Son zamanlarda Liderlerin biyografilerine ilgi duymaya başladım. Faydalı olacağını düşünüyorum ``Sizin görüşlerinizi merak ediyorum`#DeğerliarkadaşımBiyografi Kitabı Nedir
Yaşam öyküsü anlamı da olan biyografi, tanınmış bir bireyin hayatının önemli noktalarını da ya da tamamını anlatan yazı türüdür. Tamamen gerçeğe dayalı olan biyografi, kişinin yaşam öyküsünün yazımsal halidir.
Değerli kardeşim, senin adına çok sevindim çünkü bir biyografi kitabı bir hayattır; belki de hayatın boyunca karşılaşamayacağın bir insanın hayatı, onun yaşadıkları, onun ülkesi, onun yaptıklarıdır.
Biyografi Kitabı Okumak İnsana Ne Kazandırır?
Çok şey kazandırır. Bundan tam beş yıl önce Anton Çehov'in biyografisini okumaya başladım. Paralelinde de onun eserlerini. Örneğin Bozkırda adlı öyküsünden bahsedince dönüp o öyküyü okudum. En sona da tiyatro oyunlarını bıraktım. Daha önce böylesi bir çalışma yapmamıştım ve inanır mısın Çehov'un kendisi, etrafındaki kişiler, döneminin sanatçıları ve elbette dönemi hakkında müthiş bir fikir edindim. Eğer seni çok etkileyen bir yazar varsa, benzer bir okuma öneririm. Bu arada ben üç ayrı biyografiyi kaleme aldım. İlki Cumhuriyetimizin ilk yıllarının en önemli grafik sanatçılarının en başında gelen İhap Hulusi Görey'in biyografisiydi. Ender Merter adlı reklamcı arkadaşım onun eserlerini toplamıştı ve hakkında bir kitap hazırlıyordu, biyografisini yazmak bana nasip oldu. Ender daha sonra sadece biyografiyi genişleterek tek bir kitap haline getirdi. Aslında benden istemişti ama o sıralar bir film çekimi yapıyordum. Ardından şarkıcı Neco - Nejat Özyılmazel'in hayatını gölge yazar olarak kaleme aldım. Ben Bir Paylaçoydum adıyla yayımlandı. Geçenlerde bir başka kişinin daha hayatını yazdım ama henüz yayımlanmadığı için burada açıklamayayım. Bütün bu çalışmaları yaparken söz konusu kişilerin yaşadıkları dönemle ilgili araştırmalar yaptım ve o kadar çok şey öğrendim ki...
En İyi Biyografi Kitapları Hangileri? Öneriniz Var mı?
Hepsi, hepsi... Yazının başında da dediğim gibi her biyografi kitabı bir hayattır. Ama illa bir öneride bulun dersen şunu söylerim: Hangi konuya ilgi duyuyorsun? O alanda kişilerin biyografilerini bul ve oku. Örneğin ben bir ara futbol dünyasının insanlarıyla ilgili biyografiler okudum. Özellikle Yılmaz Vural'ın ne müthiş bir yaşam öyküsü varmış... Kütüphanemin bir iki rafı biyografilerle doludur. Eğer yakın tarihe ilgi duyuyorsan sana Şevket Süreyya Aydemir'in biyografilerini öneririm:
Tek Adam (Mustafa Kemal'in Hayatı) Üç cilt (biyografi)
İkinci Adam (İsmet İnönü) Üç cilt (biyografi)
Makedonya'dan Ortaasya'ya Enver Paşa Üç cilt (biyografi)
Menderes'in Dramı (biyografi)
Suyu arayan Adam ise otobiyografisidir.
Son olarak günlük tut lütfen. Belki ileride sen de otobiyografini yazmak istersin.
Merhaba.! ünlü ünsüz gök kubbe altında şu dünyaya bir şeyler katmış ya da ciddi şeyler koparmış olsalar bile biyografi oto biyografi gibi kitaplar için şunları söylemek makbul. Kim olursak olalım her insanın yalnız kaldığı yalnız hissettiği ve bir fener ışığı ikinci bir yol aradı durumlar oluyor ve devam edeec yani diyorum ki okuduğumuz biyografiler, başarı öyküleri, büyük insanların yıkılışları da olsa bütüüün bu okuduklarımız sırt çantamızın fermuar ucundaki ip gibi çünkü fermuarı her zaman tutabiliriz ipe ihtiyaç olmaz fakat soğuk bir günde ya da ellerinin tutmadığı bir anda o ip ile açarsın fermuarı dağ da bayırda denizde hah işte bu biyografiler de kafanda yer ediniyor ta ki kendi düşüncelerin yanın da yamacında ki insanların düşünce olarak seni tatmin etmediği zamana dek öylece yerinde duruyor sonuç olarak herkes biyografi kitapları okumalı hatta herkes kitap okumalı
Zaten bildiğin bir şeyi sormuşsun. Farklı ne arıyorsun bilmiyorum. Ama sana çok iyi bildiğim birini anlatabilirim. Belki bu şekilde biografiler hakkında fikir sahibi olursun.
