Kültür & Sanat konusunda 583 cevap paylaştı. İşte insan beyninin algılayamadığı iki soru.
Biri zaman diğeri sonsuzluk.
Zaman öyle bir şey ki düşündükçe sarhoş olurcasına kafa yapıyor.
Başlangıç var mı, varsa öncesi ne?
Başlangıç yok ve sonsuz ise bunu beyin neden algılayamıyor?
Gelelim sonsuzluğa.
Bu da en az zaman kadar çıkmaza sokup, sunuca ulaşılamayan.
Evrenin bir ucu var mı, var ise oradan sonrası ne? ( Burada mutlak bir devam olmalı diyor beyin)
Devamı var ise bu sonsuz gidişi neden algılayamıyoruz?
İşte bunlara bizim beynimiz yetmiyor.
Ama merak ediyorum çok üstün düşünce yapısına sahip olsak da yine bulabilir miydik bu cevapları?
Yine sanmıyorum.
Başını kaldırma gökyüzüne, önüne ve çevrene bak hep
İşte hayat burada, nefes aldığın yerde,
Belki hepsi bir oyun ve birgün bu oyun bozulur
Belki de hiçizdir cansız sonsuzlukta.
Bir şeyin başlangıcı varsa sonu da var derler.
Mesele o değil mesele başlangıçtan öncesi ve sondan sonrası..
Ne kadar nereye kadar.
Her şey beynin yettiği kadar.29 Yorumla- +1 yıl
Bence beynimiz yetmiyor diye bir şey yok. Bunlarla felsefe değil, bilim ilgilenebilir. Yani düşündükçe değil, araştırdıkça, mantığımızı kullanarak yorumladıkça cevabını bulabiliriz. Bilim insanları bu konuyu araştırmak için her gün yeni teoriler üretiyor, araştırmalar yürütüyor..
Başlangıçtan öncesi yokluktur, hiçliktir. Eğer o noktadan önce bir şeyler olması gerekseydi, o noktaya başlangıç denmezdi zaten. Eğer son diye bir şey varsa da (evrenin sonu var bence (boyut olarak) fakat düşüncemi açıklamadım henüz), o sondan sonra da bir şey yoktur, hiçliktir. Yoksa o noktaya da son denmezdi zaten. - +1 yıl
Bir düşün bir başlangıç var diyorsun ve öncesi yok,
Bir son var diyorsun ve sonrası yok.
Derin düşün hiçlik ne kadar mantıklı?
Zaman ve mekan kavramları nasıl hiç olabiliyor?
Başlangıç dediğin evren ise ondan önce ne vardı?
Evren bittiğinde hiçlik olacaksa zaman ve mekan nasıl kaybolur ve biter?
Bilim bulamaz bu sonsuzluğu.
Bu felsefi bir düşünce..
Sorular üretirsin ama cevaplar şart değildir.
Hiçlik demek bir inancı tetikler.
Yoktan var etmeye çıkartır düşünceni.
Ve bu en kolay tercihtir.. - +1 yıl
Bu dediğin soruyu insanlar cevaplayamaz diye bir şey yok. Felsefe de ilgilenebilir tabi, ama kesin kararı her zaman bilim verecektir. Evrenden önce ve sonra hiç bir şeyin olmayışı bana mantıklı geliyor. Çünkü eğer bir şey olsaydı, başlangıç o nokta olurdu zaten, big bang değil. Hiç bir şeyin olmadığını düşünmek sana mantıksız mı geliyor? Neden ki?
- +1 yıl
Biraz düşününce yoktan var olmak söz öbeği saçma geldi şu an. Yokluk var etmez yani. Örneğin yeni bir cisim oluştu diyelim, az önce yoktu, şimdi var. Yokluktan falan var olmadı, yokluk onu var etmedi.
- +1 yıl
Biri mi var etti peki?
Peki biri nasıl var oldu?
Zaman ve mekan kavramları ona uymaz mı?
Sittin sene bulamayacağız bunu.
Şunu bil insanın bulamayacağı derin sorular vardır.
Bu sorularda basit insanlar kılıf uydurur, cesur insanlar bilemeyişini kabullenir.
Bilmiyorum ben bu bazı soruların cevabını.. - +1 yıl
Biri mi var etti diye bir soru sormasan mesela, o sorunun cevabını bulmak zorunda olmazdın. Yani insanların ortaya attığı gereksiz bir problemi çözmeye çalışmak saçma geliyor. Öyle bir şey olduğunu hiç düşünmezsek hiç çözmek zorunda olmazdık yani. Çözmek zorunda olmamalısın bence, onu kendine yapmamalısın yani.. Bilim için önemli olan şey birinin mi var edip etmediği değildir, birinin var etmiş ya da etmemiş olması hiç bir fizik kuralını değiştirmeyecektir.
