Ben Denizli ve Isparta'ya gittiğimde bayağı zorluk çekmiştim. Bir manav olarak çok garip gelmişti kültürleri. Gerçi akrabalarım orada ama yine de alışamadım. Düğün kültürleri olsun, yemek ve sofra kültürleri falan benlik değildi. Aşağılamak için demiyorum bu arada yanlış anlaşılmasın sadece yaşadığım şoku dile getirmek istiyorum.
Hiç kültür şoku yaşadınız mı? Bununla ilgili anınız var mı?
Bahsettiğiniz durumla pek karşılaşmadım. Arada farklı kültürde insanların olduğu ortamlarda bulunsamda çok şaşırılacak bir durum yaşamadım. Tabi şehirde büyüdüğüm için bir tatil sürecinde köyde iken farklar bariz gelmişti.
Şu anda güz döneminde okullar açılırsa üniversitemde kültür şoku yaşamamayı ümit ediyorum.
Bu sorunun nesini yanlış insanlar da eleştirir anlamadım. Sonra ben gergin biri oluyorum bir de. Ya sabır.
Yaşadım kültür şoku, yaşamaz mıyım. Ben İstanbul'da büyüdüm, şu an yaşadığım şehre geldiğimde aklımı kaçıracak gibi oldum. Yahu düğün oluyor, 5 savaşlık cephane yakıyor adamlar, annem bana bakıyor ben anneme, savaş çıktı sanıyoruz. Kavun çekiyor canım, tatlı kavun yok, ekşi hepsi. İki defa duvara kavun fırlattığım oldu sinirden. Yemekler deli gibi yağlı, insan üstü acılıkta, bir yere davet edildiğimde yemek yiyip gidiyorum artık, ciğerim yanıyor yediğimde.
Çok iğrençti, anlatamam, bu aşağılamak değil, alışık olmayınca cehennem gibi geliyor insana.
Ya çeşit çeşit insan var diye ince davranışlı olmaya çalıştım, ki ben orada kendi akrabalarım demişim değil mi? Yanlış anlayacak biri varsa da ben kendimim. Kendimi ezmiş olurum en fazla. Yine yaranamadım arkadaş yoruma bak! ''Fazla kültürlü biriyseniz alışverişi de lüks yerlerden yapın.'' Cidden nedir bu :D Ne yapsak yaranamıyoruz, detay okumadan mı yazarlar bilmem. Canımı sıkıyorlar. Benimki sadece örnekti. Denizli, Isparta diyince Türkiye'nin en kültürsüz şehirleri olmuyorlar. Ben Isparta halılarını çok severim mesela. Keza Denizli'nin de misafirperver insanlarını seviyorum. Her şehir kendi içinde kültürlüdür. Türkiyede'yiz diye bütün şehirlere uyum sağlayacak değiliz. Her şehre saygım sonsuz benim. Alışamıyoruz sadece sebebi bu. Hangi şehir merak ettim doğrusu. Dediklerine güldüm istemsiz :D O sinir krizini ben de yaşadım diyebilirim. Birbirini tanımayan insanlar aynı tabaktan yemek yiyor. Aç kaldım yiyemedim. Üzücü cidden üzücü. He tabakları yok mu var. İsraf olmasın diye oluşan tavır yüzünden mi bilmem :D
Kültürel zenginlik ülkemizde oldukça yoğun yaşanıyor... her yörenin her beldenin her köyün kendine göre farklı adetleri ve farklı kültürleri var... ben en büyük şoku gümüşhanede duydum iyiki görmedim diyeceğim adetleri var...
Hiç yaşamadım gayet doğal şeyler bir yere gidiyorsanız zaten bunu bilmeniz gerekir orda olacak olanların farklı olabilme ihtimalini düşünmek gerek. beni sadece tek bir şey şaşırtmış tı karın altında tavşan çıkarıp pişirimelerdi meğersem bozulmasın diye mış.
Elbette farklı olacak, insan hazırlıksız yakalanıyor yine de. İnternette ne kadar araştırsan da bazı şeyler çıkmıyor. Duymadığımız, yeni yeni karşılaştığımız bir çok adet var.
Üniversite yıllarım da hem okul hem iş ikisini bir arada götürüyordum o zamanlar hafta sonları tatlıca da garsonluk haftaiçi pazar da çalışıyordum çok zorlanıyordum hitaplarda 😂😂
Tatlıcı da malum beyfendi hanım efendi.. Hoş geldiniz, siparişinize karar verdiniz mi gibi konuşurken pazarda tam tersi tüm kadınlara ablaaa teyze, erkekler abi dayı.. Gell gelll malın iyisi burada seç seçç al gibi konuşuyordum 😂😂