Yetenekli sanatçılar tarafından yapılan güzel sanatlarla ilgili birçok cevap okudum.
Ancak, beni suskun kılan şey Modern Sanat.
Sanatın öznel olduğunu anlıyorum ve bu konuda yargılayıcı olmamalıyım.
Ama milyonlara satılan şu sanat eserlerine bir bakın lütfen:Barnett Newman'dan Onement Vi: 43.800.000 DolarGerhard Richter'den Kan Kırmızı Ayna: 1.000.000 $Turuncu, Kırmızı, Sarı, Mark Rothko: 86.882.000 $Willem de Kooning'in III. Kadın: 137.500.000 DolarJackson Pollock tarafından No. 5: 140.000.000 $Willem de Kooning tarafından Interchanged: 300.000.000 $Barnett Newman'dan Beyaz Ateş I: 84.000.000 $Cy Twombly Tarafından İsimsiz: 70.500.000 DolarŞu an aklıma 150 bin TL'ye satılan görünmez heykel geliyor. Keşke bilime, sağlığa ve benzeri yararlı şeylere harcansa bu paralar. Neyse ben suskun!
Sizce sanatın bu kadar basitleştirilmesi doğru mu daha da ötesi bu fiyatlara satılması uygun mu?
Tam olarak yanlış da diyemiyorum, doğru da diyemiyorum.
Kooning'i seviyorum. Hayatı çok hoşuma gidiyor. Kaçak olarak girdiği Amerika'da sanatını devam ettirmesi, boya alacak para bulamayıp da resim yapmaya sadece iki renk yani siyah ve beyaz ile devam etmek zorunda kalması, eşini kaybettikten sonra alzheimer teşhisi konularak vasisi olan avukatının kontrolünde yaşaması, öyle resim satışının mahkemece iptal edilmesi noktasına kadar gider. Hüzünlü, fedakar bir hayatı var.
Her yönü ile sanata adanmış bir hayat. O resme paha biçilmesi hakaret. Ki geçenlerde bir bence yazarken netten araştırmıştım, o esnada öğrendim bunları da.
Woman serisi ise bir başkaldırı, geleneksel Amerikan kadınının bildiğin evrimi. Ki söz konusu eserin kendi tarihi var. İran'da sergilenirken, yönetim değişikliği sonrası gösterimi yasaklanmış, depoda yıllarca tutulduktan sonra el altından bir el yazması ile takas edilmiş bir eser.
Çağdaş bir eser. Sanatçının tüm fedakarlığını, yakın tarihi, başkaldırıyı tümü ile barındıran bir eser.
İnanıyorum ki ekrandaki bir çok resmin de buna benzer nitelikleri vardır. Ancak ben henüz o kadar bilgili değilim ve gerçekten kara para aklama, gösteriş vs. gibi senaryolara inanmak istemiyorum. İnsan bu kadar aşağılık olmamalı.
Dediğim gibi, sorudakilerin arasından tüm hikayesini okuma fırsatı yakaladığım yegane eser Woman III. Ona özel olarak konuştuğumda da, biçilen değeri hak ettiği kanaatindeyim sevgili Serein. :)
Biri de bu tablolar satılırken çıkıp bağıra bağıra "KRAL ÇIPLAK!!!" demiyor. Çünkü, belli başlı isim yapmış kimselerin beyaz bir tuvale attığı birkaç fırça darbesi bile kimileri için "eşsiz bir sanat eseri" olarak sayılıyor. Bazen de adamın biri kalkıp duvara muz yapıştırıyor. Herkes etrafına toplanıp yorum üstüne yorum yapıyor. İyi de mesaj bunun neresinde? Bazen bana da fazlasıyla saçma ve anlamsız gelen bir olay bu.
Karmaşık olanlar yine iyi de düz renk nedir yahu😂 sanat diye de milleti kekliyorlar, denizden babam çıksa yerim diyenler gibi bazıları da falanca sanatçının elinden ne çıksa değerlidir mantığı var, bence yanlış. Düz renk tabloları biz de yapabiliriz. Olmadı duvarı baştan başa boya al sana oda dolusu tablo.
Ya zamanında biri çıkmış bir şey demiş tutulmuş o günden beri saçmalıyorlar. Ama bu tablolardan bazıları günümüz sanat algısındaki buhranı anlatıyor olabilir. Bazı sanat akımları var şu an aklımda değil. Ama o insan görünümlü şeyin resmedilmesi aslında ustaca
Ters açı. Bir örnek vereyim. Birisi kusursuz bir eser meydana getirir. Bir diğeri onu geçemeyeceğini bildiği için eleştirel bir şekilde tam tersini yapar bütün kusurları bir araya toplar ve onu da onun gibiler takdir eder. Bu konuda kocaman bir kitap yazabilirim. Yani her topal atın bir kör alıcısı olur.
Bu tarz satışlar eser ile alakalı değil. Ya sanatçının gövde gösterisi ya kara para aklama ya da belirli bir trend için reklam. O yüzden çok da ciddiye almamak lazım.
Bunlar sanat sanat içindir görüşünün eserleri. Benim ortaokuldaki resim öğretmeni bunları yaptığımı görse resim defterini çöpe atardı. Bu arada vazo içinde çiçek masa üstünde elmayı iyi çizerim.