Ayıp değildir. Aksine okunan kitabı hediye etmek daha değerlidir. Şahsen ben kendi kitaplarımı birisine hediye etmem. Kitaplarımı ödünç verirken bile içim gider benim. O yüzden eğer ben birisine okuduğum bir kitabı hediye ediyorsam, ona çok değer verdiğimi anlayıp mutlu olmalı...
Kendi okuduğum kitabı şayet çok beğendiysem ve karşımdaki kişi sevgilimse, kitap okumayı da seviyorsa hediye ederim.
Yani hiç kitap hediye etme gibi bir alışkanlığım yok ama birkaç tanesini eski flörtüm olan birine hediye etmiştim. Toprak Ana kitabını okurken filmdeki anlatılan olay mı geçiyor diye merak etmişti eski flört ettiğim kişilerden biri. Onu ona hediye etmiştim. Bence ayıp değil.
Şahsen okunmuş bir kitabı hediye almak beni daha mutlu ediyor. Çünkü o kadar para vermiş, okumuş ve bir bağ kurmuş. Rafında saklamak yerine bana hediye olarak vermesi benim hoşuma gidiyor, kendimi değerli hissediyorum. Kitaplarımı beğenen insanlara genelde aynısı hediye alırım, öyle kolay kolay sahip olduğumu hediye edemem, kıyamam çünkü.
Doğum günü vs özel günler için diyorsan yeni bir kitap tercih ederdim. Başka günlerde içimden gelip hediye etmek istersem okunmuş bir kitap vermek çok daha anlamlı. Bunu ben okudum , senin de sevebileceğini düşündüm demektir. Onu tanıdığını gösteriyorsun.
Bence okunan kitabı hediye etmek, daha değerli bir şey. Çünkü kendin okumuş, beğenmişsin ve bir nevi senin için manevi değer taşıyan birşeyi hediye ediyorsun. Manevi değeri olan şeyler benim için her zaman paha biçilemez önemdedir..
Arkadaşına, kankana vs.. al oku diye verebilirsin ancak hediye olmaz. Kullanılmış olarak hediye vermen için ancak çok özel bir kitap olması gerek. El yazması, ilk baskı, özel baskı vs.. gibi
Okunmuş olan bir kitabı hediye olarak almak benim için daha iyi. Hediye eden kişi bana göre olduğunu düşünüp öyle hediye etmeye karar vermiş diye düşünürdüm
Kitap kullanılmaz okunur. Okudukça paylaşmak, paylaştıçada kazanmak anlamını taşır. Hediyeleşmekten ziyade takas kültürünü öğrenirseniz daha anlamlı olacaktır.
Öncelikle özel biri olmalı ve karşı tarafta bir kitapseverse okuduğun bir kitabını hediye etmenin manevi olarak ne kadar kıymetli bir şey olduğunu anlayacaktır. Ben olsam sevdiğim yerlerin üstünü çizerim hatta :)