+1 yılEskiden öyle bir algı vardı ama artık üniversitenin liseden bir farkı yok. 180 soruda 30 net yapıp üniversite okuyan arkadaşlarım var. Çoğu yerde bir apartman kiralayıp üzerine üniversite yazıyorlar. İmkanları, eğitimleri ve olanakları liseden farksız. Lisede okula gelmeyen, her dersten geçer notu zor alan serseri arkadaşlarım bile üniversiteye gitti. Çocuk noktalama işaretlerinin yazımını bile bilmiyor sallamasyon 180 soruda 20-30 net yaptı. 100 puanı zaten devlet veriyor. 400 puandan 80 puan alınca da giriyorsun üniversiteye... %50 bursu kapıdan geçen herkese veriyor bazı üniversiteler, biraz da parayı basıp okuyorsun. Artık ticaret gözüyle bakılıyor üniversitelere.
İyi bir üniversitede tıp ya da mühendislik gibi bir bölüm okumuyorsa geneli kendini geliştirmeyen insanlar oluyor. Lise ve ilkokul mezunu çok insan gördüm 100'lerce kitap okumuş, araştıran, öğrenen insanlar. Yaşıtlarıma bakıyorum çoğu üniversite okumuş olmasına rağmen bomboş insanlar, iteleye iteleye almışlar diplomayı. Ellerinden bir iş gelmiyor, kendini geliştirmemiş, işsiz takılıyorlar.
Artık bilgi edinmek çok kolay. Eskiden bilgi kaynakları kısıtlı olduğu için üniversiteler önemliydi. Ama artık Youtube'den bir video açıp çoğu bilgiyi edinebiliyorsun. Ülkedeki çoğu profesörden de daha iyi anlatıyorlar. Zaten Elon Musk'da bir konuşmasında ''Üniversite diplomasının bir önemi olmadığından'' bahsetmişti. Önemli olan kişinin kendini nasıl geliştirdiğidir.10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(30-35)+1 yılEğitimli olmak farklı bir şey. Her üniversite okuyan kültürlüdür okumayan kültürsüz cahildir denemez. Okuduğun şehir hangi üniversitede okuduğun bölümün yurtta mı kaldın evde mi okuyanlar arasında bile büyük değişkenler var. Ama genel değerlendirme yaparsak üniversite kimseyi kültürlü yapmaz ama herkese bir şey katar. Çaba lazım tâbi. Saçma olacak ama şöyle örnek vereyim. A kişisinin kültür kapasitesi %70 olsun. B kişisinin %40 olsun. A kişisi üniversite okumasın ve seviyesi kendi cabalarsa 85lere gelsin. B kişisi iyi bir eğitimle 90 üstü bandına çıksın. Yani okumak amaç değil araçtır. Gerekli yerde gerekli adımları attığın takdirde üniversite okumada da kültür seviyen artar ancak katetmen gereken yol biraz daha zor olacak. Az önce de dediğim gibi kültür amaçtır ancak nasıl kültür uğruna atılan adımlar araçtır. Araçlar işini kolaylaştırır kullanmasını bilirsen. Aksi takdirde hiçbir anlamı yok
00 Yorumla
+1 yılÜniversite bence insana kültürlü olmak için güzel fırsatlar sunuyor. Bir insanın konuşma şekli bile bence kültürüyle alakalıdır. Ancak üniversite okuyan herkese kültürlü diyemeyeceğimiz gibi okumayana da aksini söyleyemeyiz. Fakat ilkokul mezunu kültürlü birine rastlamadım ben. Görüşler, yaklaşımlar fark edilir şekilde değişebiliyor okuyan ve okumayan arasında. Zaten ülke olarak pek kültürlü ve medeni insanlara sahip değiliz genel olarak. Bunun dışında ekstrem bir örnek vermek istiyorum. Kendimizi yönetecek, meclise giren milletvekillerinin eğitimsiz olmasını istemezdim mesela. Bu şart konulsa daha faydalı olurdu diye düşünüyorum.
10 Yorumla
Bak geçen bir twit gördüm.
Twit: Diplomalılar işsiz dolanıyor, lise terkler yatlardan jetlere biniyor.
Bir kişinin kültürü okulla alakalı değildir.
Tamamen kendini ne kadar geliştirdiği ve bu gelişimi hayatına ne kadar yansıttığı ile alakalıdır.
