Hayat bir kargaşaya sürüklüyor bizi, içsel kaosumuz da aynı şekilde. Kendi benliğimizi bulmak için çıktığımız yolculuklarda, kendimize yaklaşabildik mi?

Hayat bir kargaşaya sürüklüyor bizi, içsel kaosumuz da aynı şekilde. Kendi benliğimizi bulmak için çıktığımız yolculuklarda, kendimize yaklaşabildik mi?

Bunun farkına varmak genelde 30 lu yaslarda oluyor. Aşağıdan gelen gençleri görünce kişi kendini artık yaşlı hissediyor. Mezun olduğum okula geçenlerde isim gereği gittim. Nöbetçi öğrencileri görünce bi değişik geldi. Gerçekten farklı bi duygu. Artı 30 yaşında ve aklı başında birisiyim ve kendi ayaklarımın üzerinde duyabiliyorum. Neyin doğru ya da yanlış olduğunu anlayacak yasa geldim artık. Küçük çocuk gorunce bi farklı hissediyorum kendimi
Duyguları ve mantığı anlamak- Duyguların ve mantığın etkileşimini anlamak ve bu etkileşimden ortaya çıkan doğumumuzdan itibaren oluşan ve derinleşen kişiliğimiz (inançlar-değerler-zayıf ve güçlü yanlarımız vb.) şeyleri yönetmek ve geliştirmek-bu gelişim ve yönetimin sürdürülebilir olması içinde sağlıklı olmak-sağlıklı ortamda bulunmak-sabır-öz disiplin-devamlı farkındalık (kendimizi sürekli gözlemlemek) - gözlemlemenin devamlılığını sağlamak için de kendimize inanmak ve sevmek- sevmeyi bilmek bunun yanında korkularımızı bilmek kendimizi bilmek için en büyük yol göstericiler olup bir yolda olduğumuzu bilmek ve sadece başlangıca ve sona odaklanmamak, şimdide yaşamak, haz almak ve bu gerçeklikte var olduğumuzu, insan olduğumuzu bilmek, empati ve bağ kurabilmek sanırım kendini bilmek demek. Ya valla insan derya deniz koca bir evren merak etsek neler çıkar içimizden. Açıklaması zor bir soruydu benim için kendim neyim diye düşündüm ama bir o kadar da değerli bir soruydu. Uzun yazığım içinde kusuruma bakmayın ama çok zevk aldım 3 saate yakın düşünmüş olabilirim soruyu😅. Ek olarak soru nedense bu videoyu da hatırlattı düşünürken sizlere de paylaşmak istedim:
Teşekkür ederim.🥰
Rica ederim ama İyi ki yöneltmişsiniz, vesile oldunuz bana tekrardan ben değerli sorun için teşekkür ederim. Esenlikle kalın.🤗
Kendimi dışardan izliyorum ve kendi olgunlaşma yolumda kendimi seviyor, takdir ediyorum. Deniyorum, yanılıyorum her insan gibi... kendimi olduğum gibi kabul ediyorum, hatalarımla. ders alıyorum her şeyden, herkesten. sınırlarımı öğreniyorum hayretle, isteklerimi keşfediyorum. değişiyorum; değişmek harika bir şey. şu aralar bana daha çok zevk veren hiçbir şey yok hayatta.
Başkalarının ne olduğu umrumda değil, ben sadece kendi yolculuğumun tadını çıkarıyorum
Ruhunu tanımak. Güzel denildiği için güzel sanılan şeylerin peşinde savruluyorlar, kötü denileni taşlıyorlar ve neyin ne olduğunu dahi bilmeden. Kendi güzelliklerini ve çirkinliklerini açığa çıkaran ve onları arzulayıp, uzaklaştıran bir ruha sahip olmalı. Her anlamı ruhunla doldurmalı ve kendi sözlüğünde yaşamalı, aksi halde sağa sola yalpalayan hayallerin arasında ne yaşadığından habersiz bir forma dönüşüyorsun.
Cevap
13Cevap
İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir, Sen kendini bilmezsin, Ya nice okumaktır.
Yunus Emre bize bu sorunun cevabını aslında çok güzel tavsir etmiş. Kendini bilmeyen; toplumda nasıl davranılacağına dikkat etmeyen, büyüğü küçüğe sevgi hürmet nedir umursamayan, ağzından çıkanı akıl süzgecinden geçirmeyen kimselerdir.
Kendini bilen kişilere gelince; aldığı eğitim, görgü, nezaket ve saygı o kişiyle bir ortamda bulunduğunuz anda göze çarpan erdemli bir özelliktir. Ses tonuna, kiminle nasıl konuştuğuna, kul hakkına, verdiği sözlerde durmaya dikkat eden kendini yetiştirmiş insandır.
