- Kültür & Sanat konusunda 679 cevap paylaştı.
+1 yılDünya'daki ilk insan diye bir şey yok, o yüzden bu soru anlamsız
Ancak, bugün hala yaşayan dillerin klasifikasyonu incelendiğinde, toplam 4-5 tane dilden türemiş bir diller bütünü olduğu söylenebilir ancak bu da aşırı tartışmalı. En iyi incelenen diller Hint-Avrupa dillerinden oluşuyor, onların bile 488 tane dili var, çoğu ölü
Afrika'da yüzlerce, binlerde dil var, normal çünkü insanlığın Afrika'dan türediği kesin gibi. Asya'ya doğru gittikçe köken dil grupları azalıyor gibi, ancak sorun oraların dillerinin pek yazlı geçmişinin olmaması116 Yorumla- +1 yıl
Benim merak ettiğim, ilk insan diye bir şey yoksa birden binlerce kişi mi oluştu?
İnsanlar üreye üreye çoğalıyor ya bir başlangıcı olması lazım değil mi? - +1 yıl
@Abdurrahman00t Neye göre başlangıç? İnsan olarak bildiğimiz canlı çat diye tek bir bireyden evrilmedi, koca bir kitle türleşme sonucu zamanla bugünkü halini aldı
Yani dolayısı ile, ortada bir tane insan, onlardan türeyen nesiller yok. - +1 yıl
Kısacası ilk insan arapça konuşmuyordu 😃
- +1 yıl
@Eʟᴘʀᴏғᴇꜱꜱꜱᴏʀ Aslında düşününce, ''Allah niye ilk başta hak dini gönderip korumadı'' sorusuna bir cevap verilmiş oluyor.
Cennette dil ne? Arapça, ilk insan nece konuşuyor? İlk İnsanca. Arapça gelişene kadar din gönderip durdu, Arapça gelişince daha da peygamber göndermedi
Nasıl inanmazsın, çok mantıklı? - +1 yıl
Yorumlarını okumak çok bilgilendirici 👍
- +1 yıl
İnsan formuna bakacak olursak, tesadüfen oluşacak bir şey değil. Günümüz teknolojisi ile bile beyni anlamakta aciz kalan bilim var.
Böyle muhteşem bir düzen milyonlar, milyarlarca denemeden olduğuna inanmak hiç akıl kârı değil.
"koca bir kitle türleşme"
Bu bana Kur'an'da şu ayeti anımsattı: And olsun biz insanı kuru bir çamurdan, suretlenmîş balçıktan yarattık." (Hicr, 15/26).
Tabi benim inancımda, önce Adem as. Sonra Havva as yaratılmıştır.
İslam bunu çok uzun zaman önce söylemiş. Henüz bilim diye bir şey o zamanda mümkün değilken.
Cennetteki dil nedir, şu nedir gibi sorular pek ilgimi çekmiyor, fayda verici sorular değil.
- +1 yıl
@Abdurrahman00t Arkadaşım, insanların bir yılan tarafından kandırılmış iki tane ahmağın cennet diye süper fantastik bir yerden sürüldüğü için bu dünyada olduğuna inanıyorsun
O çok mantıklı geliyor da bu mu saçma geliyor? Bırakın allahaşkına ya! Nereye tesadüfen oluşacak bir şey değil? Evrim tesadüflere dayanmıyor zaten inatla, ısrarla şu meseleleri din adamlarının retoriğiyle değerlendirmeye uğraşıyorsunuz! - +1 yıl
Ben senin inancına hakaret ediyor muyum? Edebi bir şekilde tartışma, konuşma olacaksa olur. Böyle saygıdan yoksun bir şekilde konuşmanın lüzumu yok.
Herkes ölünce neyin ne olduğu ortaya çıkar. Çok değil, 50 - 80 yıl sonra mutlaka ölürüz (belki yarın)
İyi günler. - +1 yıl
@Abdurrahman00t Bir şeye hakaret etmiyorum, olanı söylüyorum.
