İlim bilmek sizce ne demektir?

İlim bilmek biraz enteresan bir konu.
İlim okumaya tabidir, okumadan ilim edinilir mi? Mümkün mertebe yoka yakın.
Peki her okuyan ilim sahibi midir? Her okumayı bilen, her okuduğundan ne edinir acaba?
Bir kesim var, ilimden bahseden, kendilerince haklılar. Onlara göre ilim inanç hakkında okumaktır. Aslında katılıyorum, ne elde edeceksek İslam'da mevcut ama günümüzde idrakın mertebeleri ve çeşitliliği biraz farklılaşabiliyor okunana göre. Ve dikkat ettikçe görüyorum o kesim zaten sınırlı sayıda, belli kişileri okuyor. Bu bence ilim değil.

Bir kesim var, ilim elde etmenin yolunu sadece felsefe okumaktan geçtiğini düşünüyor. Yahut benzeri kesimler benzeri alanlarla kısıtla bir okumanın ancak ilim seviyesine ulaştıracağını düşünüyor insanları, sanırım buna da katılamıyorum.

İlimi bana soracak olursanız, inancına dair araştırıp '' pekiştirmeyi '' sevenin, içindeki sanat olgularının da etkisiyle sanata dair edebiyat ve farklı dalları okuyarak ufkunu açanın, hayata dair; doğa, sağlık yahut dinç yaşama dair okuyanların dostudur ilim. İlim ise asla edinmekle bitmez. Okumak günlerimizin birer parçası olabilmeli ki sürekli sahip olduklarımız olgunlaşsın, idarkımız açılsın ve edinmekte olduğumuz vizyon kıymetlensin.
Bir mekansak şu rüya olan yaşamda, edinebileceğimiz kadar edinmeliyiz ilimden elimizden geldiğince. Edinebilenlerden olmak dileğiyle inşaAllah.
Hayırlı geceler.