Belki de erkekler daha duygusal varlıklar aslında?
şairler konusunda Türkler için de geçerli yabancılar için de bu arada, açık ara erkekler önde. Bu konuyu açmaya bile gerek yok :)

Belki de erkekler daha duygusal varlıklar aslında?
şairler konusunda Türkler için de geçerli yabancılar için de bu arada, açık ara erkekler önde. Bu konuyu açmaya bile gerek yok :)
Tarih boyunca kadınlar bastırıldı. Aşk ve gururun yazarı olan kadın takma bir isimle yazmıştı diye hatırlıyorum.
Nilgün Marmara, Didem madak var mesela. Adları çok bilinmiyor yalnızca.
Şiir olarak bakmamak lazım sadece. Çok iyi şarkılar yazan kadınlar var, hatta müzik piyasasına hakim kadınlar. Aysel Gürel, sezen aksu, yıldız tilbe.
Çünkü tarihe bakarsa yazar olan kadınlar cadılıkla suçlanıp yakılmış. Hatta çoğu kadın yazar korunmak amacıyla erkek ismiyle yayınlatmış kitaplarını.
Açık ara erkekler önde değil kadın daha yeni yeni özgürce yer arıyor cok saçma ve cinsiyetci bir soru.
Ayrıca beyin yapısına bakarsak erkekler daha uzaysal zekaya sahipken kadınlar daha duygusal zekaya sahip. Bu demek değil onlarda duygu 0
Böyle düşünmen güzel tebrik ederim başta yobaz sandım
Buna katılmıyorum çünkü sanatın hangi dalına bakarsanız bakin erkekler ön planda şefler olsun moda tasarımcıları vs. bu demek değil ki erkekler çok iyi sadece eski dönemlerde kadınların kendini bu denli göstermesi mümkün olmuyordu ve izin de verilmiyordu yani bu erkeklerin iyi olduğundan değil kadınların kendini kanıtlamasının zor olduğundan
Kadınların duygularını dile getirmesi daha bu yüzyıl normalleşti de ondan
Cevap
5Cevap
Bence kadınlar duygusal değil saplantılı ve takıntılılar sadece
Ben şiir yazsam bunu herkesten gizlerim çünkü. Kadınların yazdığı kitapları bile kendi adıyla değilde mahlas kullanarak yazdığını düşünürsek anlarız bence. Bende bugün bi kitap yazsam etrafımdaki insanlardan ötürü kendi adımı kullanmazdım." Nerden biliyosun böyle olduğunu, başına mı geldi," bunun gibi aptalca sözler duymak kaçınılmazdır muhtemelen.
Kadinlarin duygularini soylemesi yeni yeni normallesmeye basladi ondan olabilir mi sence? Ben babama dahi sevdigim cocugu soyleyemiyorum. Oturupta siir falan nasil yazayım. Yazsam babamin eline gecse kimbilir neler der. Ustumuzde yillardan beri baski var biz kadinlarin. Siz erkekler ise tarih boyunca hep en ozgur cinsiyet oldunuz. Askinizi haykirdiniz, siirler yazdiniz, cinsellik yasadiniz erkektir dedi gectiler. Bizde boyle işlemiyor bunlar.
Erkekler duygularına hakim olamadığı ve duygularını daha yoğun yaşadığı için
Çünkü şair ve yazar olan erkekler daha güzel sevmiştir
Erkekler duygusuz olduğu ıcın anca yazar kadınlar da okuyup hüzünlenir ay sinirliyim erkeklere
Şiirler sadece lirik (duygusal) yazılmaz, epik didaktik pastoral Satirik şiirler de vardır.
Alakası yok, sorunuzdan çıkan şey şiirlerin genellikle duygusal insanlar tarafından yazıldığı bende size diyorum ki her şiir duygusal değildir dolayısı ile onu yazan kişinin de duygu yoğunluklu olmasına gerek yoktur.
Politik eleştirel şiir anlayışına sahip çokça kadın erkek farketmeksizin şair vardır.
Ooo şimdi daha iyi ya skala büyüdü haklılığım daha da arttı, dediğim gibi politik eleştirel yazma anlayışına sahip çokça yazar var bunu bu şekilde ayrıştırmanız mantıklı olmaz ama belki farklı bir soru açıp erkekleri daha duygusal buluyorum, sizce? Diyebilirsiniz ama bu örnekle desteklenemez.
Hayır ya siz zaten benim sormak istediğim soruyu anlıyorsunuz zaten, farklı yere çekmeyi kendiniz istediğiniz için yapıyorsunuz, ayrıca eleştirel yazma biçimini de işin içine katsan bile yine erkekler önde olurdu.
Benim sormak istediğim soruya cevap verin lütfen, gayet iyi anladığınızı düşünüyorum 😂
Neden mesela Tolstoy, victor Hugo, Dostoyevski, nazım Hikmet, Orhan Pamuk, can Yücel falan önde onu soruyorum neden böyle büyük yazar kadın yok.
Yukarıda sorduğunuz soru ile şu an cevap vermemi istediğiniz sorullar arasında fark olduğunu belirteyim ilk.
Burada yazdığınız yazarlar elbette dünyaya mâl olmuş yazarlar ama bunların yanında: virginia woolf, fatma aliye topuz, afet inan, marry sehelly, adalet ağaoğlu, tomris uyar, mina urgan, emily bronte, elif şafak, tezer Özlü... Bu şekilde artarak devam eden kadın yazarlarımızı da görmemek bilmemek sizin kayıbınız, belki biraz daha içli dışlı olmak lazım, büyük bir resim var ve siz çok uzaktan bakıyorsunuz o resme, inceliklerini de fark etmiyorsunuz maalesef..
Kesinlikle öyle değil, siz galiba soruyu cinsiyetçi falan gördünüz cevaplamak istemiyorsunuz, yazdığınız yazarların kitaplarını da okudum hepsini olmasa da. Ben şimdi buraya tüm erkek ses getiren yazaları yazmaya kalksam baya uzar liste. Sorduğum soru ile bir farkı da yok ayrıca, erkek yazarlar neden kadınlara göre ön planda soru buydu en iyi görüş seçtiğim cevaplara bakın bence. Onlar düzgün bir şekilde anlayıp cevaplayanlar. Bu arada emily bronte mesela okudum kitabını evet çok güzel, dünya klasiği olmuş bir kitap fakat kalkıp Tolstoy ile karşılaştıramazsın mesela. Emily bronte nin biyografisini de okumuştum ilk yazdığı kitap dünya klasiği oluyor falan bilmem anlatabildim mi?
Mutlak bir gerçek olmadığına ben de katılıyorum zaten, ben de bir dayatma çabası içinde değildim. Sadece dünya çapında bilinen bir gerçek olabilir bu söylediğim konu, ama siz kabullenmek istemiyorsanız tabii ki anlayışla karşılarım sizin dediğiniz gibi olsun kadın yazarlar da önemli olsun 🙏
Can Yücel'e "kadından şair olur mu?" diye sormuşlar, "neden olmasın, biz şiiri s*kimizle mi yazıyoruz?" demiş
Şair olur yenen taraf,
Lakin en güzel şiiri yenilen yazar.
Nedeni yok. Kim sevdiyse yazmış. Tek çare.
kadın daha duygusal ama erkeğe şiiri yazdıransa kadın olduğundan kadından aldığı duygu yüküyle yazıyor zaten şiiri...
Kadınların sevgisi bizimkisi gibi karşılıksız değil. Gücün yoksa sen hiçsin onun gözünde
Kızları tavlamak için
erkekler tipe bakıyor çünkü
aynı imkan sağlanmadığı için
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?