Bal gibi de biliyorsun en basit tabirle, deli saçması olan bir şeye hiç düşünmeden inanıp, evrimsel mekanizmaya saçma demenin anlamsız olduğunu
Nasıl ifade edeceğiz ulan biz kendimizi? Hemen her şeye hakaret yaftası vurup mağduriyete kaçacaksanız, bari dininizi her konuda öne atmayın
Çünkü hiçbir şey söylenmesin istiyorsunuz, böyle bir hakkınız da yok - +1 yıl
Bu nedir bu, "Arkadaşım, insanların bir yılan tarafından kandırılmış iki tane ahmağın cennet diye süper fantastik bir yerden sürüldüğü için bu dünyada olduğuna inanıyorsun"
Senin kötülediğin İslam inancının ideolojisinde şöyle bir anlayış var, onların tanrılarına küfür vb şeyler etmeyin. Sizde daha akıllı zannettiğiniz yerde bile daha gerici düşünüyorsunuz.
İnsanın dini kendini oluşturur. Nasıl ki siz kendinize ya da bilime inanıp o araştırmalar konusunda argümanlar sunup, onlar gibi konuşuyor iseniz bizde inancımız doğrultusunda konuşuruz.
Bilimin yanıldığı çok çok dönemler oldu. Sizde inandığımız şeyler gibi olacaksınız.
Ben size bir şey söylemeyin diye bir şey mi dedim? Tekrar edeyim isterseniz, "Edebi bir şekilde tartışma, konuşma olacaksa olur. Böyle saygıdan yoksun bir şekilde konuşmanın lüzumu yok."
Anlaşılan siz fevri davranıyor ve görmüyorsunuz benim ne demek istediğimi. Hoş görmeseniz de olur. Dilediğiniz gibi yaşayın. - +1 yıl
@Abdurrahman00t E bu saçma değil mi yani? Sonuçta eğer mantıklı bir tartışma içinde isek, bunun rasyonel olarak inanılacak tarafının olmadığını kabul etmeniz lazım.
Evrime ''Oluru yok'' diyip buna saçma denince ''Hakaret'' diye karnınızdan konuşamazsınız, ben fevri değilim siz aptalca şeyler söylüyorsunuz
Bilim yanılınca ne oluyor? Kendini düzeltiyor
Siz dünyanın en abartılı, en iddialı, altında da hiçbir kanıt olmayan iddialarına inanıyorsunuz, yanılıyor olma ihtimaliniz biliminkinden bin kat fazla. Yanılma durumunda bir şeyin düzeltileceği de yok, nesiller boyu hayatından çalınmış, parası, vakti, hatta ailesi ile olan ilişkileri zarar görmüş milyonlara bu sorumsuzca savunduğunuz inançların kaybettirdiklerini geri verme şansınız yok
Bir de şu ''Benim ne dediğimi görmüyorsunuz'' diyenler, genelde karşı tarafın ne anlattığını anlamayanlar oluyor, dünyanın en sığ yerinden konuya bakmanın dezavantajları bunlar - +1 yıl
Ya kimin milyonları gitmiş? Kim kandırılmış? İslam inancından hangi kötülüğü yapın diye emrediyor da insanlar onu yapıyor da sömürü uğruyor?
İslam'ın iddia ettiği şeylerin hangisi yalan çıkmış. Şu günahtan, şundan yasak dur bunu yapma diye üzerine basa basa söylenilen şeyleri insanlar yaptığında zarara uğruyor.
Tek bir doğru vardır. Senin doğrun mu, benim doğrum göreceğiz diyorum. Senin bugün bana sunduğun kaynaklar, birkaç sene sonra "aslında bu böyle değilmiş, yanılmışız" denildiğinde, siz ne diyeceksiniz? Geçmişte olduğu gibi eski olarak kabul ettiğiniz şeyi yeni bir şey ile değiştirip, aslında bizim doğrumuz buydu, biz geç farkettik" diyeceksiniz.
