Olmaz diyorsanız Türkiye'nin dünyaca ünlü görme engelli ressamı Eşref Armağan'ı tanımıyorsunuz demektir

Olmaz diyorsanız Türkiye'nin dünyaca ünlü görme engelli ressamı Eşref Armağan'ı tanımıyorsunuz demektir

Elbette, gözleri görmeyen biri pekala bir ressam olabilir! Sanat, sadece görme duyusuyla sınırlı değildir; dokunma, işitme, koku alma ve hayal gücü gibi diğer duyular ve algılarla da yaratılabilir. Görmeyen ressamlar farklı teknikler ve yaklaşımlar kullanarak sanatlarını ifade ederler
* Kabartma ve Dokunsal Teknikler Kil, alçı veya özel boyalarla yapılan kabartma yüzeyler, ressamın parmakları aracılığıyla eserini "görmesine" ve şekillendirmesine olanak tanır. Seyirciler de bu eserlere dokunarak algılayabilirler.
* İşitsel ve Mekansal Algı Bazı ressamlar, seslerin yankıları veya nesnelerin mekandaki konumları üzerine kurulu bir iç harita oluşturarak çalışabilirler. Bu, soyut veya deneysel çalışmalar için bir temel sağlayabilir.
* Koku ve Bellek Kokular veya geçmiş deneyimlerle ilişkilendirilen anılar, ressamın zihninde canlı imgeler oluşturarak resimlerine ilham verebilir.
Bir yanım olur diyor imkansız olan bir şey yok çünkü diğer yanım da hiç görmeyen bir insanın hiç görmemiş olan bir insanım güneşi ayı yıldızı dağı taşı tepeyi nasıl ne şekilde ne renk çizeceğini bunları nasıl bile bileceğini düşünüyor
Olabilr sanat sadece görmekle ilgili değildir hissetmek hayal etmek ifede etmekle ilgilir bu beyefendiyi bilmiyordum sayende öğrenmiş oldum
Teşekkür ediyorum efenim
Ricalar ederiz efenim 🥳
Gözleri görmeyen biri de ressam olabilir, çünkü sanat sadece görmekle değil, hissetmekle yapılır. Görmek bazen detayları getirir ama hissetmek duyguyu verir. Parmak uçlarıyla dokunarak, zihnindeki imgeleri tuvale aktaran bir kör ressam; belki de dünyayı bizden çok daha derin bir şekilde çizer. Renkleri değil, anlamları resmeder. Figürleri değil, içindeki fırtınayı konuşturur. Sanat dediğin şey gözle değil, ruhla başlar. Eller sadece aracıdır. Gözleri kapalı birinin kalbi açıksa, onun çizdiği her çizgi, gören milyonların dokunamadığı bir yere ulaşır. Görmemek, hissetmeye engel değildir. Gerçek sanat, zaten görünmeyeni anlatmaktır.
Kesinlikle olabilir! Yaratıcılık ve hayal gücü, fiziksel sınırlamaların çok ötesine geçer. Görme engelli birinin ressam olması bence sanatın gücünü ve insan iradesinin sınır tanımaz olduğunu en güzel şekilde kanıtlıyor. Eşref Armağan gibi isimler, yetenekle hayalini birleştirince nelerin mümkün olabileceğini bizlere gösteriyor. Onun dokunarak ve hissederek yarattığı eserler tam bir ilham kaynağı! 🌟🎨
Cevap
5Cevap
Neden olmasın gözleri görmeyen insanların duyu organları daha hassas olur gadası
İçimden "görmediği bir balığı nasıl resmedebilir" diye geçirmiştim ki meğer nesnelerin maket modellerine dokunarak resmedebilmiş. Bu aslında bir yetenek. Gözleri gören nice insan bir tane cin ali çizmeyi beceremezken görmemesine rağmen sadece parmak uçlarıyla dokunarak ustaca çizim yapabilmesi bile büyük bir yetenek.
Olabilir tabi hatta gözleri görmeyen birinin resmi yorumlaması çok ilgi çekici olur bence.
Resim yorumlama yapabilen görme engelli bir sanatçı veya sanat eleştirmeni var mı bilemiyorum ama Eşref Armağan görme engelli olan dünyadaki birkaç ressamdan birisidir.
Resim yapmak da bir yorum değil midir zaten. O yüzden dedim yorumu ilgi çekici olur diye. Kendisini tanımıyordum, tanıttığınız için teşekkürler
Birşeyleri başarmak ya da sanata ilgi duyup, katkı sağlamak için sağlıklı olucaz diye bir kural yok nice uzvunu kaybetmiş insanların bile sağlam insanlardan çok daha iyi işler başardığını görmüşüzdür.
İlginç geliyor, fırçayı nereye vurduğunu ne çizdiğini nasıl biliyor acaba örneğin balinanın neye benzediğini nasıl biliyor da çiziyor. Gerçekten ilginç.
Betovenin de kulağı duymuyordu mesela..
Onunki sonrada oldu ama duyma yeteneğini kaybettikten sonra da beste yapmaya devam etmiştir.
Beethoven
Kız kardeşide çok yetenekliymiş diyorlar. Aslında Beethoven dan daha yetenekliymiş. Babası tarafından yaşlı bir adamla evlendirilmiş. Beethoven aslında ablasından ilham almış diyorlar. Belkide o bestelerin yarısıda ablasına aittir kimbilir. Eskiden maalesef kadınlar akedemik hayatlarında özgür olamıyordu.
Mozart’la karıştırdım pardon 😬
Gönül gözüyle mi çizecek
Eşref Armağan'ı bir araştır istersen
Ne kadar tuhaf ! İnsanlara görecebileceği muazzam resimler yaparken kendisi göremiyor 😔
Neden olmasın hissetmemi diye bir şey var
İlk defa gördüm şaşırtıcı
Bethoven da sağırdı ama dünyanın en iyi bestelerini yapardı
Bence olabilir.
Olur olur neyi olmayan neler neler yapıyor
Olur neden olmasın teknoloji çok gelişti
Olağanüstü
Mutlaka deneyeceğim gözüm kapalı
Olabilir ve tanıyorum
Olabilir evet
Olabilir
Olmaz demedim zaten😆