"Sen bu karanlık ömrümün içine bir sevinç ışığı gibi, kurumaya yüz tutan ekinlere can veren bir Nisan yağmuru gibi birdenbire geldin"
Sabahattin Ali

Sabahattin Ali'nin katiline ne oldu biliyormusunuz. Katil Ali Ertekin. "Ben bu cinayeti milli duygularla işledim. Mahkemeden beraatimi, kamuoyundan alkışlanmayı bekliyorum"
Milli hislerle işlenen cinayetler hep mazur görülmeli değil mi Katil Ali Ertekin yargılama sonunda 4 Yıl ceza aldı ve bir sene sonra ilan edilen genel afla bırakıldı...
Devlet, katil Ali ertekin'i 1950 affında onu da kapsam icine alarak 4 ay içeride tutup çıkardı…yazıklar olsun mekanın cennet olsun Sabahattin Ali
zamanında kıymeti bilinmeyen, ülkesinde kendini yalnızlığa ve anlaşılmazlığa mahkum hisseden hassas ruhlu harika bir yazar. günümüzde de farklı fikir ve hassas kalpler için pek de değişen bir şey yok. hep öteki olmaya mahkumlar. ama bilinmez ki farklı fikirler bir ülkenin en güzel çiçekleridir.
İyi niyet ve saf kalp taşıdığı için sanırım, sınırı geçerken ona yardımcı olan kişi tarafından öldürüldü deniyor, ne acı değil mi?
Mekânı cennet olsun, tüm eserlerini okumuş biri olarak kalemini severim.
Devlet faşizmi yüzünden cesedi bile korkulduğu için öezarından alınıp adti tıpa görürüyoruz diyerek yok edilip tektat mezarına veya ailesine teslim edilmeyen, yüreği sevgi dolu yiğit adam. Saygıyla anıyorum.
Cevap
27Cevap
Sabahattin Ali, en sevdiğim Türk edebiyatı yazarlarındandır. Herkes onu yazdığı roman ve öykülerle tanısa da şiirleri benim vazgeçilmezimdir.
Ayrıca Sabahattin Ali’nin sevdiği ve de etkilendiği bir yazar olan Knut Hamsun Açlık ve de Victoria kitaplarını da tavsiye ederim, Açlık kitabını okurken realistlik gerçekten başınızı döndürecek. Yani konu nasıl buraya geldi anlayamadım ama okuyun, okutturun. Sabahattin Ali’yi de Kürk Mantolu Madonna’sıyla değil İçimizdeki Şeytan, Sırça Köşk, Yeni Dünya’sıyla tanısak keşke.
Anladım insanlardan geldiğini kederin; Uzak, herkesten uzak bir hayat süreceğim.
İlk adamakıllı okuduğum bir kitabın yazarıdır kendisi..
Unutamam.
Kalemi hoşuma giden yazarlardan biri. Toplumsal konulara ve dönemin şartlarına o kadar güzel değiniyor ki, okurken kendimi o zamanlarda buluyorum birden.. İyi ki okumuşum, iyi ki tanımışım..
Mekanı cennet olsun..
Ben böyleyim işte!” dedi. “Ben garip bir kadınım. Benimle ahbaplık etmek isterseniz birçok şeylere tahammüle mecbur kalacaksınız.
bayiliyorum bu adama
Kürk mantolu madonnada geçiyor bu dizeler.. ah raif ah
@Maskelimucize aynen oyle 🥰
Yakında filimi gelecek ama tarih belli değil.. kitabın sonunda yutkunamamıştım.. birde serenadda 😓
@Maskelimucize ben kitapta okudugum zevki filmde alamıyorum tanrilar ve insanlar bayilarak okudum ama filminin yarisinda sıkılıp biraktimki odullu filmdi
@Pnrakgl tabi kitaptaki his daha başka çünki kendi hayal gücünü yaşatıyorsun.. ejderha dövmeli kızda öyle mesala filimi izledim güzeldi ama kitap gibi sarmadı.. daha yalındı filim 😊
@Maskelimucize iste kitaplar bir baska benim icin
John verdon kitaplarınada göz atın pişman olmazsınız
@Maskelimucize gozlerini sımsıkı kapat
Gelinin öldürüldüğü kitap 😊
@Maskelimucize evet seviyorum kitaplari
En sevdiğim yazarlardan biridir. Özel, hassas ruhlu ve düşünebilen nadir insanlardan. kitaplarında ve şiirlerinde kendi gibi olan insanların yalnızlığını bir nebze de olsun giderebildiğini düşünüyorum. Ölüm şekli çok acı ve mezarı dahi bulunmuyor. Bir dağ başında katledildi. Kendi şiiriyle sonlandırmak istiyorum..