Bizim inancımızda zaten insanın klavuzu belli, Kur'an. Kuranı açıkça tefsir eden de hadisler.
Siz üstün körü okuyup, tefsirini idrak edemez iken yalan demeniz safsata. Ben bilime düşman biri değilim, ben bilimin bu kadar gelişmediğini söyleyen biriyim sadece. Şu an çelişkili gibi görünen bilim.
1400 küsür sene önce Kuran'da evrenin nasıl yapıldığı anlatılıyor. Bilim buna ne zaman ulaştı? 100 sene önce miydi? Bu sadece bir örnek.
Yani kusurlu bakarsanız her şeyde kusur görürsünüz. Ama siz görmek istemiyor gibi konuşup, zamanla değişen bilime ayak sağlayıp değişiyorsunuz. Doğru olan bir şey değişmez.
Sığ olmayan hayatınızda başarılar. - +1 yıl
@Abdurrahman00t İslam inancının kendisi kötü olabilir, ayrıca, bence mesela kadınların yanında erkek olmadan sokağa çıkmasının iyi olmadığını savunmak, sıkı bedevi değerlerini topluma dayatmak, din tabanlı merkezi otorite altında insanları örgütleyip sürekli savaş çıkarmaya dayali bir ideoloji kurmak tamamen kötü şeyler ve hepsi İslam'da var.
İslam'ın iddia ettiği ne doğru çıktı da yalanını arıyorsun? Kuran'ı açıp okudun mu? Dağların dünyaya stabilite olsun diye kazık olarak çakıldığını söylüyor, Zülkarneyn'in Güneş'i bir balçık içinde batarken gördüğünü iddia ediyor vesaire.
Tek bir doğru yoktur, doğruluk diye bir şey yoktu zaten.
Şu ''Siz sonra yanılacaksınız'' edebiyatı gerçekten sıktı ya, siz istiyorsunuz ki, çağlar boyunca hep aynı şeylere inanılsın, aynı değerlerde kalalım, sabit bir yapımız olsun.
Ama sonra ''Gerici'' diyince de bozuluyorsunuz e bu tam gericilik işte. ''Ben hiç değişmiyorum, benim inancım mutlak doğrudur ve kanıtlama ihtiyacım da yok, artık bu inançların atıl kaldığı, hiçbir toplumsal değerle uyuşmadığı ve yasalarla da çelişir hale geldiği bir çağda bile inatla bunları savunacağım, kimse de bir şey bilmiyor'' tavrı var ve bu uzun vadede sana ve senin kafa yapındakilere zarar verecek.
Çünkü 20 yıldan sonra bir de iktidar değişimi olur da bundan usanmış insanların talepleri ülkeye hakim olursa, çok büyük açmazda bulacaksınız kendinizi - +1 yıl
@Abdurrahman00t Kuran'da da evrenin nasıl yapıldığı falan anlatılmıyor, palavranızdan da usandık artık. Biz onu genişletmekteyiz diye niyeyse şimdi bir çeviri yapılıyor, onun da ne anlamda söylendiği bilirsiz, aynı Kuran göğün bir kubbe gibi yükseltildiği gibi tamamen yanlış şeyler de söylüyor haybeye maval okuyorsunuz
- +1 yıl
Görelim 😂
- +1 yıl
Ben sana gel benim doğruma demiyorum. Doğru bildiğini yaşa. Ben sana ne kadar anlatsam da boş.
En İyi Cevaplar
Süryanice, İbranice ya da Aramca. (Dinlere göre)
İlk dil diye bir şey var mı o da şüpheli. Çünkü bir dilin dil olabilmesi için geniş bir topluluk tarafından konuşulması lazım. Kime göre ilk dil? Mezopotamya'da Aramca Asurca Sümerce ilk dildir Mısırda Mısırca. Çinde Mandarin. Avrupada Keltçe.