İnsanlarla ilgili yorumun beni güldürdü :D Ve kesin olarak bazı felsefi soruların çözümünü bilemeyişimizi savunuyorsun, başlangıçta da öyle savunuyordun zaten. Sen kendine dayanarak, insan beyninin bazı şeyleri düşünmeye yetmeyeceğini söylüyorsun. Ama yanılıyorsun bence. Bu tür sorular hakkında düşünen, kendince cevaplar edinen insanlar var. Bu onların cesur, basit ya da zeki ya da başka bir şey olduklarını göstermeyecektir. - +1 yıl
Yoo. İnançsız insanlar da bunun tam tersini düşünüyorlar. Onlar da kendilerine göre cevap bulmuşlar. Evrenin biri tarafından var edilmiş olmadığı cevabını.. Bence kanıtı yok diye bir şey yok. Herkesin kendine göre cevapları var sadece. Kanıtlanacak ya da kanıtlanmayacak diye bir şey yok. Bilim bununla ilgilenmiyor, ilgilense bu kendisine katkı sağlamazdı. Felsefe de kesin cevaplar bulamaz.
En İyi Cevaplar
Evrenin boyutunu algılamaya çalışırken baz aldığımız etken ışık. Işığın bize ulaştığı zaman dilimini hesaplayarak kaynağının bize olan uzaklığını dolaylıda olsa hacimsel olarak evrenin genişliğini öğreniyoruz. Fakat burada kısıtlı yaşam ömrüne sahip biz insanlar "ışık ufkuna" takılıyoruz. Buda ışık ufkunun ötesinde varolan fakat ışığını bize ulaştıramamış gezegen, yıldız gibi varlıklardan haberdar olamayacağımız fikrini doğurmakta. Böylelikle boyutsal olarak her zaman ışık ufkunun sınırı bizim evren olarak gördüğümüz alanın sınırını çizmekte. Evren sınırlıdır fikrini destekleyen diğer bir etken ise büyük patlama fikridir.
Eğer ki büyük patlama fikrini baz alırsak boşluğa saçılan evrene ait herşeyin bir dış sınırı olmalı fakat burada da patlamayla harekete geçen evrenin içinde hareket ettiği boşluğun bir sınırı varmıdır diye soru akla gelir.
Özetle bana göre evrenin sahip olduğu bir sınır var fakat hareket ettiği zemin için aynı şeyi söyleyebilmek için henüz erken..
.26 Yorumla- +1 yıl
Sence bütün yıldızların ışığı er ya da geç Dünya'ya ulaşmaz mı?
- +1 yıl
Şimdi birçok faktör var bu sorduğun soruya etki eden. Fakat genel olarak ifade etmek gerekirse; bize "en uzak" galaksi ya da gezegenin ışığı bize 15 milyar yılda ulaştığını varsayalım. Bu şuanda yaşayan her insanın ömrü hayatında görebileceği en uzak mesafe olur. Yarıçapı 15 milyar yıllık bir daire çizdiğimizde oluşan çember bizim ışık ufkumuzdur. Bu çemberin dışında kalıp kaynağından yola çıkan ışık, henüz kaynağından çemberin dışına kadar uzaklık + 15 milyar yıl kadar mesafe katedipte bize ulaşmak zorunda kaldığından henüz bize ulaşmamış demektir. 17 milyar yıllık mesafede belki bir gezegen var ve ışığı yola çıktı ama bizim ömrümüz yetmeyecek ve sonraki nesiller o ışığı keşfedip gezegenin keşfini gerçekleştirecek. İşte bu sebepten ötürü bizim algımız o çember sınırı kadardır her zaman. Ayrıca galaksilerin ışık hızından da yüksek hızda birbirinden uzaklaştığı fikrinide baz alırsak keşfedemeden kaybedeceğimiz nice galaksi ve gezegen var demektir.
- +1 yıl
Galaksiler ışık hızından yüksek hızda birbirinden uzaklaşmıyor :D O zaman bilim adamları ışık hızından bu kadar çok bahsetmezdi, galaksilerin birbirinden uzaklaşma hızından bahsederdi :)
- +1 yıl
Takıldığın nokta son derece ilginç. Işık hızının evrende en yüksek hız olmadığı uzun zamandır biliniyor. Takyon gibi atom altı parçacıkların ışık hızından yüksek hızda hareket ettiği kabul görüyor. Kaldı ki evrende ışık hızından daha hızlı hareket eden galaksilerin varlığı da kabul ediliyor. Zaten bu tarz gerçeklikler ışığı ölçü birimi olarak kullanıyor olmamıza şüpheyle yaklaşmaya neden oluyor..
- +1 yıl
Kuantum ayrı bir şey zaten. Ama galaksilerin ışık hızında hareket edebileceğini zannetmiyorum hiç. Bu bilgiyi edindiğin kaynak nedir?
