Onca saçma sapan sorunun ardında bu kadar kaliteli olanını bulmak zor oldu, kesinlikle katılıyorum insanın ruh sağlığı açısından ilgi alanına göre mutlaka bir sanat dalı ile her daim ilgilenmeli
Hayatımızda zorlandığımız, duygularımızla ya da sorunlarımızla baş edemediğimiz zamanlar olmuştur. covid-19’un başlamasıyla birlikte karantina sürecinde kaçımız resim, kil, müzik, heykeller ile bir şeyler yapmayı denedik? kaçımız sıkılmış, bunalmış, öfkeli, üzgün ruh halimizle baş etmek için sanata koştuk? sanatın bize iyi geldiğini ve iyileştirici özelliğinin olduğunu hissediyoruz ve duygularımızla baş edemediğimizde kendimizi müzik dinlerken, kağıda bir şeyler karalarken bulabiliyoruz. bir çeşit terapi yöntemi işte.
Edemez. Sanat estetikseldir, olmazsa olmaz değildir. Sadece bilim tedavi eder. Sanat, liposuction ile yağ aldırmaya, bilim ise böbrek nakli yapmaya benzer. Sanat dudaklara botoks yapmak, bilim ise beyindeki tümörü almaktır. Sanat yemek sonrası çerezdir, tatlıdır; bilim ise yemektir, sudur.
Sanat insanın hiçbir işini kolaylaştıramaz, sadece estetik haz verir. Sanat mastürbasyona, bilim ise çocuk yapmaya benzer.
Sanatın her dalı ayrı bir ilaç misali. Herkes yeteneğine ve eğilimine uygun olarak o ilaçlardan birini istikrarlı biçimde alırsa en azından trajikomik/ travmatik/ tiksindirici videolar çekilen vakitler insanların ruhunda dönüşüme yol açan alanlarda yönlendirilmiş olur..🍀🍀
Eder ama alakası olmayan bir insana etki edebileceğini düşünmüyorum. Enstrüman çalmak ya da öğrenmeye çalışmak aklımı dinlendiriyor benim. Resme veya heykele hiç yeteneğim yok, yazılarım da sadece kendim için.
Rönesans döneminde venedikte olsaydık belkiii ama günümüz türkiyesinde iyileştirmekten ziyade biz eskilerin yaptıklarına saygısızlık yaparak göz ardı ederek üzerine çizikler isimler yazarak bir halt olduğumuzu düşünüyoruz..