antik Yunan mı Bizans mı? Seçicek olsan hangisi senin için büyük bir çağ Yunanlara göre.
Aslında ikisi birbirinden farklı şeyler... Bizans ve Roma kültürü daha çok İtalya topraklarına ulaşan adetler ve inanışlarla şekillenirken, Yunanistan kültüründen etkilendiler. Yani bugünün Türk ve Kürt ırkları her nasıl birbirinden etkilenerek karıştılarsa, o dönemin Roma Yunanistan'ı da bu şekilde birbirine kenetlendi. Tabii ki Yunanistanlılar, Antik Yunan kültürünü daha fazla sahiplenirler.
Aynen öyle hocam. Ben araştırdım biraz günümüz Yunanları biraz Slavlaşmış vaziyette. Yani Slav, Sırp gibi unsurlar bölgeye akın etmiş ve genetik olarak Antik Yunan ile günümüz Yunanları arasında bir fark yaratmış. Antik Yunan daha çok bilim, kültür alanında gelişirken, Doğu Roma Hristiyanlığın gelmesiyle biraz dinsel anlamda hareket etmiş. Yunan'ların birçok yerde kolonilerinin olması İtalya'da da var Roma'yı etkilemiş. Dediğin gibi Batı'yı oluşturan etkenlerin başlıcaları. İç içe geçmiş vaziyetteler kültür olarak. Yunan ve Roma.
Eee şu an Yunanistan'da Ortodoks Hristiyanlığı (Slav) yaygın bir biçimde var ancak kültürel olarak daha çok Avrupa kültürü hakim... Yani işin aslı Yunanistan büyük oranda asimile olmuş durumdadır. 18. YY dan itibaren ulus devlet olarak büyümüş her halk maalesef asimile oldu. Türkler, Yunanlılar, Avrupa halkları ve dahası... :D
Valla gerçekten öyle. Her halk asimile oldu öz çekirdek yapısını koruyanlar korudu.
Bir tek bence Moğolistan korudu, onların da durumu ortadadır. :D Kabile hayatına devamke
Adamlar Ötükenden çıkmıyor ki Ötüken'i saf tutmuşlar :D 1300'den beri adamlarda hareketlilik yok :D
Daha ne kadar çıksınlar ki? Bir defa çıktılar dünyanın en büyük kara imparatorluğunu kurdular. Japonya için bir defa deniz seferi düzenlediler hepsi denizde telef oldular. :)
Türk devletlerinin tarihçesi bunların hepsinden daha çekici
Tabiki öyledir Macaristan düzlüklerinden Çin'e kadar uzanıyor sonuçta. Fakat Türklere dair belgeler çok az olduğu için aydınlatılması güç. Kısmen savaş ve ülkü tarihi üzerine olduğu içinde diğer medeniyetlerle iç içe geçmiş vaziyette Türk Medeniyeti.
mitolojisi assiri derecede güzel çocukluğumdan beri ilgi duyuyorum
Neyin mitolojisi güzel peki? Hangi medeniyetin
Amon-Ra'ya saygılar. İlgi duyman güzel çok nadir insanlardan birisin.
Mısır Medeniyetiydi ama Babiller daha çok dikkatimi çekti 😂😂
Peki neden Babil? :D
:D Mezopotamya o zamanlar cennetti tabi. İklim iyi, arazi iyi. Babiller inanılmaz zengin şehirleri falan muazzam. Asma bahçeleri, Babil kulesi gibi yapıları yapacak kadar donanımlı bilgi birikimliler. Şehirleşmişler fakat bu kadar fazla insanın bir arada yaşamış olmasından dolayı olacak ki suçlar artıyor. Onun içinde hukuk gerekiyor. Hammurabi diye bir kral çok sıkı bir hukuk sistemi getiriyor. Ha bide bunlar Yahudilerin şehirlerini yıkıp onları sürgüne zorluyorlar. Şatafat, lüks, para bunların işi :D
O dönem kesin öyle mizah yapanlar olmuştur :D ama adalet adalet yani göze göz dişe diş karşındaki sana ne yapıyorsa aynısı ona yapılıyor. Birde bu adamlar çorak mekanlara baraj ve sulama sistemleriyle yeşertip yapay cennetler oluşturuyorlar teknolojinin geldiği son nokta :D Günümüzde dahi bunu zor yapıyorlar.
Antik Mısır'a çocukluğumdan beri ilgim var. Mumyalar piramitler filan deli dehşet ilgimi çekiyordu 😂
Mumyalar, Piramitin Labirentleri, Kleopatra :D İlgisini çekeni çekiyor
ne için kurduklarını merak ediyorum nasıl anladılar hint olduklarını sisimleri çok farklı.