Kişi kendini ne kadar çok ve farklı açılardan gerçekleştirirse o kadar göze ve akla yaktın bir bilince sahip olduğu düşünülüyor ve bilinçli insanların kültürel hazinesini sorgulamak uzun bir yolculuktur.
Vesselam, herkes üniversite okuyor artık.00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
66Cevap
Kültür & Sanat konusunda 549 cevap paylaştı. Üniversite bitirmiş olmak artık elzem bir şey değil. Günümüzde neredeyse her genç üniversite okuyor hatta birden fazla bölüm okuyoruz. Ama bir dersten geçmek ya da sınavlarda başarılı olmak kültür seviyesine etki etmez bence. Hiç okul okumamış ama genel kültür seviyesi arşta insanlar var. Üniversite bitirenlere taş çıkartacak kadar kültürlü, bilgili, gelişmiş kişiler var. O yüzden bence üniversite bitirmiş olmak kesinlikle kültürlü olmak için yeterli değildir. İnsanın kendini geliştirmesi, okuması, düşünmesi, araştırması, gözlemlemesi lazım kültür sahibi birey olabilmek için.
50 YorumlaGeçen gün buna benzer bir yazı paylaştım. Üzerine biraz ilave edelim.
Ülkemizde okur yazar oranı, eğitim seviyesi gittikçe artıyor. Baksanız bir çok kişi üniversite mezunu. Peki halkın içine girdiğimizde bu kimliklerini nasıl kullanıyorlar.
Madem bu kadar kültürlüler neden halen magandalık var, neden cinayetler var, neden kırmızı ışıkta geçen, küfür eden, taciz-tecavüz eden, hayvanlara işkence eden, yere tüküren egoist insanlar var. Bunu cahili de yapıyor alimi de, delisi de akıllısı da yapıyor. Peki okumak başlı başına çözüm mü? Değildir elbet. Ha bir bilgisayarı programlamış ROBOT yapmışsınız ha bir hayvanı ne fark eder. İnsan kalıbının içine sadece kütüphane sokamazsınız. Vicdan, din ve ahlak duygularını da tamam edeceksiniz. Yoksa odunu yontmuşsun kazma sapı yapmışsın neye yarar.
Ben 1978 İstanbul doğumluyum. A. Ö. F İşletme Fakültesini bitirdim dışarıdan. İmkanlarım yoktu. Bizler dost, yaşlılar meclisine katılır söz dinler nasihat alırdık. Başımızı önümüze eğer, ben bilmem der idik. Ben bilirim diyen kişi, kendini kandırır. Aslında hiç bir şey bilmez.
Eskiden okur yazarlık yaygın mıydı. Hayır tabiki de. Ama Edep, hâyâ vardı. Bir İstanbul beyefendiliği vardı. Giyimimize dikkat ederdik, yamalı olsa da. Gömleğimizin önü açık olsa dahi çorapsız dahi gezmek ayıptı, yüzümüz kızarırdı. Peki o zaman okuduklarımız bize yeter miydi? Evet yetiyordu. Saygı vardı. O zamanın şartlarında okumak o kadar zor iken o nesil parmaklarla gösterecek kadar Akademisyenler, Mühendisler, İlim İnsanları yetiştirdi. Ama şimdi yüzlerce bunlardan var ama beş para etmez. Parmakla gösterin deseniz belki de bulamazsınız.
Niyetim Üniversite okumuş insanları rencide etmek değildir. Sadece genel sorunları yazıyorum kendi dünya gözümle. Bunlar benim doğrularım, bakış açım. Sizler için doğrudur diyemem.
Niyetimiz Bağcıyı dövmek değil. Bağa girip hep birlikte Üzüm yemektir.