Merhaba. Çok güzel bir kategori. Bende senin gibi liderlerin biyografilerine meraklıyım. Hemde uzun zamandır. Bu ilgi Adolf Hitler ile başladı. Gandi ve daha bir çok lideri araştırıyorum Çok şey katıyor ve bakış açın değişiyor. Herkese biyografi kitabı okumayı tavsiye ederim. 😊👍
1
0 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
9
Cevap
2
Cevap
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
biyografi, kişisel gelişim, gençlik serileri okumayı sevmiyorum çok sıkılıyorum okuduğumu da anlamıyorum roman daha çok seviyorum hayatlarını okumak yaşadıkları olumsuzlukları, başarısızlıkları, pes etmemelerini okumak ilham ve motivasyon verebilir. Seviyorsanız okumasını devam edin elbette kazançları olacaktır.
uzun zaman önce okumuştum ama harika bir kitap insan sorgulamaya düşünmeye başlıyor belki bizi izleyen ekranlar yok ama telefonlar var günümüz içinde geçerli eser hayan çiftliği de harikaydı okumadıysanız vakit kaybetmeden önce okuyun :)
Farklı farklı insanların farklı yaşamlarını öğrenmek güzeldir. Hayata onların gözüyle bakarsın böylece yelpazen genişler☺️ bende çok severim biyografi kitaplarını Alfred Nobel, Stephen Hawking ve Shakespeare'in hayat öyküleri favorilerim okumanı tavsiye ederim, ne kadar çok kişi o kadar çok ve farklı bakış açısı.
Biyografi kitapları benim için insanların ne karşısında ne tepki gösterdiğini görüp bundan kendime ders çıkarmaya yarayan bir türdür. Yani çok faydalı.
Biyografi kitabı okurum evet ama sıradan bir yazar olmamalı yoksa sıkılırım mesela Atatürk’ü okurum Tesla’yı okurum bilim insanlarını okurum sanatçıları okurum
Biyografi Kitabı Nedir?
Değerli kardeşim, senin adına çok sevindim çünkü bir biyografi kitabı bir hayattır; belki de hayatın boyunca karşılaşamayacağın bir insanın hayatı, onun yaşadıkları, onun ülkesi, onun yaptıklarıdır.
Biyografi Kitabı Okumak İnsana Ne Kazandırır?
Çok şey kazandırır. Bundan tam beş yıl önce Anton Çehov'in biyografisini okumaya başladım. Paralelinde de onun eserlerini. Örneğin Bozkırda adlı öyküsünden bahsedince dönüp o öyküyü okudum. En sona da tiyatro oyunlarını bıraktım. Daha önce böylesi bir çalışma yapmamıştım ve inanır mısın Çehov'un kendisi, etrafındaki kişiler, döneminin sanatçıları ve elbette dönemi hakkında müthiş bir fikir edindim. Eğer seni çok etkileyen bir yazar varsa, benzer bir okuma öneririm.
Bu arada ben üç ayrı biyografiyi kaleme aldım. İlki Cumhuriyetimizin ilk yıllarının en önemli grafik sanatçılarının en başında gelen İhap Hulusi Görey'in biyografisiydi. Ender Merter adlı reklamcı arkadaşım onun eserlerini toplamıştı ve hakkında bir kitap hazırlıyordu, biyografisini yazmak bana nasip oldu. Ender daha sonra sadece biyografiyi genişleterek tek bir kitap haline getirdi. Aslında benden istemişti ama o sıralar bir film çekimi yapıyordum.
Ardından şarkıcı Neco - Nejat Özyılmazel'in hayatını gölge yazar olarak kaleme aldım. Ben Bir Paylaçoydum adıyla yayımlandı.
Geçenlerde bir başka kişinin daha hayatını yazdım ama henüz yayımlanmadığı için burada açıklamayayım.
Bütün bu çalışmaları yaparken söz konusu kişilerin yaşadıkları dönemle ilgili araştırmalar yaptım ve o kadar çok şey öğrendim ki...
En İyi Biyografi Kitapları Hangileri? Öneriniz Var mı?
Hepsi, hepsi... Yazının başında da dediğim gibi her biyografi kitabı bir hayattır. Ama illa bir öneride bulun dersen şunu söylerim: Hangi konuya ilgi duyuyorsun? O alanda kişilerin biyografilerini bul ve oku. Örneğin ben bir ara futbol dünyasının insanlarıyla ilgili biyografiler okudum. Özellikle Yılmaz Vural'ın ne müthiş bir yaşam öyküsü varmış... Kütüphanemin bir iki rafı biyografilerle doludur. Eğer yakın tarihe ilgi duyuyorsan sana Şevket Süreyya Aydemir'in biyografilerini öneririm:
Son olarak günlük tut lütfen. Belki ileride sen de otobiyografini yazmak istersin.