Bugün, Sabahattin Ali'nin ve insanlığın öldürüldüğü gün. 2 Nisan . Ölüm deyip bir kenara atamam da, katliam bu. Düşüncelerin, şiirlerin, kitapların öldürüldüğü bir katliam.."Bir ümidim yok. Bu sondu. Artık hiç bir şeyin değişmesine imkan yok, lüzum da yok."
Sabahattin Aliyi çok severim sinop cezaevine girmişti kendisi Atatürk'ü sevmeyen insan olarak algılandı sonra Atatürk e bağlılığını bildirmek için sinop ceza evinde "Aldırma gönül" şiiri yazdı. Buda bestelendi şarkı oldu şu an.
Kürk montolu modanna kitabıda çok Hoşuma gidiyor ne bu kitapta beni inciten ya da hangi incinen yönüme ayna tutuyor diyorum bazen. Kitapta geçen bir sözü çok hoşuma gidiyor
"Hayatta en güvendiğim insana karşı duyduğum bu kırgınlık, adeta bütün insanlara dağılmıştı.
Belki de işlerine gelmiyordur. Üç beş kuruş daha az kazanmamak içindir. Özdemir Asaf, Sabahattin Ali, Nazım Hikmet, Cemal Süreya ve daha nicesi. Hem hayatta yaşadıkları zorluklar hem de onların düşüncelerini engellemeye çalışan şahıslar. Gerçekten çok yazık..
Eserlerine çalıştık universite sınavında gelme ihtimali var diye. Bu süreçte eserlerinin konu ozetlerinide okudum. Gerçekten müthiş bir yazar. Eserleri okunduğu zaman bir sürü gerçekle yüzleşiyorsunuz. Öldürülme sebebi de Nihal Atsız ile giriştiği tartışmalar oldu. Bir nevi Irkçılık - Turancılık diyebiliriz. Ülkeden kaçmasına rehberlik eden Ali Ertekin tarafından bir takım milliyetçi gerekçelerden dolayı öldürülmüştür. Gerçekten de acı bir olaydır. Ne kadar milliyetçilik yaparsa yapsın sonucu böyle olmamalıydı.
Kürk Mantolu Madonna'nın da yazarıdır çoğu kişi tarafından bilirnir özellikle @KürkMantoluHayri tarafından 😊
Eserlerini okudukça yüreğinin ne kadar naif olduğunu hissettiğim bir yazar. Yeri ve önemi çok büyük bende. Tek suçu farklı düşünmekti ve katledildi. Değirmen kitabında dediği gibi: "Düşünüyordum: Gidersem istikbalimi kaybedecektim, fakat durursam aklımı..."
Türk edebiyatının en değerli yazarlarından. Soru için teşekkür ederim. "Kendimi bir balkondan aşağı daha rahat bırakabilirim, bir insana bırakmaktansa. Öyle çok korkuyorum insandan." demişti ki o insanlardan biri tarafından öldürülmesi de ne acı. Bu toplum için ciddi bir kayıp.
2
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
"Herkese içindeki iyilik kadar iyi bir hayat dilerim." deyip o hayatı bulamaması.. Her zaman şairlerin, önemli sanatkarların yoluna taş koymuşlar veya dışlamışlar. Maalesef hiçbir zaman sekmez bu.
Türkiyede aydın olmak cinayete kurban gitmek demek yine başka bir örnek Hrant Dink. Ülkeye dair nefretimi katlayan sebeplerden biri de bu. İnsanların önüne taş konulması ve marjinalleştirilmesi böylelikle planlanan cinayetlere kurban gitmelerinin haklı gösterilmesi. Sekmiyor sekmez de.