Bir kusur oldu ise af-ola30 Yorumla
+1 yılKültür kitap okul ya da egitimle degil kisinin kendisini nasil gelistirip ogrenme istegi ile ilgilidir ogrendigini nasil kabullendigidir... Insan eger okudugu duydugu gordugu inandigi seyleri oldugu gibi kabul edip saygi gosterir ve ogrenmeye devam ederse kultur ve bilgi birikimine sahip olur yani itiraz edip muhalif olmak yerine ogrenip bilgi biriktirmek gerek diyorum ve kucuk bir espricik birakiyorum "Çuval çuval Kül yutmuşa Kül-türlü denir" 🤣kultur okuldan ziyade kisiligin parcasidir bence😃
00 Yorumla
+1 yılValla hocam hiç alakasi yok onunla mesela benim bi akrabam var adam hacettepe mezunu tıp mezunu ama bi görüceksin çok yobaz ve cahil bi insan laf anlatsanda anlamaz, çok eski kafali bi insan ve böyle bir sürü insan var ve emin ol okumuş cahil denen insanlar gerçekten adamı delirtir
30 Yorumla
+1 yılKessinlikle hayır dostum. Bence zamanında her türlü işi yapan giderek sermaye yapan sermayesini büyüten hayatın gerçeklerini yaşayan rahata alışmayan küçüklüğünde her türlü işi yapanlar genellikle çok kültürlüler. Birde okul okuyan adam diyorlar. Adamlık okul okumak ile olmuyor karakter meselesi
20 Yorumla
+1 yılkültür konusunda bilimsel paper hazırlamış biri olarak söylüyorum ki "kültürlülük veya kültürsüzlük" diye bir şey yoktur. Farklı kültür türleri ve farklı kültür seviyeleri vardır. Üniversite okuyan üniversite kültürünü bilir; payvonda çalışan pavyon kültürünü bilir; köyde yaşayan köy kültürünü bilir... Yani farklı kültürler (kitle kültürü) ve seviyeleri vardır (alt kültür, üst kültür). Kültür, daha çok yaşanan ortamlar görerek öğrenilen bir yaşam pratiğidir.
10 Yorumla
+1 yılÜniversite okumak birçok konuda insanın kendini geliştirebilmesi için büyük fırsattır.
Ama bu fırsatı değerlendirmek insanın elinde. Kimileri üniversiteye başlayıp bitirdikten sonra herhangi bir şekilde ilerleme kaydedemezken, kimileri bambaşka bir insan oluveriyor.
Bundan dolayı her okuyan kesinlikle kültürlüdür diyemem şahsen.10 YorumlaKültür & Sanat konusunda 1,2b cevap paylaştı. Ben katılmıyorum. Çünkü, kültürlü olmak çok bilgili olmak ile üniversite okumak yetmiyor. Kişinin kendini okuduklarından, gördüklerinden edindiklerini kendine mal etmesi. Hayatında ona göre adımlar atması. En basitinden davranışlarından, konuşmasına, giyimine kadar herşey kültürdür.
10 Yorumla
+1 yılYok ya kültürlü insan belli bi eğitin seviyesi olmadanda kendini geliştirir her alanda ama günümüzdekiler hava olsun diye diploma alıyor bi bakıyorsun üni mezunu genel kültür sıfır örnekleri kim milyoner olmak isterde var ama işin şu tarafı eğitim sistemi kötü yani ezberletmeye dayanıyor öğretmeye değil
00 Yorumla
+1 yılÜniversite mezunu olmak şart değil kültürlü olmak için. Her şey insanın kendi elinde. Üniversiteye gidip kendinden kaynaklı olmaması dolayısıyla bir şey öğrenememek de mümkün. Kültürlü olmak için kitap/gazete okumak, film izlemek, gezmek gerekir. Bunları sadece üniversiteye gidenler yapmıyor.
00 YorumlaOkuyanları hiç kültürlü görmedim ben la bu soruyu görünce okuyanlar kültürlümü oluyormuş dedim şu an. Bu kişilerin bakış açısına göre değişir dogrusu ama okuyan insanı hiç kültürlü görmedim çünkü kültürlü sayıla bilecek bir nedenleri yok üniversite okumak sadece sahip olacağın iş üzerinde tecrübelenmeni sağlar. Aynı zamanda sahip olduğun işin damgalı belgenle onaylanmış olur onun haricinde bir geliri getirisi yok
00 Yorumla
+1 yılKültür ile okumak aynı şey mi? Okuyan cahil o kadar var ki. Ama eğitim serüvenleri insanları ilerletir bu doğru.
Siyasetten örnek vermem gerekirse Bülnet Ecevit lise mezunuydu. Naifliği ile şimdiki profesör vekillerin söylemleri, eylemleri aynı mı?00 YorumlaValla bende okudum, hiç öyle abartilan bir şey değil, hatta hiç değil kültürlü insan kendini geliştirmiş insan oluyor. Öğretmen olup hâlâ kültürsüz konuşmayı bilmeyenleri tanıyorum.
Okul insana bir şey katmiyor sen kendin kenidini egiticen bilinçli oluyorsun00 YorumlaElbette hayır. Üniversite okumuş olan insanların bir çoğu ile bir yerde oturup iki kelam edemezsin.
