Gözüme çarpıyor bu aralar, insanlar nedense elit bir hale gelmeye, gelemeseler de böyle görünmeye çalışmaya başladılar. Bunun akabinde de diğer insanları küçük görme, aşağılama yoluna girdiler.
Bunun sebebi ne sizce? Bu insanların olayı nedir tam olarak?
Elitizm bu mudur? Platon'un bahsettiği şey bu mu?
Aydınlatsanıza beni sevabına...
Günlük Yaşamda Elitizm, Sınıf Ayrımını Beraberinde Getirir mi?
Sadece ilk soruna cevap vermek istiyorum, zenginliğin seviyesi çok yükseldi ve bir çok zengin var artık. Eskiden haramdır diyen arkadaşlarım şu an umursamadan kimyasal işi yapabiliyor. Çünkü bir çok emsal var bu yönde ilerleyen örnek oluyorlar neyse. Ve artık para her kapıya dayanıyor insanlar paranın kutsallığının çok farkında. Sosyal medya da normal bir bilgilendirici vloglar yayınlayan bir yayıncının bile kamerası binlerce lira, bu bir paranın mecburiyeti örneği.
Ve para oldukça renkleniyor yaptığın iş aş aşk bile bunlar artık açıkça görünüyor her yerde var ve insanlar elit takılıyor haliyle, paramız olmasa da elit takılalım elbet parayı bulacağız parayı buluncaya hazırlık gibi görüyorum.
Seçkincilik Türkçede yanlış yorumlanan bir kavram. Kavram özünde rastgele bir grubun sebepsiz bir şekilde daha ayrıcalıklı olmasını ve/veya yönetimde söz sahibi olması gerektiğini ifade etmiyor. Seçkincilik kavramı "içsel bir kalite, yüksek entelektüellite, refah, özel yetenekler ya da deneyim kavramlarından biri ya da birkaçına sahip olan" grubun ayrıcalıklı ve/veya yönetimde söz sahibi olması gerektiğini ifade ediyor.
Peki bu sınıf ayrımına sebep olur mu?
Günümüzdeki canlı örnekleriyle karşılaştırma yaparak anlamaya çalışalım. Günümüzde otoriter yönetimlerde ya da sözüm ona demokrasilerde sınıf ayrımı apaçık bir şekilde var.
Oysa teknokratik bir yönetim altında (ki bence bu da elitist bir yönetim anlayışıdır) teknokrasik sistem kendi de dahil sınıf ayrımına müsaade etmeyecektir. Sınıf ayrımına müsaade eden bir sistem zaten artık teknokratik olmayacaktır. Dolayısıyla gerçek anlamda seçkincilik kendisini sınıf ayrımıyla değil ancak ve ancak yukarıda ilk bahsedilen kavramlara (içsel bir kalite, yüksek entelektüellite, refah, özel yetenekler ya da deneyim) sahip olmakla ortaya koyan bir kavramdır.
Eziklik/aşağılık kompleksi durumlarını örtmeye çalışmak için yapıyor olabilirler. Bizim insanımız elitizmi yanlış anlıyor sanırım. Kimisi elitlik deyince aklına parası bol olan kişilik geliyor, kimisine çok pahalı ve şık kıyafet giyince elit olduğunu sanıyor, yani bu tanım insanın elitizmden ne anladığına bağlı tamamen. Bana sorarsan bir insanın elit olması için önce bu söylediğim şeyleri yapmaması lazım. Tabiki para da önemli, güzel şık giyinmekte önemli ancak bazı insanlar bunu çok abartıyor. Önce bu kafadan çıkması şarttır benim için. Akabinde de sürekli okuması ve gezmesi, olaylara farklı bakış açısıyla yaklaşması. Konuştuğu insanı sabırla ve etkin bir şekilde dinlemesi. İnsan ilişkilerinde başarılı olması. Doğaya, kadına, erkeğe, çocuğa, hayvana değer vermesi vb. şeylere dikkat ederse eğer benim gözümde fazlasıyla elit birisi olmayı hak etmiş demektir. Elit olmak kafada başlar ve kafada biter. Onun dışındaki maddeler (giyim kuşam, para vb.) getir götürlüğünü yapar ☺️
Anladığım kadarı ile cevap vericem evet insanlar arası sınıf ayrımı günümüz de dev boyutlara ulaşmış durum da bunun en büyük sebebi gelir dağılımının eşitsizliği ve eşit eğitim algısının kaybolmuş olması biraz da kibir var tabi işin için de çünki günümüzde para kazandıran şey malesef emek veya okumak değil diğer insanları nekadar kandırabildiğinize bağlı o yuzden parayı kolay kazanan insanlar onlarin fakir olmasın dan dolayı alaya almiyor aptal olduklarını düşünerek alaya alıyorlar bugün hiç birşey bilmeyen insanlar mütehayitlik yapabiliyor veya galerici olabiliyor veya şirket sahibi olabiliyor ve işin güzel tarafı bunu cidden hiç paraları olmasa bile sadece sistemi kullanarak başarabiliyorlar bu durumda da fakir olanların aptal sistemi kullanamayan kisiler olduğunu var sayıp aşağıda görüyorlar
Merhaba... İnsanlar elitizmden daha çok narsizme yönelmiş durumda. Elit olmak ve narsist olmak çok farklı şeyler. Elit insanlar ; kendine değer verir, mütevazi bir şekilde hayat sürdürmeye özen gösterir. Narsist insanlar ; sadece kendini beğenir kendini üstün görür.
Sizin bahsettiğiniz konu aslında elit olmaktan değil narsist olmaktan kaynaklanıyor.
Narsist olan insanlar kendini elit zannedip, narsizmin zirvesini yaşıyor.
Elitlik ve elitizm çok farklı bir şey ya. Böyle birkaç kitap okumak ya da Nişantaşı’nda falan takılmak elitlik değil. Mesela İlber Ortaylı elittir çünkü hem bilgi birikimi vardır hem de annesinin soyu Kırım’a dayanır. Adamın ailesi saraylı yani. Elitlik sonradan kazanılan bir şey değil. Var olan soyun üstüne günlük çağdan bir şeyler katabilmektir.
Değildir, bunlarınki lümpenizm. Şaka bir yana, kısa sürede ekonomik sınıf atlayıp sosyal sınıfları/eğitimleri bu hıza ayak uyduramayınca böyle oluyor. Finansal durum+eğitim+kültür gibigibigibi = Elit sınıf. Birde bu eğitim bilimsel çağdaş olmalı. Bence herkes muza tapsın.
Bunların hepsi ben hayatta bir b*k olabilme kaygısı. Kimse genel müdür olmak yerine çöpçü olmak istemez. Kendini üstün görmek ister. Hangimiz yapmıyoruz ki
elitizm, kişilerin sahip oldukları yaşam durumudur. Evet öncelikle parası ile sınıf ayrımı yapan insanları kınıyorum. Halbuki zenginliğin ve elit hayatın akıllarda canlandığı sahne çok kötü, ama şunu unutmamak lazım her elit kötü değildir, ve sınıf ayrımı yapmayan nezaketli saygılı alçak gönüllü binlerde insanlarda vardır.
Bu olay sonradan parayı bulanlar için geçerli açıkçası böyle insanlar kaybetmekten korktukları için herkesle aralarına sınıf mesafesi koyuyorlar yanlışda olsa onlar bunun farkında değiller