- +1 yıl
www.gokgunce.org/.../...lemesi-ve-evrenin-yas.html
www.astro.ucla.edu/~wright/cosmology_faq.html#DN
https://www.uzmantv.com/karadelik-nasil-olusur Ayrıca karadelik ile ilgili video da görüleceği gibi karadeliğe yakalanmış galakside gezegenler ışık hızından hızlı bir şekilde kaçamıyor olduğundan içeri çekiliyorlar fakat bu kuralı çiğneyen bir etki var. Karadelikten alttan ve üsten dikey olarak uzaklaşabilen yani gezegenlerin yapamadığını yapan, ışık hızından daha hızlı bir şekilde hareket edip kurtulan nesnelerde mevcut. Sadece bu bile bize ışık hızının aşılabildiğini gösterir.
Paralel evrenler matematiksel olarak kanıtlandı yani evren sonsuz olamaz
Zaten sonsuz bir şeyin genişlemesi de mantıksız olurdu
Sonsuz evren her yeri kapsar çünkü02 Yorumla- +1 yıl
Bu bilgiye hangi kaynaktan ulaştın?
Haklısın sanırım, sonsuz işte, daha nereye genişleyecek değil mi? :) Sonsuz bir şeyin genişlemesi gerekmez sanırım. Ama sonlu bir şey genişliyorsa, genişleyebileceği bir düzlem olması gerekmez mi sence? Yani sonlu bir şeyin ötesinde başka bir şeyler de olmalı.
Çok büyük boyutlarda olduğu tartışılanamaz bir gerçek ama bir sonu var bence
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
41Cevap
Evren sınırlı ama sonsuzdur. Şöyle düşünün. Örneğin elimize bir top alalım. Topun içinde hareket etmeye başlayalım. Top küre şeklinde olduğu için ne kadar gidersek gidelim bir bitşe yani sona ulaşamayız. Küre şeklinden dolayı sürekli başladığımız yere geri döneriz. Bu açıdan evren sonsuzdur. Ama topun içinden atlayıp dışarıya çıkmayı başarabilirsek dışarıdan baktığımızda aslında topun bir sonunun olduğunu görürüz. Yani belirli bir sınırının olduğunu görürüz. Bu açıdan evren sınırlıdır. Bu şuna benzer. Biz evrenin içinde (örneğe göre alırsak topun içinde) olduğumuz için evreni sonsuz olarak algılıyoruz. Oysa ki evrenin dışından başka bir evrenden bir kişi bizim evrenimize baksa bizim evrenimizi sınırlı yani sonlu olarak görecek. Bu açıdan evrene sınınırlı diyoruz.
20 YorumlaBuna cevap çok sor
Çünkü 3 boyutlu bir dünyada yasiyoru herşeyin siniri var bu yüzden sonsuzluğu düşünmekbilmek xçok çokzor
Sinir var ise evimize siniri koyan duvarlar o zaman eevrenin de siniri var dersek o siniri koyanin duvarin oteaide olmali
11 boyut lu evren teorisinebak ama insan beyni iiçin zor soru18 Yorumla- +1 yıl
Peki hangi boyutta cisimlerin sınırları yoktur sence? Bunu hayal edebilmek çok çılgınca :)))
- +1 yıl
Acaba doğal olarak 4. boyutu yönetebilen varlıkların yaşadığı bir evren var mıdır? Aslında gezegenlerimiz yıldızlarımız (ne zaman bizim olmuşsa :) ) zamanı yönetebildiklerine göre, onlar 4. boyutta değil mi sence? Ya da benim bu düşüncemde sence mantık hatası var mı?
- +1 yıl
Gezegenler zamanki yonetemez o a uyar
Ama kara deliklere solucan deliği demiş Einstein o delikler ele geçmişe geleceğe ve evrenin bir yerine gidebilir misiz
Ve 11 boyutlu evren teoremine gore 3 boyutlu evrenin üstünde 4 boyutlu evren onun üstünde 5 6 öyle 11 a kadar gidermiş ama sinir neden 11 bilmem ama doğ Rusya bu teorem 4. Boyutu hatta daha fazla boyutlu verenlere yasayan varlıklar olabilir ya da oradakiler bizim kopyalarimizdit bizden yetenekli olan boyutlar konusunda bknz. Paralel evren - +1 yıl
Paralel evren sadece bir teori. Kesinliği kanıtlanmış değil. Zaten kanıtlamak mümkün olur mu bilemiyorum :)
- +1 yıl
:D Hayır ya. Öyle şey yok bence :) Dejavu vb. olaylar yaşamamızın sorumlusu beynimizdir. Paralel evrenleri falan kanıtlayamaz, onların var olduğuna dair bir ipucu bile veremez. :D Belki de çılgın teorisyenin biri, dejavu olunca paralel evrenler fikrini ortaya atmış olabilir :P
+1 yılbilimi bilmemektir. evrenin bir sınırı var kabul edersek evren sonsuz değildir, ama sınırsız olarak daima büyüdüğünü biliyorsak evren sonsuz değilde sonsuzluğa gidiyor diyebiliriz. kainata bir sınır çizip sen buraya kadar genişle sonra dur diyemeyeceğimize göre durmadan genişliyor efendim durduramıyoruz durumu ortaya çıkıyor.
