Doğuştan görme özürlü birisi ressam olabilir mi? Olmaz demeyin arkadaşlar. Dünyaca ünlü Türk ressam Eşref Armağan doğuştan görme engellidir. Eşref Armağan'la ilgili bir de bence yazacağım ilerleyen günlerde.
Merhaba 😊 Kendisini ve değerli eşini birebir tanıma fırsatım oldu, çok da severim, burada bir bence yazmayı ben de düşünmüştüm hakkında. Bu , beni heyecanlandırdı. Uluslararsı alanda , Harvard üniversitesi gibi üniversitelerde hakkında araştırma yapılan, özellikle ele alınan yaşayan bir ressamımızın ne yazık ki ülkemizde yeterince değeri olmadığını düşünüyorum. Derslerde öğrencilerime özellikle kendisini anlatıp tanıtıyorum, fakat tanıyan ve değerinin farkında olan ne yazık ki pek az.
Görmediği balığı görmediği denizi görmediği ağacı görmediği kuşu nasıl çizebilmiş ki? Eğer gerçekten çizdiyse eline sağlık ALLAHın yardımı ile her şey olur
Ama hayatında hiçbir şey görmemis birinin bir nesne hakkında düsünebilmesi normal mi? Düşünsenize falanca şey ne kadar tarif edersen et O özelliklerin nasıl bir şey olduğunu nerden bilebilirsin ki?
Ama sonuçta kulak veya burun göremez. Diyelim ki kitap eliyle dokundu ve hissetti şeklini. Ama doğuştan kör birine mavi kitap dersek maviyi nasıl düşleyebilir?
Nesneleri dokunarak algılayabilir renkleri de birisinin yardımıyla kodlayarak yapabilir. Mesela denize dokunsa rengini anlayamaz ama birisi demiştir. Paletinde de ilk boyayı mavi koymuştur bulmakta zorlanmaz.