Ben bir dizi veya film izlerken mutlaka gerçekten esinlenildiğini düşünürüm. Özellikle uzak doğuda çok ayrıntılı incelenen ve anlatılan bir konu bu. Haberlerine baktığımızda da bu tür dışlanma olayları görebiliriz ki ben sıkı bir takipçiyimdir. Irkçılık yüzünden dışlarlar,güzel değil diye dışlarlar,uyum sağlayamıyor diye dışlarlar,fakir diye dışlarlar...
Her ülkede insanları dışlayan ve insanlar tarafından dışlanan bir kesim vardır. Bizim ülkemizde de öyle. Kürt diye dışlarlar, fakir diye dışlarlar, konuşması garip diye dışlarlar... Şimdiye kadar açıkçası Kırgın Çiçekler dizisi dışında hiçbir Türk dizisinde bu denli ayrıntıya girildiğini görmedim.
Dışlanan insanlar nasıl bir dışlamaya uğruyorlar? Türkiye'de insanlar nasıl dışlıyor? Genel olarak o kadar ağır mı acaba? Ağırdan kastım fazla aşağılamalar oluyor ve hakları yetim oldukları için yeniliyor..
Fakat Kore veya japon dizi/animelerinde iş bu kadar basit değil. Sıranın üzerine ölüm tehditleri yazmalar, sırayı dışarıda bırakmalar, kafalara vazo atmalar, çıplak görüntü elde etmeye çalışmalar, domates ve yumurtalarla eğlencesine saldırmalar ve daha nicesi... Yalnız kalmakta cabası. Korkudan kimse kimseye yaklaşamıyor ve yardım edemiyor.
İzlerken ister istemez bir gerçeklik aramaya başladım. Yok ya bunların hepsi birer film/dizi sonuçta abartıyorlardır diye düşünmeme rağmen sürekli bu konuda farkındalık yaratmaya çalışmaları gerçeklik payı olduğunu düşünmeme sebep oldu. Sonuçta insan bu konulara sürekli yer veriyorsa oradaki kültürden kaynaklı değil midir? Haberlerini okumaya başladım. Korede netizen diye bir topluluk var aslında o topluluk bizde de var fakat bizim gücümüz yok.
Bu topluluk tamamiyle klavye dayılarından oluşuyor. Anti fanlardan nefret yorumları,psikolojik baskılar,küfür ediliyor mu bilmiyorum fakat ağır bir dışlama söz konusu. Toplumsal bir dışlama. Oradaki ünlülerin işi çok zor. Zaten üzerlerinde büyük bir baskı var.Hallyu starı olmak o kadar kolay değil. İdoller stajyerlik yapıyorlar 7 yıl boyunca stajyer olan idoller var ve bu idoller köle sözleşmesi imzalıyor(sadece bazı şirketler)oyuncular ise market çok geniş olduğu için ünlenmek adına her yolu deniyorlar. Bir skandal,sadece bir skandal ile netizen dediğimiz bu topluluk ünlülerin işini bitirebilir. Skandal dediğime bakmayın.Bizim ülkemizde uyuşturucu kullanan oyuncular hala sevilip sayılırken orada böyle bir olay oldumu hayatları biter.Ünlü olmayan insanlarda da öyle. Bir haberde çocuğu diğerleri tarafından dışlanmasın diye marka alabilmek için gece gündüz çalışan aileler olduğunu duydum.
Bu konuya bu kadar değinilmesinin gerçeklik payı çok fazla. Dizi ve filmler sonuçta kültürümüzü yansıtıyor öyle değil mi?
Bu konu hakkında işlenen film/diziler;
Angry mom; Bu dizide kızının dışlamaya uğradığını anlayan anne kızının okuluna öğrenci olarak giriş yapar. Olay bundan ibaret değil tabikide,fazlaca derin konuların işlendiği bir diziydi ama bu derinliği sıkmadan gayet iyi anlatmışlar.
Nobuta wa produce; Kızı eğlencesine hortumla ıslatıyorlardı..yanında gördüğümüz iki erkekte ona yardım eden şovalyeler. En sevdiğim noktada arkadaşlığın çok iyi yansıtılması. Sadece dışlama değil yanlış bir sistemde söz konusu. Bu sisteme tek başına intihar etmeden karşı gelmek zor olur.
School 2013; Bizdeki arka sıradakiler,Not defteri dizileri gibi okul ortamını anlatıyor ama tam anlatıyor yani. İnsanı okumaya,hayallerinin peşinden koşmaya teşvik eden bir dizi. Hem öğretmen hem de öğrencileri anlayabileceğimiz"içinde aşk olmayan"bir dizi. Bu benim için hayal kırıklığı olmuştu..neyse herşeyde de romantizm aramayalım canım.
School 2015; School serisi aslında 90'lı yıllardan beri var.Bir sürü ünlü bu diziden sonra parlamış. Bu seride bir iş var. Ben sadece 2013 ve 2015'i izledim. Bu dizide dışlanma ve aşk konuları ön planda tutulmuştu. Dışlanmanın haddi hesabı yok. Bu kadarıda olur mu dedirtecek bir sürü olay yaşandı. Geçen senenin en popüler Kore dizilerinden.
Gakkou no kaidan; Bu dizide başrol kız karakterimiz okuldaki hiyearşi sistemine karşı koyuyor. Elinde megafonu kelimeleriyle insanların kalbine dokunuşu beni cok etkiledi şahsen. Bir kaybedenin korkularını yenerek kazanma öyküsü..
The quuen's classroom; Öğretmen ve öğrenciler arasındaki sıradışı ruhsal bir mücadeleyi anlatıyor dizi. Öğretmene iyi demeye dilim varmıyor fakat kötüde diyemem. Öğrenciler dönek. Düzene uymaya çalışıyorlarken arkadaşlık kavramını siliyorlar ama daha sonra arkadaşlığın ne demek olduğunu daha iyi algılıyorlar tabi.
Thread of lies; Bu filmde kız ölüyor ve arkasından ipuçları bırakıyor. A blası bu ipuçlarını kullanarak kardeşinin neden intihar ettiğini çözmeye çalışıyor. Aile faktörünün büyük bir etken olduğu gösteriliyor. Güzel,anlamlı bir filmdi.
Naruto; İçindeki 9 kuruklu tilki yüzünden dışlanan bir çocuk. kendini onlara kanıtlamaya çalışıyor fakat her seferinde hüsran. Çok çalışıyor,çok ağlıyor ama asla pes etmiyor bu çocuk..
"Sözümden asla geri dönmem,çünkü bu benim ninja yolum" Uzumaki Naruto
Dışlanmanın en iyi Uzak doğu film/dizilerinde anlatıldığını düşünüyorum. İzleyin ve sizde kendinizden pay çıkartın.Bir kelimeyi söylemeden önce kafanızda iyice tartın. Bir davranışı hayata geçirmeden önce doğuracağı sonuçları düşünün. Karşınızdakilerin insan olduğunu unutmayın.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Hepsini izledim Angry mom ve School 2015 özellikle aralarından en sevdiklerim güzel liste olmuş eline sağlık :)
Teşekkür ederim😊
eline sağlıkkk
Emeğine Sağlık
ndnd