“Bir gün kadrim bilinirse
İsmim ağza alınırsa
Yerim soran bulunursa
Benim meskenim dağlardır dağlar”
Genelde ettiğim beddua tutar. Ki en son eski sevgilme ettim. Oda şuydu
Bana ne yasattiysa aynısını yaşasın yüzü gülmesin ve onu benden başka kimseye nasip etmesin. Diye bir beddua etmiştim.
Bazen bütün insanları boyunlarına sarılıp öpecek kadar seviyorum, bazen de hiçbirinin yüzünü görmek istemiyorum.
İçimizdeki Şeytan.
Bazen böyle oluyorum evet.
Çok severim çoğu kitabı masamın baş köşesinde Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan, Kuyucaklı Yusuf eserleri harikadır. Mekanı cennet olsun. 🙏
O kadar acı bir hikayesi var ki, mutlaka okuyun derim ben.
Mezarı bile olmayan değerli bir şair..
Çok seveeim dili, akıcılığı, anlatım tarzı, eserlerinin insanda bıraktığı etki...
Nasıl olur da daha önce tanımadım diye üzülmüştüm. Ruhu şad olsun nurlar içinde uyusun ❤️
İçimizdeki Şeytan kitabını en kisa zamanda okumayı düşünüyorum. Ruhu şad olsun
tasvir kralı. müthiş manzara betimlemeleri var severizz
Güzel adammış. Zamanında hain diye onu da yemiş bu memleket
Sabahattin ali onemli turk edebiyati ediplerindendir
Beni konu ezberlemek zorunda bırakan kimseyi sevmiyorum
Severim. Ölümü de şimdi olduğu gibi Türkiye klasiği hakkındaki davalar nedeniyle yurtdışına kaçarken sınırda milliyetçi gerekçelerle öldürülüyor. Adalet yoksunluğumuz devam ediyor.
Sabahattin Ali, devlet adına öldürdüğünü söyleyen bir katil tarafından katledilmistir. Değerli bir şair ve yazardır. Bu trajik sonu hak etmemiştir. Rahmetle anıyorum.
"Uzak olun benden uzak... Benim meskenim, dağlardır" dizeleri hayat felsefemi oluşturur. Nur içinde yatsın.
Zaten yalnızlığımın sebebi kitaplardaki kahramanları semtimde bulamayışım değil miydi?
Sen sevdiğim yazarlardan biridir Sabahattin Ali. 😇
Kesinlikle, şu sıralar şiir kitabını okuyorum 😇
Severim. Çoğu kitabını okudum. Sinop cezaevinde kaldığı koğuşu ziyaret etmiştim gerçekten etkileyiciydi
Bravo, bu Ilgın senin ne kadar ince ruhlu ve hümanist olduğunu gösteriyor bence.
Askerde 10 kitabını okudum. Adam askerlik arkadaşım sevmem mi lan
Kürük mantolu madonna hayatımda büyük iz bırakmış bir kitaptır
Hemde çok, Allah rahmet eylesin.
Nükhet Duru sayesinde severin kendisini
Geçmiş olsn cnmm üzüldm ölmesine
Allah rahmet eylesin severim
Severim. Allah rahmet eylesin
Edebiyatla şiirle ilgilenmiyorum
Evet kitapları benim için değerlidir.
Nasıl kıydılar be kral gibi adama..
Sabahattin ali kim la
seviyorum. özellikle de duygusal tasvirlerini