Akıl yaşta değil baştadır diye atasözümüz var. Bu durumu izah ediyor.20 YorumlaÜniversite hayatını, bu fırsatı değerlendirmek yerine boş boş geçirenler söz konusu. Okumuş cahiller çok günümüzde.
20 Yorumla
+1 yılTabii ki de değil. İki üniversite bitirmiş adama daha ben bir şeyler anlatabiliyorsam hiçbir şekilde bununla kalmıyordur.
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yıl"Kültür aileden ve çevreden kazanılır Okullardan değil" buna katılmıyorum. Üniversteden de çok kültür kazanılabilir. Bana çok şey kattı. Her üni okumamış birisi kültürsüz denemez ama mezun birsi de kültürlü denemez mezun diye. Ama kesinlikle üniversitesine ve kişiye bağlı olarak kültür katıyor.
00 YorumlaKültürlü olmak için üniversite okumaya gerek yok kendine bir alanda geliştiren kültürlü olabilir. Doktora yapıp kültürlü olmayan insanlar var
10 Yorumla
+1 yılOkumak yetmez ben nice okumuşlar gördüm esekkten hiç farkları yok ben onlara kitap yüklü eşekler diyorum
10 Yorumla
+1 yılAtalarımız aslında bunu çok güzel açıklamış.
İlim cehaleti kaldırır, eşeklik baki kalır diye.
Kültür sadece üniversitede eğitim görmekle olmaz.10 YorumlaKültür araştırma, okuma, gezerek oluşur. Üniversite okumak buna katkısı olabilir ama kültürlü olmak insanın elinde diyebilirim.
10 Yorumladoğru bir varsayım değildir ne okumuş insanlar var ki odun gibi yaşayan, at gözlüğü takanlar, ne okumamış bilgili insanlar var.
10 YorumlaKültür ile diplomanın alakası yok öyle olsa tıpçıların Bi elinde saz Bi elinde harita Bi yerden de ansiklopediler akardı tam aksine kendini geliştirip okumamış olan kişiler kültürel olarak kendini daha yüksek seviyelere taşıma fırsatı yakalıyor
00 YorumlaKültürlü insan olabilirler ama hepsi için "insan" diyemeyiz. Okumuş ama adam olamamış nice kişiler var. Bildiklerini, öğrendiklerini kullanamadıktan veya yanlış şekilde kullandıktan sonra kültürlü olmaları neye yarar?
00 Yorumla
+1 yılAçıkçası bu algı yaşlı kesimde. Genç kesimde yok bu. Kültür okullardan adam gibi çalışılırsa kazanılır. Sadece okulla olmaz ama. Oradaki bilgiler bir kültürdür. İllaki entelektüel gözüken kültürlü olacak diye bir şey yok tabi
00 YorumlaKültürlü olma düzeyi diplomaya bakmıyor özellikle bu ülkede örnekleri çok mevcut.
10 Yorumla
+1 yılÖnemli olan insanın kendi kendini geliştirebilmesi. Kültür için diplomaya gerek yok
10 Yorumla
+1 yılalakası yok bence kültür insanın içinde olacak bişey
10 YorumlaÜniversite okumakla alakası yok. Kendini geliştirmekle alakalı.
10 YorumlaOkudugu üniversite ve bölümüne de bağlı daha çok kişiliğine bağlı
10 YorumlaDeğildir her sey insanın kendı elinde okul okumakla kültürlü olunmaz
10 Yorumlane üniversite mezunları hatta ne profesörler var
Yontulmamış ağaç kütüğü gibiler.10 Yorumla
+1 yılBu nedenle bu kadar “eğitimli” cahilimiz var ya zaten. Bu zihniyete göre Neşet Ertaş kültürsüzdü.
“Hacı hacı olmaz gitmekle Mekke’ye, eşşek adam olmaz su çekmekle tekke’ye”00 YorumlaÜniversite eğitimden ziyade öğretim için bir basamaktır. Kaliteli olursa etkisini gösterir. Ama orada erdemler insana verilmiyor ama. Fakat farklılık yarattığı kesin
00 Yorumla- Kültür & Sanat konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yılHayır kültür ile diploma arsında doğrudan bir bağ yok.
Mesela Bülent Ecevit lise mezunu idi. Kültür süz diyemem ama sevmezdim ama kültürsüz de değildi00 Yorumla Vallahi oraya adaletli geldiğine bağlı. Ahlakta önemli. Bu eğitim sistemiyle şansa bağlıdır. Ülke İMAM yetiştiriyor İMAM. zeki insanlar kaçıyor dış ülkelere para kazandırıyor.
