Duygulardan yola cıkarark renkleri anlatırdım.. Mesela bir anne düşün. Çocuklarına olan sevgisini karşılıksız riyasız tertemiz bir sevgi. Çocuklarına baktıkça gözlerinin içi gülen bir anne işte bu beyaz renk derim. Gökyüzü denizin rengini hani bazen yüreğinde umutlar oluşur çoştukça çoşarsın, bazen ulaşamayacağini bilsende umut edersin. Hep sevinç olur içinde işte bu mavi renk. Hani birine güvenirsin çok seversin birilerine can dostum dersin hatta yüreğini açarsın. Bir gün seni terk eder yalnız bırakır seni , kızarsın yüreğine kor bir ateş düşer işte kırmızı renk. Hani her şey yolunda olur arzuların umutların hayallerin hep gerçekleşmiştir kendini çok mutlu şanslı hissedersin ya hani yüreğinde bilmediğin bir huzur olur bu yeşil renk. Bir gün hastalandığını düşün yatağa bağımlı kaldığını, kendini güçsüz çaresiz hissettiğini sarı renkte bu. Bazen umutların, umutsuzların, sevinçlerin, üzüntülerin, kızgınlıkların hepsi birbirine karışır, karma karışık olur duyguların, düşüncelerin buda gökkuşağı rengi.
İstanbul'da Gayrettepe metro istasyonunda Karanlıkta Diyalog diye bir sergi var. Geçen sene ona gitmistim. Zifiri karanlik bir ortamda gerçekten görme engelli rehberinizle elinizde sopalarla istanbulu keşfe çıkarıyor sizi. O kadar güzel ve inanılmaz bir deneyimdi ki anlatamam. Rüzgar bir başka esiyor, meyveler bir başka kokuyor.. ama renk yok malesef. Ve kişi doğuştan görme engelliyse ya da çok küçük yaşta gormemeye başlamışsa anlatmanin imkanı da yok. Ama ben olsam kokularla renkleri bagdaştırarak anlatmayı denerdim. Mesela turuncu rengi için portakalın kokusu gibi. Sonra da portakal rengiyle patlican rengi beraber giyilmez gibi anlatirdim heralde. Biraz saçma belki ama bildikleri seylerden yola cikarak anlatmamız lazım görmedikleri şeyleri. Ve gerçekten onlar için hayati kolaylastirabilecek ne varsa yapmalıyız
Renkler hakkında ne düşündüğünü sorarım ve nasil yorum yapacaksa ona göre anlatmaya çalışırım. Hangi rengin bana hangi hissi verdiğini ona yansitarak onun da benim gibi hissetmesini sağlamaya çalışırım. Mesela herkes farklı görüyor ve herkes kendi dünyasında yaşıyor sadece ortak gerçekliklerimiz bizi birbirimize bağlıyor. Renklere verilen isimler sadece kullanım kolaylığı için... Benım ve sizin mavi diye etiketlediği rengi engelli birine şöyle anlatırım, susadığını düşün derim suyu arzula su nasıl bişey olabilir? Mesela çok büyük ucu olmayan ufuk çizgisinde denizler var derim onlar mavidir ve alabildiğince üstelik gökyüzü de işte o suyla aynı renktir masmavii. İki mavi renk sonsuz ufukta birbirine kavuşur derim. Ben anlatırım o kendi dünyasında maviyi yaşar çünkü ben maviyi gösterdim ona.
Ben sahsen belki sacma gelecek ama sevdigim bir erkek olsaydi bu... Ornek maviyi tarif edebilmek icin goz kapaklarini kaldirma derdim yuzune karsi hafif uflerdim.. Mavi bu iste diye.. Kirmizi felan olsaydi ellerinden avucunu tutardim onunda yanaklarimi tutmasini isterdim sessizce beklerdim. Bu kirmizi derdim...
mavi renk için pencereyi açar yüzünü rüzgara doğru tutardım ve işte böylr ferahlık ve huzur verir derdim. kırmızı için de ellerini uzaktan atese doğru tutturur bu kadar sıcak ve etkileyici derdim. yeşil icin eline bir havuç çim koyardım. bu da senin sıkıntını olumsuz enerjini alır derdim.. sonra kahverengini rengini anlatacakken bir topragı ıslatır kokusuna bak ruhun dinlendi huzur buldun kendine dogru çekti doymak bilemedin dimi öyle öyle.
Ona renkleri anlatrken mavinin ferahligindan serinliginden, yesilin miss gibi huzur dolu olmasindan kirmizinin yakici bir ates gibi sicakligindan, beyazin tertemiz durulugundan, siyahin nekadar gizemli ve asil oldugundan bahsedebilirim
Güzel soru için teşekkür ederim. Ben pembeni şeker kadar tatlı, beyazı uyku kadar huzurlu, siyahı soğuk taş gibi, mavini deniz dalgasının sesi, yeşili ormanın sesi gibi anlatırdım
cok guzel bir soru bu. zaman zaman aklima gelmistir hep. ya gorme engelli bir arkadasim, ailemden biri olsa nasil hayatini kolaylastiririm diye. cevaplari ben de ilgiyle takip edicem
Onlar çok özel. Belki renkleri anlatamam ama onların yürekleri kadar güzel olduklarını söylerim. Rehabilitasyonda öğretmenim fakat görme engelli öğrencim yok.
En İyi Cevaplar