Yani ilk dil diye bir şey yok. Her toplumun kendine göre ilk dili var.
01 Yorumla
- Kültür & Sanat konusunda 409 cevap paylaştı.
u +1 yılBilenler aydınlatsın arapça diyorlar 😃
01 Yorumla- +1 yıl
😂😂
- Kültür & Sanat konusunda 606 cevap paylaştı.
+1 yılŞimdi bazıları arapça diyeceklerdir.
03 Yorumla- +1 yıl
En iyi görüş için teşekkürler
- +1 yıl
Ricalar 😀
- +1 yıl
☕️
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
18Cevap
- Kültür & Sanat konusunda 25b cevap paylaştı.
u +1 yılişaret dili
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBunun deneyi yapılmış yanılmıyorsam. İbranice olduğu saptanmış. Yeni doğan çocuk izole edilmiş dil edinmesin diye ve kendi ağzından çıkan ilk kelime bekos yani ekmek olmus.
12 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılFrigce imiş o İbranice değil.
barisozcan.com/.../- +1 yıl
Ben sümer diye biliyorum
Konuşmaya gereksinim duyduklarını sanmıyorum ama işaret dili olabilir
10 YorumlaKültür & Sanat konusunda 591 cevap paylaştı. Bilimsel olarak öncelikle işaret dili ve sonrasında Tamil ve Sanskritçe.
Dinsel olarak ise ilk insan olarak kabul gören Hz. Adem Cennet'te Arapça, Yeryüzünde Süryânîce konuşuyordu.
01 Yorumla- +1 yıl
Sanskritçe en eski dil falan değil, Bronz çağında ortaya çıkmış bir dil
Sanskritçe ile aynı dönemde var olan başka diller yok mu da Sanskritçe ilk dil oluyor? Bugün Hint Avrupa dili bile yeniden oluşturulma aşamasında bayağı leksografisi belirlenmişken nasıl Hint Avrupa Dilinden Türemiş Sanskritçe en eski dil oluyor yahu?
+1 yılEskiden dünyada tek bi dil vardı , insanlar sapkınlaştıkça Allah onlara ceza olsun diye dillerini karıştırdı , ilk dil Ademce olması mantıklı 🤷🏻♂️
00 Yorumla
+1 yılBende merak ediyorum. Gören eden de yok. Herkes sallıyor işte bir şeyler 🤣
16 Yorumla- +1 yıl
Aynen sallamak bedava 😀
- +1 yıl
İşaret ediyorlardı kesin birbirlerine. Ama gözleri görmüyor diye de bir rivayet var 😂
- +1 yıl
İlk insan kör mü yaratılmış nasıl hayatta kaldı la bunlar 😂
- +1 yıl
6. His galiba 😀. Birbirlerini çıplak görmesinler diye kör olduklarını biliyorum 🤭🤷🙈
- +1 yıl
Tüh mahrum kalmışlar 😀
- +1 yıl
Ahahah sonradan açılmış işte gözleri. Sayelerinde biz gelmişiz dünyaya 😀😝😈💪
ilk dil hangisi bilmiyorum da ilk konuşan kesin kadındı 😂
00 Yorumlaben bunu değil de ilk saksoyu kim çekti ne düşünüpte çekti onu merak ediyorum
126 Yorumla- +1 yıl
Gerçekten bunu mu merak ediyorsun🤦♀️😂
- +1 yıl
Bende merak etmeye başladım bak 🤔
- +1 yıl
Sen sus
- +1 yıl
Sen konuşma sen daha meraklısın 🤣
- +1 yıl
Hıhı
- +1 yıl
Oldu sende gizli üyeyi merak et 😝
- +1 yıl
Kimi 🤣
- +1 yıl
🤫🤫🤫
- +1 yıl
Merak konusunda üstüme tanımam 😂
- +1 yıl
Gitsin o belki memnun mesajları okumaktan 😂
- +1 yıl
Böyle daha zevkli oluyor ayrıca 🤣
+1 yılBence konuşmuyordu dil sonradan doğdu
10 Yorumla
+1 yılKemal sunanın bir filmi vardı hanzo kjj
20 Yorumla
+1 yılArapçanın ilk versiyonu sanırım.