Hayatının son yıllarında Türk milliyetçileriyle yaşadığı tartışmalarla da öne çıktı, özellikle Türkçü-Turancı yazar Nihal Atsız ile yaşadığı gerilim giderek artarak Irkçılık-Turancılık davasının bir parçası oldu. Bu dönemde Aziz Nesin'le beraber çıkardığı Markopaşa dergisinde siyasileri eleştirmesi yüzünden çeşitli davalarla uğraşmak zorunda kaldı. Hakkındaki davaların aleyhinde seyrettiği bir dönemde Türkiye'den ayrılmak istedi ve Bulgaristan sınırını geçmek isterken kendisine kaçma girişiminde rehberlik eden Ali Ertekin tarafından milliyetçi gerekçelerle öldürüldü.
Herkes ne diyecek? Fakat bu ana kadar herkesten ne gördüm ki... Bana en yakın olanlar dahil olmak üzere, bu herkes dedikleri şey beni üzmekten, hayatımı manasız bir hale sokmaktan başka ne yaptı?
İşte bizde HERKES gibi ÖLÜNCE Kıymetini bilen bir toplum olduğumuz için asıl üzücü olan ve öldüren bu oluyor.
Cesedi muayene edilmesi için defnedildiği yerden çıkarılıp bir torba içinde elden ele dolaştırılırken kayboldu... Eşyaları, “hacizli” oldukları gerekçesiyle ailesine teslim edilmedi. Mezar bile çok görülen Sabahattin Ali'ye, kızı Filiz ıstranca dağlarında babasının insandan kaçışına ve yalnızlığına denk onun sözlerinin kazındığı bir kayayı mezar yaptı.
“Başım dağ saçlarım kardır. Benim meskenim dağlardır.
Benim için Türk edebiyatının en iyi yazarlarından biri. Kürk Mantolu Madonna müthişti. Kuyucaklı Yusuf adlı eserinide okumuştum ama Madonna başkaydı. Kendi dilimde onu okuyabildiğim için şanslı hissediyorum. Edebiyatımızın sonsuza kadar yaşayacak kalemlerinden biri. Işıklar içinde uyu güzel insan...
düşünmüyorum ben kendisinin kişiliği ile alakalı birsey ama güzel yazıyormuş daha cok yasasa daha cok yazsa da güzel olurmus ama sonucta ecel bir bahane ile geliyor bir kursun isabet etmeseydi kalbi dururdu bir vesile ölürdü geride güzel şeyler bırakmak lazım
Çok sevdiğim yazarlardan. Kürk Mantolu Madonna kitabını çok severek okumuştum. Şu sözü çok hoşuma gidiyor. Perişan bir haldeydim fakat içimde kendimden bile sakladığım bir ümit vardı.
Kişiliği, eserlerini çok severim. Ülkede ki birçok aydın insan gibi ona yakışmayan bir sonla aramızdan ayrılsa da eserleri ile yaşayacak her zaman; kendi deyişiyle ben hep genç kalacağım çünkü yaşlanmayacağım..
Kürk mantolu madonnayı kesin okucam adam balık burcuymuş kesin iyi bi adamdır tanımıyorum kendisini
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
"Başkasına merhamet etmek, ondan daha kuvvetli olduğumuzu zannetmektir ki, ne kendimiz bu kadar büyük, ne de başkalarını bizden daha zavallı görmeye hakkımız yoktur." diyen biri nasıl kötü olabilir ki? Ancak ne acıdır ki üç darbeye kurban gitti..
İçimizdeki Şeytanın yaratıcısı benim baş kahramanım💞
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
"İçimizde şeytan yok. İçimizde aciz var. Tembellik var. İradesizlik, bilgisizlik ve bunların hepsinden daha korkunç bir şey: Hakikatleri görmekten kaçmak itiyadı var." Keşke bize söyleyecek bir şeyler de bıraksaydı😂
Kimse mükemmel değil. Geçmişte yaptıklarıyla yargılayamazsın kimseyi Bizim millet böyle işte geçmişte kötü biriysen kesinlikle düzelemezsin kafasındalar. Allah affediyor size ne oluyor acaba?