00 YorumlaHayır, alakası yok. Sadece ders kitaplarını okuyarak da üniversite kazanılır ve okunur.
Bir çok alanda okuyup araştırarak ve gezip görerek, deneyimleyerek kültürlenilir.00 Yorumla
+1 yılSadece alanı konusunda gelişir, her okuyan kültürlüdür diye bir şey yok... Ne üniversiteliler gördüm at gözlüğü ile bakıp empati kuramayan dar kafalı...
00 Yorumla
+1 yılDeğildir. Milyonere katılan çoğu üniversite mezunun bilmediği şeyleri biliyorum. Onlar 60 alıyorsa diyorum. Ben bi 125 falan alabilirim. Matematik hariç iyiyim.
01 Yorumla- +1 yıl
Ve nedense çoğu ülkenin en iyi üniversitelerinde okumuş. Nasıl girdin nasıl mezun oldun.
+1 yılKültürlü olmanın üniversite mezunu olmak ile alakalı olduğunu düşünmüyorum. Lize mezunuyum ve tanıdığım çoğu üniversite mezunundan daha donanımlıyım, kişisel gelişimle alakalı bir durum bence.
00 Yorumla
+1 yılHayır sınava gözünü kapatıp girsen bir üniversite kazanıyorsun yine de zaten, çoğusu da çevre ortam için gidiyor bunlar da ne kadar kültürlü insana denk getirir sizi tartışılır
00 YorumlaBir üniversite öğrencisi olarak ne yazık ki okul hayatımda çok fazla salakla karşılaştım. Bana kalırsa okuduğunuz okul, yaşadığınız çevre de sizi kültürlü yapmaz. İnsan kendi kendini yetiştirsin. İlkokul mezunu babaannem iki üniversite diplomasına sahip insanlardan daha olgun görüşler bildiriyor...
00 Yorumla
+1 yılHayır kültürlü olmak, kişinin kendini ne kadar geliştirdiği ile alakalıdır
20 YorumlaGüncelleme de vermişsin cevabı, aynı fikirdeyim kesinlikle..
Aslında diyecek çok şey var da bu konuyla alakalı...
Neyse...00 Yorumla
+1 yılValla uni son sınıfım bir konuşmalara şahit oluyorum akıllara zarar
10 Yorumla
+1 yıletiket karakter kültür demek değildir. kültür aile terbiyesidir. okulda öğretilmez.
10 Yorumla
+1 yılHayır tabi ki üniversite okumuş cahillerde var. Diploma kişiyi kültürlü yapmaz.
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılhayır unı okuduğu için kulturlu sayılmaz kendini gelıstırmesı de onemlı
10 YorumlaTam öyle değil sna İnan çok şey değişir, hissedersin.
00 Yorumlaakillidir demek beyni okumayan insanalrdan daha iyi calisiyor demek dogru olardi.
00 Yorumla
+1 yılYoo, ne alakası var..üniversite kimseye kültür katmıyo.. hatta bazısı okudukça cahilleşiyor.
00 Yorumla
+1 yılKültürün eğitimle alakası yok.
İlk okul mezunu arkadaşım var çoğu üniversite mezunu arkadaşlarımdan daha kültürlü medeniyetli00 Yorumla
+1 yılHayır, üniversite mezunu olup sap yiyip saman sçan insanlar tanıyorum, babam mesela.
00 YorumlaDeğildir elbette ve okumamış görmemiş karakteri oluşamamış niceleri sokaklarımızda dolaşıyor
00 Yorumla
+1 yılOkumuş çok cahil tanıdım. Kültür kavramı sadece üniversiteyle kazandırılacak bir kavram değil.
00 YorumlaKültür kesinlikle aile terbiyesiden geliyor okuyan nice kültürsüz kaba insan gördüm.
00 YorumlaEğer öyle olsaydı her üniversite mezunu kültürlü birer birey olurdu.
00 YorumlaOkumak sadece etiket getirir , insan öğrenmeli öğrenmeye meyilli ise eğitimli insan olur.
00 YorumlaHayır değildir önemli olan kişinin kendisi geliştirmesi
00 Yorumla
+1 yılDeğildir. Kültür okula bakmaz önemli olan insan olmaktır. Yani zeki olmaktansa merhametli olmayı tercih ederim
10 Yorumla- Devamını Gör (73)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne