Aylarca, yıllarca emek harcadınız. Sonucu sizi fazlası ile tatmin eden bir eser çıkardınız ortaya. Bir heykel, bir resim ya da belki bir kitap.
Sonra insanların görmesine izin verdiniz. Mutluydunuz. Ama insanlar anlamadı ne anlatmak istediğinizi. Hatta içlerinden biri dedi ki : "Bu nedir yahu? Ben daha iyisini yaparım!"
Ne yapardınız? Nasıl bir yol izlerdiniz bundan sonra kariyerinizde?
Eserleri hak ettiği şekilde anlaşılmayan bir sanatçı olsanız, nasıl bir yol i̇zlerdiniz?
Örneğin ressam olsam, düzgün eleştirileri kabul ederim ama böyle sadece eleştirmek için yorum yapanları ve sanattan anlamayan heriflerin kafasına portreyi geçiririm 🤣
İnsanlar anlaşılır ve çabuk tüketilir şeyleri başarılı buluyor artık. İnsanların zevklerine oynarsan her zaman kazanırsın. Mesela çok vasat biri hakkında toplumda pozitif bir inanç oluşabilir. Algı yönetimi denen şey de tam olarak budur. Bu da çevre edinmekten ve iyi bir izlenim bırakmaktan geçiyor.
Kendimi asardım. Her sanatçı gibi eserlerim ben ölünce gerçek değere kavuşur. Hayattayken hiç birşeyin kıymetini bilmeyiz, illa kaybetmemiz lazım. Tolstoyun bile tren garında soğuktan donarak öldüğü dünyadan çok bişey beklememek lazım.
Sanatı sanat için değil, sanatı insan için yapmak lazım... Dünyaca ünlü büyük portre, yazıt yahut plastik sanat hiç bir ürün yoktur ki, kendi çağdaşı insanlara hitap etmemiş olsun... Soruyu paylaşanın esas sorusu bu. Sanat sanat için mi olmalı? Sanat insan için mi olmalı?
Sanat bir tutkudur. Yapana da topluma da faydası vardır. Kendi döneminde değer görmeyen eserler o çağa ayak uyduramadıpı için kıymeti çok zaman sonra anlaşılır belki de hiç Anlaşılmaz. "Çağdaşı insana hitap etmemiş" cümlesine katılmıyorum
Kendi döneminde anlaşılmamış, kıymet verilmemiş daha sonraki yıllar, yüzyıllar sonra her kesim tarafından hayranlık duyulan bir eser var mı? Örnek verebilir misin?
Zaten Stendhal bile kıymetimi bilmiyorlar dememiş, 100 kişi okusa yeter demiş.. 10 sene de 17 kişinin okuduğu bir kitap.. Yani yazar yine bu eseri meydana getirirken,
Cümlem yarım kalmıştı :)) Sence piramitler esas işlevi dışında büyük bir sanat eseri midir? Ya da şöyle sorayım, bir eser sadece hayranlık duyulmak için mi vardır yoksa fayda da sağlar mı? Sağlamalı mı?