03 Yorumla- +1 yıl
Bence sonsuzluğa gidiyor da diyemeyiz. Genişledikçe mesela büyüyecektir, her zaman sınırları olacaktır. Genişlemesi sınırlarına etki etmeyecektir yani. Genişleyerek sonsuzluğa ulaşamaz. Evreni bir arada tutan şey kara maddedir. onu genişleten şey de kara enerjidir. bilim adamları bu ismi vermiştir. Michio Kaku bir gün evrenin genişleme sınırının durabileceğini savunuyor..
- +1 yıl
sonsuzluk izafidir. benim sonsuzlugum bana, senin sonsuzlugun sana :D
- +1 yıl
hah :D
+1 yılEvren surekli genişliyor. Sonsuzluk yoktur aslinda.
24 Yorumla- +1 yıl
Biraz açıklar mısın? Güzel bir düşünce yakaladım gibi şu an :)
- +1 yıl
Sonsuzluk kavramı somut veya soyut birsey degil. Buyuk patlama olduktan sonra evren olustu. Galaksiler birbirinden uzaklaşıyor şu an. Kutke çekim enerjisinden dolayi gezegenler yorungesini koruyabiliyor. Bu patlamadan sonra evrenin sinirleri genislemeye basladi ve hala genisliyor. Yani suya tas attiginda olusan halkalar gibi düşün surekli genisleyerek artıyor. Felsefe yapmaya çalışıyorum ama su an sonsuzluk ile ilgili birsey cikartamiyorum yanacak beynim :D ama bu konu hosuma gitti. Dusuncelerimi toparlayip yazacagim
- +1 yıl
İstediğin zaman yazabilirsin :))
- +1 yıl
Şimdilik ben de yorum yapmıyorum, yazmak istediğin zaman tartışabiliriz :)
Gizli Üye(36-45)+1 yılİki şey sonsuzdur, insanoğlunun aptallığı ve evren. İkincisinden o kadar emin değilim. Albert Einstein
21 Yorumla- +1 yıl
:D Aynen
Sonsuzdur ama sonu vardır ve nasıl olacağına dair teoriler vardır
Paralel evrenler fizikçilerin herzaman yaptığı gibi başları sıkışınca yeni bir şey ortaya atmalarının bir sonucudur ki bu zamana kadar hep böyle olmuştur013 Yorumla- +1 yıl
Senin gibi düşünen birisi nasıl sonsuz olduğundan emin peki?
- +1 yıl
Şuanda evrenin neyin içinde genişlediği gibi şeyler bilinmiyor.. Evren şuanda sonsuza doğru gidiyor ama sonunun olacağına dair 4 tane teori vardır... Büyük çökme , Büyük donma , büyük yırtılma ve tekrardan bing bang olacak sonra tekrardan evren oluşacak derler... ilk 2si popüler teoriler... Sonsuzluğa ilerlemesi onun ezeli olduğu anlamına gelmez...
Zaten sonsuz , yokluk bunun gibi kelimelere bilimin yapabileceği birşey yok.. Çünkü bilimsel olarak ne sonsuzluk ne de yokluk var :D - +1 yıl
Hiç bir şeyden emin değilsin o zaman :)
- +1 yıl
Bilimsel olarak bakıldığında bir son var ama nasıl bir son işte onun için teoriler var.. Kesinlik yok henüz..
Evren şu yüzden sonsuz dur diyorum mesela 1 den saymaya başlasan istediğin kadar devam edersin asla bitmez sonsuzdur ya da sonsuzdan 1 e kadar geriye saymaya başlasan sayamazsın çünkü bilmiyorsun sonunu... Böyle bir mantık :D
İngilizce makaleler okuyorum İngilizcem yarım yamalaktır anlayabildiğim kadarı işte :D - +1 yıl
Yoo eksiye doğru yine sonsuz sayarım. Bence matematiksel değil de biraz mantıksal düşünmek lazım. Doğa bilimlerinin mantığıyla düşünmek lazım. Matematik pozitif bir bilimdir. İlla ingilizce okuman gerekmiyor, güzel Türkçe çeviriler var, evrim ağacı vb. Güzel türkçe dublaj belgeseller var. Bence evren sonsuz olsaydı sonsuz sayıda yıldız görürdük. Hepsinin ışığı eninde sonunda bize ulaşırdı. Bence evren sonsuz olamaz o yüzden.
- +1 yıl
Sonsuzdan geriye doğru 1'e kadar sayabilir misin? Sayabilirsen kaçtan başlayacaksın..1'den sonsuza kadar saymaya başla eğer sonsuz değilse kaçta bitireceksin... Birşeyin sonsuz olması onu devamlı yapmaz.. Sonsuz kavramından sorun var biraz :D Türkçe dublaj belgeseller , makaleler bitti zaten o yüzden başka yerlere dadandım... bir de çevrem Felsefecilerle felan dolu.. Ama bence evrenin %100 sonu var , sonsuza gittiğini düşünsemde..
