Hollanda'lı ressam Vincent Van Gogh yokluk içinde 37 yaşında ölene kadar binlerce resim yapmasına rağmen yaşamı boyunca tek bir resmini satabilmiş. Şimdilerde ise her tablosu milyonlar yapmakta. İşte hayattayken satışı gerçekleşen o resim. 🖼 Oğuz Atay'ın ölmeden önce tutunamayanlar, tehlikeli oyunlar gibi romanları tutulmuyordu. Öldükten sonra Oğuz Atay ismi geniş kitlelere yayıldı. Özellikle tutunamayanlar romanı ülke genelinde büyük ses getirmişti. 📚
Ahmet Kaya ölmeden önce her türlü şeye maruz kaldı. Öldükten sonra ise sağcı, solcu herkesin beğeniyle dinlediği bir sanatçı haline geldi. Solcuların son sesle, islamcıların kısık sesle, ülkücülerin gizlice dinlediği bir efsane haline gelmiştir. 🎶
Sizce sanatçıların neden öldükten sonra değeri anlaşılır?
Sanatçının değeri, eserleri antika halini aldığı ve bir daha aynılarının yapılması mümkün olmadığı için artmaz. bir eseri değerli kılan, "eskiliği" ya da "bir kez yapılabilirliği"nden çok çok ötedir. sadece bu iki kriterle yaklaşıldığında, dünyada sanat adına ortaya konmaya çalışılmış her eforun kendisinden yüzyıllar sonra büyük değerler kazanması gerekirdi, -ki böyle bir şeyin imkansızlığı ortadadır. Değeri sonra anlaşılan ve paha biçilemeyen eserler; sanatçısı tarafından bütün zamanları aşmış ve o dönemde de fark edilemeyecek bir algı eşiğine ulaştırılmış olabilir, daha önce hiç denenmediği için -aşırı özgünlükten- o dönem insanlarına yabancı ve irite gelen bir tarza/üslüba konuya sahip olabilir, altında yatan felsefe/anlam, içinde yaşanılan dönemsel koşulları desteklemiyor olabilir, ya da sanatçı eserlerini doğru gruplara doğru bir şekilde duyurabileceği kanallardan mahrum kalmış olabilir. tüm bunlar zamanla "sanatçının değerinin çok sonra anlaşılması" gibi bir kalıp ifadenin doğmasına sebep olur. durum bundan ibarettir.😊
Vangok resimlerini bilimsel ve sanatsal gozle baktimda olagan ustu. bazi sanatcilarin resimleri adamlar resim yapmamis adeta buyu sihir yapmislar. Fizik kimya ve matematigi resme dokmyuler son aksam yemegi tablosunu hz. isanin carmiga asilsi ... ben resimseverim birde Hobimdir. Sebebi su zaman icinde toplumsal kulturel etkilesim değişiyor. Duygular gorusler algilarda degisiyor. tarihi gerceklerde bir baska sebeb. ...
Malesef öyle oluyoır ya gidince değer anlaşılıyor ama bu dünya ya çok güzel kalıcı eserler bıraktılar. Ama ben iddia ediyorum şu an hayatta olsalar yine bu kadar değer verilmez.
Çünkü biz o an duyduğumuz ne varsa onunla yetiniyoruz. Araştırma gibi bir gayemiz olmuyor. Ama kişi vefat ettikten sonra "aa o da varmış, bu da varmış" gibi artık anlamsız ifadelerle dolduruyor ve kandırıyoruz kendimizi. Bu aslında sadece sanatçı değil yitip giden her kim varsa onun içinde öyle.
Bir sürü entel yorumlar olacaktır bu konuda şimdiye kadar olduğu gibi. ve herkes bir anda eksper kesilir. bir sürü akımlar icat edilir. bir sürü edebi cümleler kurulur. herkes monşer edası ile fikir beyan eder. Burada tek amaç esere finansal değer katmaktır. O kadar ki adam tuvale boyayı serpmiştir akıntıları ile birlikte kendiliğinden desen de oluşur. ama bunu falanca rahmetli sanatçı yapmıştır müzelerde korunur. o bakımdan her pohpohlanan esere rağbet etmem. ben sadece bana hitap eden benim ruhumu okşayan benim zevklerime hitap eden eserlere değer veririm. kusursuzluk uyum dinginlik ve gerçekliğe dayalı şeyler cezbeder beni. Avrupada sanat anlayışı sağken süründürüp öldükten sonra yüceltmek ve bunun adına kültür demekten geçer. Sanat sanat için yapılandır. gerisi hikaye
Degeri sonradan anlasilan ve pahabicilemeyen eserler, onu yapan sanatci tarafindan butun zamanlari asmis, ancak o donemde farkedilemeyecek bir algi yaratamamis olabilir. Daga once hic denenmedigi icin o donem insanlarina absurt gelebilir. Bu asiri özgunluk ve orijinallikden geldigini dusunuyorum. eseri yapma amaci , felsemesi anlami eserin ortaya konus sekli o donemin sorunlariyla bagdasmiyor olabilir. Iste cok sonra bu konular gundem oldugunda eserin zamansiz vekalici oldugu anlasiliyor..
En İyi Cevaplar