016 Yorumla- +1 yıl
Kim söylüyor
- +1 yıl
@kralkobrax21 O dönemde Hz. Ademin yaşadığına inanıyorum. Bir dilin oluşması için yeterince topluluk olmayabilir.
- +1 yıl
Arapça olduğunu nereden biliyorsun ve kim söylüyor
- +1 yıl
@kralkobrax21 ilk versiyonu dedim. Refaransım Kuranı Kerim.
- +1 yıl
Kur'an araplara inmeseydi de Fransızlara inseydi bu sefer de Fransızca derdin
- +1 yıl
@kralkobrax21 Kuranda yazsaydı evet. Aşlah ayetinde ifade etmiş. Hz. Ademe isimleri öğretmiş.
- +1 yıl
Hz İbrahim de mi araptı onada mı arapça indi?
- +1 yıl
O dönemde insan sayısınıda değerlendirmeniz lazım. Maymundan geldiğimize inanmıyorum. Milyonlarca yıllık süreç içerisinde maymunların kalmaması gerekiyordu. Hala varlar. Bu sebeple yaratılış gereği, Hz. Adem ilk insandır. Allah kendisine isimleri öğrettiğini ayetinde söylüyor. Bende arapçanın ilk versiyonu olduğunu düşünüyorum.
- +1 yıl
İnanç ayrı bi konu şimdi arapça dersen önceki peygamberlerinde ayetleri var hepsi arapça değildi ben sümer dili olduğunu düşünüyorum
- +1 yıl
İlk tarihi kalıntılar var ama o zaman göbeklitepe senin bu tezini yaşanlayabilir. Onlar sümerce konuşmuyorlarsa eğer.
- +1 yıl
İlk dil nasıldı kimse bilemez, arkeolojik buluntular sadece yazı ile ilgilidir. Konuşma dili on binlerce yılda değişmiştir.
- +1 yıl
@kralkobrax21 kimsenin bilnediği konuda sende yorum yapıyorsun.
- +1 yıl
Arapça olduğunu sen söylüyorsun
- +1 yıl
@kralkobrax21 Arapçanın ilk versiyonu dedim.
- +1 yıl
Doğru Allah'ın tek bi dili vardı o da arapçaydı bize haksızlık oldu aynen bu şekilde oldu
- +1 yıl
Ne alaka. Türkçe konuşman seni dinsiz mi yapıyor. Bir din bir millete ait diye bir şey mi var. Sadece dili bu. Bu nasıl bir mantık ve bencillik anlamadım.
+1 yılİlk insan yok.
10 Yorumla
+1 yılArapça diye biliyorum
01 Yorumla- +1 yıl
Kim söylüyor
İnsanca konuşuyordu 😄
00 Yorumlailk insanlarin dilini konuşuyordu :)
07 Yorumla- +1 yıl
Ne yok
- +1 yıl
Şaka yaptım arapça diyenler oluyorda 😂
- +1 yıl
Sümer diye biliyorum ne kadar doğrudur bilemem.
+1 yılKonuşmuyordu bence
02 Yorumla- +1 yıl
Ee nasıl diller oluştu
- +1 yıl
Önce işaret dili, sonrasında jest ve mimikler. Konuşmanın gelişmesi de bunların getirdiği gerekeinimler
Maymunca
00 Yorumla
+1 yılHiç dusunmemistim
00 Yorumla
+1 yılFarsça.
00 YorumlaKuş dili
00 YorumlaSoru mu bu Türkçe tabii 😒
00 Yorumla
+1 yılBence İbranice.
00 Yorumlaİşaret diliyle
00 Yorumla
+1 yılTanzanyaca :)