- +1 yıl
Sonsuzdan değil yanlış anladın. Öyle bir şey demedim. O anlama geliyor doğru ama öyle diyerek kafa karıştırıyorsun. Mesela 0 'dan eksiye doğru saymakla artıya saymak arasında bir sonsuzluk farkı yok. İki yoldan da sonsuza kadar sayarsın. -2 -1 0 1 2 gibi... İlla en sağdan başlamam gerekmez. Soldan sağa, sağdan sola sayılabilir. Beynin sağdan sola doğru şartlandığı için öyle düşünmüş oldun bak ;) Bence çok çelişik düşüncelerin. Bu da henüz bir düşünce benimsemediğini gösteriyor. Bence böylesi daha güzel. Yeni fikirlere açıksın, bilimsel gelişim için böyle düşüncelere açık bir beyin gerekli, seninki gibi.
- +1 yıl
Evrenin başlangıcını 1 sayısı kabul edelim ondan sonra 2 ,3 ,4 diye gidecek :D -1'e inersen Bing Bang den öncesine gitmiş olursun ki :D Orasının yokluk olduğu düşünülüyor.. Bilimsel olarakta yokluk diye birşey yoktur.. Felsefi açıdan böyle söylenir... Evren Bing Bangle oluştu , evrenin genişlemesi ve Bing Bang fosili ( bildiğmiz fosil değil tabi :D ) bunun kanıtıdır.. Zaten bilim adamları evrenin sonunu başlangıcına göre belirliyor yani 1 sayısı sonsuzun sonunu belirleyecek :D Biraz karışık ama sorguluyoruz işte :D
- +1 yıl
O yüzden evreni pozitif bilimlerle değil, doğa bilimleriyle tartacaksın işte :) Doğa bilimleri de fizik mesela :) Sen başından beri yanlış anlamışsın yalnız :) Ben sonsuz derken başlangıcı ve sonundan bahsetmiyorum. Boyutlarından bahsediyorum.
- +1 yıl
Tamam bende öyle anladım zaten... Evrenin genişlemesinin bir sınırı yoktur.. o yüzden 1 2 3 4 diye rakamlarla belirttim ya boyut meselesini :D Evrenin genişlemesi Bing Bangle başlyıor ve 1 2 3 4 5 6 diye büyüyor ve bu boyutun sınırı yok yani evren sonsuz kadar genişleyebilir diyorum bende :D O yüzden 1 den başlayım sonsuza kadar sayamazsın çünkü sonsuz nedir bilmiyorsun eğer bilirsek evren sonsuz değildir demek istedim boyut olarak bahsediyorum..
Sonsuz sonsuz sonsuz olarak ilerlemesi ebedi olması anlamına gelmez dedim bir de tamam bu konu dışıydı ama yazmışım artık :D - +1 yıl
Anladım evet doğru :) Genişlediğini ilk Edwin Hubble keşfetti. Senin anlattığın mantık güzelmiş ama.. Ama en baştan konu başka yerlere kaydı :D
- +1 yıl
Edwin Hubble dan önce başkası bunu ciddi olmasa da ortaya atıyor tabi sonra Hubble buluyor, son yüzyılın en büyük buluşu , birçok şeyi değiştirdi.. Mesela Bing Bang meselesi de Fred Hoyle evrenin başlangıcı hakkında radyo programında ne yani büyük patlamayla mı oluştu diye espiri yapıyor :D Sonuç büyük patlama... Tanrı parçacığı ismini de Hoyle koyuyor.. Tanrının belası parçacık diyor ve ismi öyle kalıyor :D
Evren ölecek mi ölmeyecek mi konusunu araya ben koydum hata bende :D Herşey gönlüne göre olsun İyi akşamlar - +1 yıl
Sana da iyi akşamlar :)
Tanrının belası parçacık güzelmiş D: :D
Şimdilik bilinen; her galakside 1 saniye kalmak koşulu ile şuanki uzayda dolaşmak 10.000 ışık yılı zamanla mümkün olduğu , galaksiler arasındaki geçiş zamanı da buna dahil değil. Sonsuz kavramı değil de sonu henüz bilinmeyen demek daha doğru olur
06 Yorumla- +1 yıl
Verdiğiniz bilgiler doğru değil.
Sadece samanyolu gökadası bile 100.000 ışık yılı boyundadır ve içinde bulunduğumuz samanyolu gökadası gibi 100 milyardan fazla gökada vardır.
Daha ötesindeki gökadaları henüz tespit edemiyoruz. Teknolojimiz yeterli değil.
Sonsuz olmadığı konusunda hemen hemen herkes hem fikir fakat evrenin sınırının ötesinde ne olduğu bilinmiyor. - +1 yıl
Işık yılı uzaklık ölçüsüdür. O bilgiyi nereden edindin bilmiyorum fakat ışık yılının zamanla ilgisi yok. Yine de güzel bir yorum yapmışsın. Teşekkürler.
