Taş dilini heykelcilikte yeni yeni öğreniyorum, yeni yeni taşla anlaşmaya başladım. Sanırım bu süreçte acayip bilek ve kol kası yapıcam gibi 😂 Peki aranızda taş yontup, heykel üreten var mı?
Eski insanların ortaya çıkardıkları eserleri görünce gerçekten çok şaşırıyorum. Büyük başarı. Elektronik cihaz yok, teknoloji yok. Bunca nimet varken bile geçmiş eserler gibi üreten sanatçılar göremedim.
Yalnız yüz detayları gibi karakteristik detayları kişinin kendisinden kalıp olarak canlıyken ya da öldüğü zaman alıyorlardı, tabi diğer tül efekti gibi eklemelerde gerçek anlamda zanaat eseridir.
Çok çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için 😌🌺 bunlar çok önemli isimlerin heykelleri, zamanın en iyisinin en iyileriydi 😊 o dönemlerde o insanlarla tanışmak, atölyelerini gezmek isterdim.
Yapmadım ama cidden takip ettiğim bir olay tr de adam akıllı yapan yok hepsi şu beyaz alçıyı karıp devam ediyor tr dışındakiler koca mermer blokları vinçlerle alıp işliyor bizimkiler alçıyı duvara yapıştırıyor
Valla gravür makinesi ile bir ara ufaktan başlayıp niyetlenmiştim, hatta çeşitli taşlar biriktiriyordum sadece beyaz mermer değil, bal mermeri , granit, bazalt vs ancak bazı aksi giden başka işlerden dolayı nasip olmadı. Kafamda doğanın değişik yerlerindeki kayalıklara kendi gravürlerimi yapasım var yüz olur tam vücut olur. Definecilik huyumda var. Hobidaşlarımada macera çıkartırım aranır dururlar heykellerin kabartmaların etrafında dedektörlerle 🤣
Ahh nolur fırsatınız olunca devam edin, cidden taş yontmanın bu kadar güzel olduğunu bilmiyordum. Büyük taşlar çok zorluyor ama yine de acayip zevkli 😌
Bu işe çok geç girişip usta olanlar da var, bence siz de başarırsınız :) Tabi eğer ki yapmak isterseniz, isteğinizin önüne bir tek sizin koyduğunuz engeller gelir. İnsan isteyince ve severek yapınca her şeyi yapabiliyor 😊
Şimdi bunu kil veya türevleri için demiş olsaydınız şöyle derdim; ya olur mu öyle şey, yanlış yaparsın o kısmı bozar tekrar yaparsın, doğru yapana kadar şansın var, kil yumuşak malzeme hem derdim ama taş yani taşın geri dönüşü yok... Yanlış yaptınız, artık o kısım yanlış, taşı kırdınız, orası artık kırıktır, ya çöp olur, ya da çok büyük bir parça kırıldıysa metallerle destekli birleştirme şansınız olur (belki) o da tabi heykel bittiyse :(
Lisansta heykel branşına başlamadan evvel, bölüm sınavlarına gireceğim sorada bir rakibim bana çok iyi çiziyorsun ama çizim yapmakla heykelin alakası yok demişti, kendi yaptığı toprak heykelleri gösterip bana ahkam kesmişti. Halbu ki bilmiyordu anatomi bilgisi, desen gücünün heykelde ne kadar önemli olduğunu :D ben 1. olarak kazanırken ve şu an da iyi işler çıkarırken o kazanamadı, şu an ne yapıyodur bilemem ama o zaman dedikleri bana çok saçma gelmiştir her zaman. Yani resim yapan, heykel de yapar. İnternetten bakın, bir çok ressam aynı zamanda heykel de yapmıştır. Mesela çok bilinenlerden biri olan Pablo Picasso' nun kaç heykeli var bakabilirsiniz veya Henri Matisse' e bakın, fovizmin öncüsüdür, işi gücü çiğ renktir fakat heykelleri de vardır aynı zamanda.
Eklemeden edemeyeceğim, üç boyutlu düşünemeyen birisi heykel yapabilir ama asla resim yapamaz. Üç boyutlu düşünebilen birisi, iki boyutlu yüzey üzerine üç boyutlu bir dünyayı sığdırabilir 😊 yaptığınız işi kesinlikle heykelin yanında küçümsemeyin.
Aslında denersin, atık mermer parçalarıyla hobi işi gibi başlayabilirsin. Metal bir parça bulup oyabilirsin ama biraz tabi zorlar oymak çünkü asıl marzemeleriyle bile zor oyuluyor (mermer çeşidine göre zorluğu değişiyor tabi). Mesela kum taşı mermeri bulabilirseniz o alçı gibidir, alçıya nazaran daha sert ama oyulmaya daha müsaittir. Hiç yoktan kalıp alçı dökersiniz küp şeklinde, o bile o kum taşı hissiyatını verir, onda bir şeyler deneyebilirsiniz. Veya daha profesyonel bir şey yapmak isterseniz mutlaka bu alan için bir hobi grupları vardır, çok zevkli olur 😊