@UDixon kardeşim yıllarca ülkücülük yaptım. Ocak reisliği dahil. Hiçbir ülkücü bu tür hatalar yapamaz. Ve kendi hesapta ülkücü,, Adnan Menderes adalet partili ona dilendi kumar parası için. Sonra ülkücülere ders vermeye kalktı. Daha çok şeyini yazarım da kızın sorusunu p#ç etmeyelim. Ya#vşak, menfaatçi, iki yüzlü biri oku hayatını gör ya#vşağı.
@UDixon necip iti ülkücülere ders veriyor, perdesiz ev olmaz, kadında başörtüsüz olmaz diye konuşan itin. Kendi eşi 1 gün bile başörtüsü takmadı. Bu yavşağımı bana savunuyorsun ya#vşak iki yüzlü ittir.
Kumar oynamak kafirlik değildir. sanki bütün ülkücüler peygamber de boş boş konuşmayın gördük oğuz bulutu küçük çocuğu taciz etti hem de evinde. Keramet ülkücülükte değil kişinin kendisindedir.
@UDixon iyi araştır iftira çıksın gel beni burada herkesin içinde rezil. Et hayatımı ülkücülüğe adadım. Ben bunları anlatıyorsam sana, bilgi kesindir iftira değildir.. Kumar masasında yakalandığı anın fotosu var. Menderesten para istediği mektubu bile bulursun sen araştırmıyorsan banane...
Birde nazım ve sebahattin itlerini bi anlatsam.. Çok uzun hikaye. Onlarında ne kadar şe#refsiz olduklarını bir anlatsam gelmiş. Buraya sebahattin aliyi övüyor vatan haini bunlar da nazımın babasını bile yazarım neler yaptığını polonyalı devşirme bir itti.
@UDixon ocak reisliği yaptım yıllarca yaşım 42. Benim olduğun il de 0lkücü yanlış yapamaz yaparsa ülkücüyüm diye gezip adımızı lekeleyemez. Dayağını yer bir daha ben ülkücüyüm diyemez. TÜRKEŞİN lafı vardır Ülkücüler bayraktır. Bayrak lekelenmez.
Keşke ona buna değil de kaleminde aldığı duygulara baksan. Hem Sabahattin Ali yi hem Nazım Hikmet i hem de Necip Fazıl ı severim. Kudüs ü davası yapan Nuri Pakdil i de severim. Onu-bunu için değil ama, yazdıklarıyla severim. Keşke düşüncelerine değil de yazdığı eserlere baksan. Düşünce, sağ-sol ayrımı yapmaksızın okusaydın bir şiirlerini anlardın. Ancak, sev veya sevme hiç kimseye hakaret edemezsin. Hele ki bir sanatkara sırf düşünceleri yüzünden hakaret etmek nasıl bir kindir? Nazım Hikmet in Vatan Haini isimli bir şiiri vardır. Şiiri kesmek istemiyorum, bu yüzden tamamını atacağım. Der ki Hikmet:
"Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ. Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz dedi Hikmet. Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ." Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne, kapkara haykıran puntolarla, bir Ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında Amiral Vilyamson'un 66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında, Amerikan amirali Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira. "Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz dedi Hikmet. Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."
Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz, ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim. Vatan çiftliklerinizse, kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan, vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan, vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın, fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan, vatan tırnaklarıysa ağalarınızın, vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa, ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan, vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası, Amerikan donanması, topuysa, vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan, ben vatan hainiyim. Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla: Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
“Kendi çölünde kaybolan bir Mecnun değil, kendisi çöl olan bir Mecnun oldum. Şimdi Leyla bir rüzgar esintisi. Bense çölde bir kum tanesiyim. Belki şu koca çölde bir meltem eser diye bekliyorum. ” Burak Aksak
Solcu bi şair olduğu için seviyorum, ama bu tarz başlıklar hiç açıklayıcı değil yanlış anlama sakın ☺ ne düşünüyorsunuz ne yapmalıyım, gibi klişe iğrenç cümleler