- +1 yıl
Belki de çevirisini yanlış yapmışlardır, orjinal dilde okumuşsan / izlemişsen yanlış anlamışsındır.
- +1 yıl
Ama konumuz o değil :)
bunun hakkında bir düşünceye sahip olabilecek kadar bilgiye bile sahip değilim.
11 Yorumla- +1 yıl
:))
Kültür & Sanat konusunda 496 cevap paylaştı. Evren olgusu Yunanli filozof Akrides (adi tam hatrimda değil atmis olabilerim) ya da evren algisi sonsuzluğun bizim algi boyutumuz da ulastigimiz yere kadar olduğunu tasvir eder. Her ulasilan son sinir artik yeni bir sonsuzluğun giriş kapisidir. Yani bu tezle evrenimizin hem sonlu hem de sonsuzdur.
00 YorumlaSonlu olduğunu düşünürsem o zaman "evrenin sonundan sonra ne var" sorusu kafamı kurcalayacak..
O yüzden "evren sonsuzdur" deyip gider çay koyarım..01 Yorumla- +1 yıl
Sonludur dersen, zaten sondan sonra bir şey yok ki. :) Ama bunu kabul etmiyorsan iyisi mi sen bir çay iç :)
gökyüzüne baktığında görmüş olduğun yıldızlar güneşler aylar meteorlar evren içerisinde ki sonlu kısımdır harici kalan o karanlık yokluk bilinmezlik sonsuzluktur varlıklar yokluk içerisinde var olurlar ve sonsuz olan o yokluktur
03 Yorumla- +1 yıl
Evrende yokluk, boş alan diye bir şey yoktur. Yokluk ne ya? Evrenin kendisi bir varlık zaten.
- +1 yıl
Tamam, o zaman cevabını ve yorumunu açıklar mısın?
sonsuz değil ama sürekli genişlemekte.
allah hiçbişeyi kendinden büyük yaratmaz diye tahmin ediyorum. sınırsız oldumu herşeyden büyük olur. oysa en büyük allahtır. allah-u ekber yani.00 YorumlaGenişleyen şey sonsuz olamaz. Ayrıca evren bildigim kadariyla bir tane olmaya bilir yani spiral şekilde iç içe geçmiş bir yapısıda olabilir. Günümüzde cevap vermek pek mümkün gözükmüyor. .
02 Yorumla- +1 yıl
Neden genişleyen şey sonsuz olamasın?
+1 yılyanlışlıkla evete bastım ya la :D tabiki de sonsuz değil evren bir sona doğru sürükleniyor bu ispatlanmış bir gerçek bunun üstünde tartışmaya gerek yok dünyanın düz olduğunu iddia eden adam gibi komik olur çünkü :D
00 YorumlaMuazzam bir düzen var nasıl oluyorki trilyonlarca yıldız dünyaya çarpmıyor, torpilmi geçiyor yıldızlar, bü düzen Şüphesiz Yüce Allahın düzeni,
12 Yorumla- +1 yıl
Hayır Dünya'ya bir çok meteor çarptı. Tam hatırlamıyorum fakat bununla ilgili bir belgesel izlemiştim. Sen de biraz ararsan bununla ilgili bir şeyler bulabilirsin. Genelde Jüpiter'e veya Ay'a çarparlar. Bunların çekim gücü Dünya'ya çarpmalarını engelliyor sadece. Hiç bir şey mucize bilmem ne değil. Bunları açıklayan fizik kanunları var.
+1 yılsonsuz değil bence. hayale dahi sığmayacak kadar büyük olduğu için sonsuz demişler
10 Yorumlaevet evren sonsuzdur ve büyümektedir bunu ispatlayan 4 tane uydumuz bulunmakta ve şu an 30 yıla aşkındır evrende gezmekte
012 Yorumla- +1 yıl
Sence bu 4 uydu evrenin en uzak noktalarına gitse bile, evrenin sonsuzluğunu kanıtlayabilir mi? Bence kanıtlayamaz. Çünkü belki de evren o kadar büyüktür ki henüz sonuna ulaşamamışlardır. Ve zaten uydularımız çok çok uzakta falan değiller..