Hintlileri belirlemek için çok fazla uğraş vermeye gerek yok. Hintliler Hindistan'dan pek fazla dışarıya akın yapmamış hep kendi içlerinde mücadele vermişler. Çinlilerde aynı şekilde. Bunları diyorsan işin aşamaları var tabi.
Elbette ki Sümer Medeniyeti. Çünkü araştırmalara göze Sümerler Türk soyundanmış
Sümerlerin Asya'dan veya Kafkasya'dan geldikleri düşünülüyor. Türk soyundan mı henüz emin değiller. Ama Türk çıkarlarsa şaşırmam. Fakat Sami bir halk değiller galiba yani Arap soylarından değiller. Sümerlerin binlerce yıllık tarihi var insanlar neler yaşadı neler yaptı bilmiyoruz. Siyasi olayların bir kısmına hakimiz. Devasa şehirleri var şehir devletleri var. Bilgi birikimleri de muazzam.
Antik Yunan medeniyeti filozoflarının yaşamlarını çok merak ediyorum
Felsefe okuyan birisi olarak, Antik Yunan demek istiyorum. Hayran olunmayacak gibi değil çünkü. Ah Aristotales'im, benim üzümlü kekim...
Antik Yunandaki felsefecilerin bide birden fazla ilgi alanları var. şu an biz yazılı kaynaklardan ve arkeolojik kaynaklardan neler yaşadıklarını biliyoruz işin bilinmeyeni %90 civarında. Antik Yunanlar Akdeniz kıyılarında Karadeniz kıyılarında koloniler kurdular. Ege kıyılarına zaten yerleşmişler. Günümüz modern devletlerinin birçok yapısı ve dinamiği Yunanlardan gelir. Rodos heykelini yapan medeniyetin bir bildiği vardır derim :D Hocam felsefe konusunda bol şans hangi alana yöneleceksin acaba
Akademisyen olmayı düşünüyorum. Sadece antik yunan değil ki Descartes bile aydınlanma çağında yaşamasına rağmen hem felsefe, hem edebiyat hem matematik ile uğraşan bir insandı. Bizde de Celal Şengör var.
Mısır diyorum ama aslında hepsi çünkü aşırı aşırı ilgimi çekiyor çok mistik ve merak uyandırıcı
Antik Mısır, Antik Yunan ve Mayalar, İnkalar, Aztekler
Antik yunan medeniyetini çok merak ediyorum.
Aztek ve Maya uygarlığı cok ilginç ve heyecan verici.
Antik olarak ne görsem diye düşüdnüm ama araştırdım gerçekten çok güzel antika ve yazıtlar var.
Yunan mitolojisi ve tarihi bir başka
Daha ferah geliyor demi
kesinlikle öyle
Antik Mısır Medeniyeti çok cezbediyor merakımı.

O zaman sana şöyle görseller sunayım
Harika ikisi de teşekkürler 🙏
Çok karizmatikler bence, erkekleri de kadınları da 👍
Ne varsa antik Yunan dan çıkmış ya
Antik Yunan Bilimi + Roma Hukuku + Hristiyanlaşan Germen Savaşçıları = Batı Kültürünü oluşturan etmenler. Antik Yunan Batı'nın öncüleri. Antik Yunan olmasa Avrupalılar barbarlar gibi takılmaya devam edecek.
Yunanlılar ilgimi çekiyor
Bilimlere olan katkısı mı, demokrasiye benzer yapısı mı yoksa mimarileri mi
babil her zaman beni çeker
Babil = Para :D
Star wars medeniyeti.
Hocam o anti antik galiba. Günümüzden 1000 yıl sonrası :D
antik misir ve roma
Roma dikkatimi çekiyor onu da ekleseydin keşke
Yer kalsaydı eğer ekleyecektim ben Roma hayranıyım zaten. Ama en eskilerden yola çıktım. Roma'nın eklenmesi lazımdı. Roma'yı ekleseydim çoğu kişi Roma'yı seçerdi.
Mısır daha ilgi çekici geliyor
Antik Yunan Medeniyeti
Osmanlı Medeniyeti
Antik Mısır Medeniyeti.
Antik mısır medeniyeti
Antik Mısır Medeniyeti
Sümer ve Babil medeniyeti
Antik yunan medeniyeti olsun hadi
Medeniyet le alakasi yok antik misirin
:D Günümüzde olan olayların çoğu var halbuki :D inşaat dersen var, firavun dersen var.
Bence Mısır çok ilginç bir yer🧐🤔🤗
Peki Mısır'ın hangi konusunu ilginç buluyorsun? Antik Mısırlıları mı yoksa genel Mısır kültürünü mü.
mitolojisinden dolayı kesinlikle antik yunan
Hepsi çok değişik ve güzel
Ön Türkler
Sümer ve Mısır.
Antik Yunan
Mısır
Merak ediyorum tek bu
sumer geleneklerini merak ediyorum
Antik mısır
Babil
Aztek ve Yunan
mısır