Aslında bu tür konular da uzun yazan birisiyim. Ama akıcılığı bırakıp yorucu olmasından ötürü artık kısa ve net olmaya çalışıyorum. Kendini bilmek , herhangi bir konuda ki tavrı , davranışı , yaklaşımı veya duracağı noktayı , atacağı adımları yapacağı veya yapmayacağı şeylere hakim olmaktır. Bazı insanlar bu ben değilim kavramına kapılırlar. Başkasının sizi bilmesine veya tanımasına gerek yok. sadece gideceğiniz yolun mühendisi sizsiniz. O yola başladığınız da kendiniz de olan her şeye hakim oluyorsunuz. .
Biraz düşündüm üzerinde. Bir kaç söz geldi aklıma ama yazsam, eksik kalacaktı. Sonra tekrar düşündüm. Temet nosce latince cümlesi geliyor aklıma. İlk matrix filminde görmüştüm. Meşhur kahin ve neo karşılaşmasinda kapıdaki yazı. Buradan esinlenerek kendini bilmek, kaderini, görevini kabul edip cesur bir adım atmak.
Evet, bu güzel bir tanımlama✨
Kendini bilmek ne demektir kendini bilmek davranışlarla duruşunu aynı şekilde yaptığın hataları kabul etmek demektir Mesela Bazı insanlar Kendi hatalarını hiçbir zaman kabul etmek istemez hep karşı tarafı suçlar Ben mesela kendi hatamı da görürüm karşı tarafın hatasını da görürüm, ama karşı taraf benim sadece hatalarımı görüp Kendi hatalarını görmüyorsa o dakikadan sonra çok da uğraşmam
Kendini tanımaktır neyi neden yaptığını, nasıl tepki verebileceğini bilmektir
Kendini tarafsız eleştirebilmek nı ve - ni görebilmektir bunun doğrultusunda kendisini böyle tanıyan bir insan
Başkalarını da tanır 😂
Seni üzecek olan şeyi önceden öngörebilmek demektir.. Seni gerçekten neyin mutlu edeceğini fark edip kendin için onu yapabilmektir.
Kendini öngörebilmek, bunu yapmak oldukça zor olurdu🤔
Üst üste yeteri kadar yanlış yapıp yeteri kadar kötü insana denk gelince hiç zor olmuyor
Evet, haklı olabilirsin
Kendini tanımak, duygu ve düşünceleri neden sonuç ilişkisinde analiz edebilmek bence
İçsel huzuru bulduğun eylemlerin farkına varmak, kabiliyetlerini ortaya çıkarıp işlemek ve kendi öz benliğinle, içindeki çocukla sıkı sıkı sarilabilmektir kendini bulmak..
Öz farkindalik diyebiliriz insanın kendi zaaflarını yanilgilsrini eksiklerini artıklarını gozlemleyebilmesi kendini tartabilmesi amasız fakatsız yorumlayabilmesi
Kendini bilmek; bir yarışta olmadığını bilmektir. İnsanı tanımaktır. Önce sınav olup sonra da bilgileri öğrenmektir. Herkesle aynı zaman diliminde, aynı dünyada yaşamadığını bilmek kimseyle kendini kıyaslamamak; kendi yolculuguna ve baskalarinin yolculuguna anlayış sevgi ve saygı göstermektir.
Yolunu da şaşırsan yerini de, yalnız da kalsan kalabalığa da karışsan ayakta durup dik yürüye biliyorsan, göz yaşlarından kahkahalarına kadar kendine aşinaysan ve sükunetinde bile anlam bulabiliyorsan kendini biliyorsundur
Kendini bilmek, başkalarının kalıplarına göre değil, kendi gerçeğine göre yaşamaktır.
Kendini anlamis ve cozmus bir insan hayatin kilit noktasini bulmus demektir hayatimizds verdigimiz kararlarin cogunu kendi irademiz disinda veriyoruz ama kendimizi cozdugumuzde artik ona uygun kararlar vermeye baslariz
Kendini bilmek insanı bilmektir
karakteri oturmuş kişiliktir
saygılıdır
saygısızları sevmez
Kendini bilmek karar anında çok işe yarıyor ya. Kimsenin kalbini kirmiyorsun
Aslında aydınlanma demek lazım. Kendini bilmek boş laf. Aydınlanmak demeli ona.
Yapabileceklerini ve sınırlarını bilmek gibi.
tüm sınırlarını veya sınırsızlarını bilmek
kümedeki gönüllü etkisiz elemanlık
ağırbaşlı olmak demek
Tanımaktır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?