- +1 yıl
şimdi matematikte biz bir sonsuzluk terimi kullanıyoruz fakat bunun aslında bir kıskıtlanmış birşey olarak görmüyoruz felsefik olarak yaklaşıyoruz ucu bucağı olmayan birşey manasında.. uydular milyonlarca ışık yılı uzaklıktalar yani her geçen günde gidiyorlar ki artık galaksimizden çıkalı çok zaman oldu yani bu birden fazla galaksi terimi teorisi ilk o zaman atılmıştı..
elbette kainatın sonunu bulamayacaklar ama en azından bildiğimiz bir yerine kadar gitmiş olacaz...
www.sadecebelgesel.com/...eni-1-sezon-1-bolum.html
ilgini çekeceğini düşünerek şiddetle tavsiye ederim hayata bakış açın değişecek :) - +1 yıl
Belgesellere bayılırım, teşekkürler :)
- +1 yıl
O derece uç şeyler anlatılıyor yani :) Biraz anlatsana :D
- +1 yıl
bazı bölümleri karikatür gibi yani çizgi film modunda gidiyor ama bilim yapan insanları canlandırıyorlar.. hele ışığın tayflarını filan anlatıyor bir bölümde ağzın açık kalacak yani hangi yıldızın ne kdar uzakta olduğunu filan ıspatlıyorlar dünyanın evrimini anlatıyor galaksiler arası geçişleri galaksideki yıldızları vs vs izlemen lazım ya anlatsam daha fazla merak edeceksin :D bu nickide ordan aldım nötrino denen ışık demetlerini anlatıcak kaçırma oraları 8. bölüm çok özeldi benim mesleğim için :D
- +1 yıl
Mesleğin nedir? :)
- +1 yıl
Okuyor musun yoksa? :)
- +1 yıl
Başarılar :)
+1 yılbence sonsuzdur cunku burdan ucsuz bucaksiz gozukuyo sonunu gormeden bilemem:)
10 YorumlaBu evrenin sonu var kıyamet ile yok olacak. Dünyadaki zaman, mekan, varlik ve yokluk kavramlarida yok olacak çünki bunlar bizim için mevlanın yarattığı sonradan olan şeyler. Kıyametten sonraki alem ise "mahşer"
00 Yorumlabaşlangıcı olan herseyin bir sonu vardrr diye açıklama yapıyo bazı bilim adamları. sanki baslangıcı biliyomusuz gibi. ya da baslangıcı bizim dünyamızmış gibi
09 Yorumla- +1 yıl
Hiç bir bilim insanı başlangıcı bizim dünyamız diye düşünmüyor inan. Ama ben evrenin ömrü hakkında değil, boyutları hakkında düşünmenizi istemiştim.
- +1 yıl
Neden?
- +1 yıl
Bence evrenin sonlu ya da sonsuz olduğunu çözmek istersek illa ışınlanmamız gerekmiyor, o yüzden nedenini açıklamanı istedim :) Bence öyle bir şey yapsak, ölmüş olduğunu görebiliriz döndüğümüzde insanların. Bu arada bir bilim insanı fotonları ışınlıyor. Google'a böyle bir şey yazsan çıkar sanırım, şu an o bilim insanın adı aklımda değil maalesef :/ Sen o konuya ilgi duyuyorsan bir bakabilirsin..
- +1 yıl
philadelphia deneyinden bahsediyosun sanırım ışınlanma zaten bir kaç defa felaketle sonuçlansada kısmen basarılı olmustur ama daha da geliştirilirse bu sorunun cevabını bulabilcegimiz tek yöntem bence geldiğinde ışınlayan kişiler ölmüş olsa bile geri kalan nesil bir cok seyin cevabını bulmus olur. aklına gelen baska bir yöntem varsa bizlede paylaş ögrenelim
- +1 yıl
Ölmüş mü? Hayır o tür şeyler duymadım hiç? Kaynak verebilir misin? Philadelphia deneyinden bahsetmediğime eminim. Sen başka bir deneyden bahsediyor olmalısın. Benim bahsettiğim deney oldukça başarılı olan bir deney..
- +1 yıl
Tez ne sen biliyor musun ya? :D En iyisi esra erol falan izle.
+1 yılHyr sonsuz değildir allah buyuruyorki şüpesiz size verdim sürenin sonu geldiğinde kıyamet kopacak sura uflenecek tüm canlılar ölecek ve evren komple yok olacak sonsuz hayat baslick iyiler için hoşnut bir hayat zalimler için azap
00 Yorumla
+1 yılsence sonun tanımı nedir evrenin sonu sence neresi? bence evrenin sonu diye bişey yok dünya ne kadar büyükse evren de okadar büyüktür
00 Yorumla
+1 yılBizim algimizin cok ustunde ama sonsuz degil yine de.
02 Yorumla- +1 yıl
Ama bak algılamışsın. :) İnsanların öyle düşünmesinden nefret ediyorum. İnsan beyni bunların cevabını veremeyecek olsa zaten sormak aklına gelmezdi :)
- +1 yıl
Bizim algimizin cok ustunde az bir miktarda uzaklasildi dunyadan henuz. Daha ilersine mikroskoplar vs. firlatildi ve o sekilde tespit edildi. Zaten big bangla olustuysa ve genisliyosa sonu da vardir elbet ve bir gun sonu gelecek.
+1 yılevren hakkında bildiklerimiz, düşüncelerimizi etkilemez mi sence?
