Sizce arkadaşlar bilginiz var mı?
Evet
Hayır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Sizce arkadaşlar bilginiz var mı?
Bir kaç kez denedim hiç aklımda kalmadı, hiç faydasını görmedim.
Sanırım insandan insana değişiyor. Benim gibi görsel hafızaya sahip insan isen okumak daha akılda kalıcı.
Ders kitabı mı? Roman mi? Ders kitabı belki ama düz okuma değil, anlatım tarzı olursa olur. Roman vs ise kendin okuyacaksın. O yeni açılmış sayfa kokusu falan... guzel
Kişiye ve kitabın türüne bağlı. Akademik kitapsa ben mesela asla okumadan yapamam, hikaye/roman ise sesli kitap mantıklı. Hem gözler yorulmamış olabilir.
Cevap
19Cevap
12 yıldır sesli kitap dinleyen ve toplamda en az 250 kitaba ulaşmış birisi olarak şunu söyleyebilirim. Eline alıp okuduğun kadar akılda kalıcı olmuyor. Bu yüzden ben sesli kitap dinlerken sesli notlar da alıyorum ve sonrasında dinlediğim sesli kitabın basılı halini de satın alıp kitaplığıma koyuyorum.
Neden akılda kalıcı olmuyor
eline alıp okuduğun kadar etkili olmadı bende. Başkalarını bilemem ya da sende nasıl bir etki oluşur bilemem
Kendini geliştirdin mi 250 kitap dinlemekle
okuduğu, dinlediği, gördüğü, yaşadığı, duyduğu, dinlediği her şey öğrenmeye açık insana mutlaka birşeyler katar.
Onlar sadece dinlediklerim. Onun birkaç kat fazlası da okuduğum var sonuçta
Bence faydalıdır. ama gerçek kitabın yerini tutamaz bence
Uzun süredir sesli kitap dinliyorum, aynı zamanda okuyorum da. Benim için akılda kalıcı olması ikisi içinde eşit. Dinlesemde aklımda kalıyor, unutmuyorum. Okuyunca da aynı şekilde. Benim için ikisinin de farkı yok, ikisi de eşit ve ikisi de muhteşem. 📚 🍁
Okumak kadar kalıcılık sağlamıyor. Çünkü kitap okumak sessiz konuşmaktır. Hem görerek, hem de aklınızda tekrarlayarak yaptığınız okuma eylemi daha faydalıdır.
Aynı yeri tutmaz. Hangi kitabı okuyorsun değişir mesela, diksiyonunu geliştrir ama aklında kalıcı kalır mı tartışılır.
Evet ama okumak daha güzel bana gore.. çünkü dokunmak hissetmek. Dusunmek. Dinlerken de dusunuyorsun ama bu kadar odaklanamıyorsun..
Makale okumuştum bununla ilgili evet faydası çok fazla ve kitap okumaya zmani olmayanlar için bir başka yol diyebiliriz ikisininde faydası es değermiş
Kitabi kendin okumak daha faydalı sesli dinlediğim zaman sevmiyorum
bilgim yok ama sessiz bir ortamda dinlemek etkili olur gibi geliyor bana
Evet illede gözü yormaya gerek yok hazırı var😄
Akıcılığına bağlı bazen dinlemek bazen de oturup okuyup o cümlede başka aleme gitmek
Yararlı tabi; gözlerini yormuyorsun boşyere.. 🍂
Kitap okumak daha farklı ve güzel dinlemekle bir yere kadar
ay bi kere denedim okuyanın sesi çok gıcıktı kapattım
Hiç okumamaktan iyidir tabi ama okumak daha faydalı
Okumak daha faydalı dinlemek pasifleştiriyor bence
Ben şimdiye kadar okuyordum. Ama bence dinlemekte güzel. Ben artık okuyucu değil dinleyiciyim.
Ben okumayı daha çok seviyorum.
kitap okunmak için var, Dinlemek için değil
Dinlemek çok daha keyifli geliyor bana
Yerini tutmaz ama faydalı
Mesele bilgi olunca yazı sesten kıymetlidir
Bence okumak daha faydalı.
Sesli kitap beyinde kalmıyor.
Neden
Dikkatin dagilmazsa sesli daha iyi
Yerini tutmaz asla
Neden
Dinlemekle okumak aynı şey değil. Kitap okumak yerine dinlersen okuduğun zaman okuma hızın çok kötüdür takılmaların olar ve okuduğunu anlamazsın dinlemeye alıştığın için
Evett
Hayır değil
Okumak daha faydalı
Okumak daha zevkli
okumakta faydalı..
Evet
Hayır değil
Evet daha kalıcı bence
Sanmıyorum
Tutmaz yerini okumak bir başkadır
Güzel bı aktifite
Faydasiz