Canım sıkıldığı için kısa bir şeyler okuyayım dedim, önceden aldığım fakat henüz açmadığım bir kitap dikkatimi üzerine çekti:
Jules Verne'in Zacharius Usta'sı.

Kitap üzerine
Cenevreli mükemmel saatçi Zacharius Usta'nın biricik eserleri Fransa, İsviçre ve Almanya gibi birçok ülkede, birçok soylunun ailesinde değer gören ve sadece yüksek tabaka da değil, halkın hemen hemen her tabakasında yer edinen saatleriyle, kendisi en usta saatçidir.
Öyle ki, saatleri onun hayatıdır. Her saatine ruhunu koyar âdeta ve her saat ondan bir parça taşır.
Kitabın orijinal adı Maître Zacharius, fakat diğer bir adı: l’Horloger qui avait perdu son âme, yani "ruhunu kaybeden saat ustası" İşte bu bizi hikâyemize götürüyor.

Çöküşe giden süreç
Tanrı sonsuzluğu yarattıysa, ben de zamanı yarattım.
Diyor Zacharius Usta. Kitap boyunca yavaş yavaş çöküşüne giden sürede bazı noktaları anlamaya çalışıyoruz: saatler neden bir anda bozuluyor, gerçekten Zacharius Usta'yla saatlerinin ruhani bir bağlantısı var mı?
Yaptığı saatlere kendini öyle kaptırıyor ki, kendisini zamanın bir nevi efendisi olarak görüyor.
Fakat bir anda bozulan saatler sonrası, müşteriler saatleri ona birer birer getirince, bu büyük ustanın "ölüm saati" yaklaşıyor.
Kibirden gözü dönüp, kendini Tanrı'yla bir tutmaya başlayıp, insanoğlunun tanrı olma arzusunu gösteren Zacharius Usta, kendini bozulan bu saatlerin düzeltilmesine veriyor.
Fakat yaptığı her şey beyhude, saatleri azalmaya devam ediyor...

Ölümsüzlük ve antlaşma
Usta günden güne kötüye giderken tüm saatler ona geri dönmüştür. Biri hariç, Andernatt Şatosu'ndaki o eski saat... Bu eski saati kurtarırsa, sonsuza kadar yaşayacağını düşünür, çünkü o en mükemmel saat ustasıdır, nasıl ölebilir ki?
Saatlerle arasında bağ olduğunu düşünen, kendisinin saatlere, saatlerinde kendisine can verdiğine inanan Zacharius Usta, birlikte yaşadığı ve üç inançlı: sevgili kızı Gérande, çırağı Aubert ve yaşlı hizmetçi Scholastique'i aniden terk ederek kendisini yollara verir.
Evi terk ettikten sonra bu üç şahsiyet de Usta'nın peşine düşer.
Ustayı tahmin ettikleri gibi Andernatt Şatosu'nda bulurlar. Usta, saatin sahibi olan gizemli Pittonaccio ile konuşmaktadır. Kızının salona girdiğini gördüğünde ona bu adamla evlenmesi gerektiğini söyler. Usta, Pittonaccio ile antlaşmıştır. Kızıyla evlenmesine karşılık Pittonaccio, saati kurması için Usta'ya verecektir.

Gece yarısı - ölüm saati
Evlilik gece yarısında tamamlanacaktır, saatler birbiri ardında "şirk" özdeyişlerle vurmaktadır.
Aubert, daha önceden karşılaştıkları keşişle salona girerler. Keşiş saate elini uzatarak, saat gece yarısı olmasına rağmen onun vurmasını engeller.
Zacharius Usta parçalanan saatin zemberiğini kovalasa da yakalayamaz, Pittonaccio zemberiği alır ve yer altına doğru kaybolur.
Zacharius Usta parçalanan son saatiyle birlikte ölür.

Düşüş...
İnsan hep bir tanrı olma arzusunu taşır içinde. Öyle ki, Eski Ahit'te bununla ilgili bir anlatı var: Babil Kulesi.
İnsanlar göğe uzanan devasa bir kule yaparlar. Amaçları tanrılaşmaktır. Fakat sonra Yahve, kuleyi yıkar, insanları dünyanın her bir köşesine fırlatır.
Zacharius Usta kibriyle ve ölümsüzlük arzusuyla tanrılaşmaya çalışmaktadır, sonsuz şöhreti sürüp gidecektir ona göre, fakat aklıma Aurelius'un şu sözü gelir hep: "Hatırlayan da hatırlanan da aynı sona sahip değil mi?"
"Kibir," diyor Şeytan. "En sevdiğim günahtır."
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
5Cevap
Valla başkan bişey anlamadım yav genede eline sağlık
Kibirli insanlar kendilerini hemen belli ediyor iticilikkeriyle kimseye üstten bakmaya gerek yok
Dkdkkdkfmdödödöldldldldldld
Evet evet. Bu tarz içerikler güzel.😯
güzel bir paylaşım olmuş sagolasın
Ellerine sağlık