01 Yorumla- +1 yıl
Evren hakkında hiç bir şey bilmiyormuş gibi, sadece var olan temel fizik bilgilerine dayanarak bir şeyler söyleyemez misin? Yani ben burada insanların gelip belgesellerden öğrendikleri şeyleri olduğu gibi anlatmalarını istemiyorum. Belgeseli zaten herkes açıp izleyebilir, öğrenebilir, anlatabilir.
evren sorunsuz mudur derken merak ettim sen hangi evrendensin?
00 YorumlaEvren adında bir arkadaş vardı.
Külotsuz gezdiği için Donsuz Evren derdik ona.01 Yorumla- +1 yıl
:D :D
+1 yılYüce Rabimizin Yarattığın da bir kusur bir şüphem yoktur çok şükür. O herşeyi eksiksiz ve kusursuz yaratmıştir.
00 Yorumla
+1 yılSınırı vardır ama hayellerimizinde ötesinde bu sınır ayrıca evren her an genişliyor.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılDun belgeselini izledim evren sonsuzmus cunku kisitli olsaymis sonuna ulasabilirlermis ama sonsuzmus iste
01 Yorumla- +1 yıl
Hangi belgesel o?
sonu var 7 kat gökten biridir ama olsa ne olur aşamayız o kadar aciziz:)
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılYok be, dünya düzdür gök de dünya kadardır, ötesi yoktur o uzay resimleri, gezegenler filan hep yalan...
01 Yorumla- +1 yıl
:D :D
Gizli Üye(36-45)+1 yılhttps://youtu.be/frxfZo19N5k
Bak bunu izle :)00 YorumlaEvrenin sonsuzlugunu yildizlarin milyarca yil oncesinden kalma olduklarindan anlayabiliriz diyorum
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılboyut olarak bence sonsuz değildir.. yemek içmek bişe değilki bu yemek ye büyü olgunlaş flan
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılAynştayn evren sürekli genişlediği öngörüsünde bulunmuş.
Ayrıca bir kitapta sonsuzluk kavramını bir daire düşünün diyerek öneride bulunyordu.05 Yorumla- +1 yıl
Cahilliğin dibine falan mı vurdun naptın :D O dediğini Edwin Hubble keşfetti.
Geçen bir soruda da Albert Einstein'ın matematikçi olduğunu öne sürüyorlardı :D
Cevap sahibi+1 yılCahilliğin dibine vurmadığımı düşünüyorum.
O senin görüşün.
Ben Aynştayn olarak biliyorum başka bilim insanı da söylemiş olabilir.
Evrenin sürekli genişlediği hakkında görüş bildirenler var.
Okumuş olduğum dünya dışı varlıklar ile temas kurulduğu iddaa edilen bazı kitaplarda bu konular hakkında sorulan sorulara verilen cevaplarda sonsuzluk kavramını hep bir daire düşünün diyerek söyledileri görülüyor.
Kitapların ismi Ra Bilgileri, Kasyopya Celseleri.
Kitaplarda çok fazla bilgi içeriyor.
İnanır inanmazsın orası ayrı!!
Ama sorduğun, merak ettiğin bir çok konuya cevap alabilirsin bu kitaplarda.- +1 yıl
İnsanlar ordan burdan bir şey duyunca hemen Einstein diyorlar. Bence bu cahilliktir, başka bir şey değildir. Öyle düşünüyorum maalesef. Evrenin genişlediğini Hubble keşfetti ve bir çok bilim adamı doğruladı bunu. Evreni genişleten güce kara enerji, bir arada tutan güce de kara madde adı verildi.
Nasıl hep bir daire düşüneyim? Dairenin sınırları vardır, sonsuz değildir. Bunu nasıl sonsuzluk kavramını anlatmak için kullanmışlar? Önerin için teşekkürler.
Cevap sahibi+1 yılÖnerdiğim kitapları pdf olarak indirebilir.
İçindeki bilgilerden faydalanabilirsin.- +1 yıl
O zaman bağlantı verir misin? Sen indirmişsin sanırım...
muhakkakki biz onu genişleticiyiz
10 Yorumla
+1 yılAksini hayal edemiyorum henüz.
00 YorumlaHayır kanks çünkü kıyamet kopcak.
00 Yorumlabu sorunun cevabını ancak hak teala bilebilir :*
00 Yorumlaevren sonsuz değil :kıyamete kadar mühleti var
00 Yorumla%50 olabilirde Olmayabilirde
00 Yorumla
+1 yılşuana kadar sonu bulunup görülemedi
00 Yorumla
+1 yılHayır çünkü sonsuz olan tek şey ahirettir.
00 Yorumla
+1 yılHayir, cünkü kiyametten sonra artik varolmicak
00 Yorumla
+1 yılEvet çünkü devamını getiremiyorum.
00 Yorumla
+1 yılsonsuz değildir...
01 Yorumla- +1 yıl
Neden?
Gizli Üye(30-35)+1 yılÖlçmedim ki oğlum amhasınasafkoyimda
00 Yorumla
+1 yılevet evet
00 Yorumlaola bilir
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?