Merhaba. Antik döneme ait tiyatro oyunlarını, şiirlerini, heykellerini kısaca her şeyini çok seviyorum. Aslında birçok yerin kendine dair Antik yaşantısı var ama ben burada Antik Roma'da Patrician bir ailede, veya bir orta sınıf ailede bir kişi olarak düşünelim, ortak insani malzemeleri ele alalım, acaba yaşantımız nasıl olurdu?

Sabahları erken uyanırdınız...

Geceleri pek yapabileceğiniz bir aktivite olmadığı için erken uyurdunuz. Özellikle dönem itibariyle insanları anlamak için coğrafyaya bakmak lazım. Romalılar döneminde Kuzey Afrika ülkesi olan Kartaca çok zengin, dindar ve çalışkan bir topluluktu. Sicilya'nın bir kısmına, Sardinya adasının bir kısmına, İspanya'da biraz toprak ve Kuzey Afrika'nın neredeyse çoğuna sahipti. Ve yine Romalıların büyümeden önce etrafında kendisini yok etmeyi bekleyen: Latin, Yunan, Kelt birçok devlet olması onu aslında zorluklardan meydana getirerek bir disipline yaratmıştı. Çalışkanlıklarının ve disiplinli olmalarının nedeni bir koşulun sonucudur.
Roma kendi içerisinde bir kast sistemi vardı. Köleler, özgür köleler, çiftçiler, askerler, artistler, ve pek daha fazlası. Fakat genel olarak, muhtemelen kahvaltıyı bir ekmek ve biraz şarapla yapmış olmanız lazım. Sabahın erken saatlerinde günlük işlerinizi, statünüze göre yapmanız gereken şeyleri yaptığınızı varsayıyorum. Öğlen olduğunda ise halk içerisinde çok düşük bir statünüz yoksa ve savaş zamanı değilse, neden öğlen biraz kestirmiyorsun? Akdeniz insanında özellikle Yunanlılarda öğle uykuları meşhur bir aktiviteydi, buna aktivite diyorum çünkü bundan keyif alıyorlardı.

Öğleden sonra belki biraz ibadet?

Öğleden sonra her şey çok daha güzel... Belki biraz retorik eğitimi almalıyım? Oh ama önce bir tanrıyı mı onurlandırmalısın? Dönem itibariyle Roma halkını dindar olarak nitelendiremeyiz. Çünkü kültürleri Yunan kültürünün bir devamı olduğu için Yunan tanrıları da ad değiştirerek Roma kültürü içerisine girer. Örneğin Savaş Tanrısı Ares bir Yunan kültürünün parçasıdır. Aynı tanrı form değiştirmeden, isim değişikliğine maruz kalarak Romalılar'da Mars olmuştur. Yunanlılar'da Afrodit, Romalılar da Venüs gibi. Romalılar daha çok gezegenlere ithafta bulunmuşlardır. Her Roma şehirlerinde bir heykel bulabilirdiniz. Bunlardan birisi de Neptün. Şimdi Neptün heykeline gidip orada bir boğa kurban ediyorsunuz. (yaygın bir gelenektir.)
Belki biraz eğlence

Roma'da eğlence halkın her bir noktasında sarsıntılı olarak hissedilirdi. Çünkü bu halk eğlenmeyi seviyordu. Öyle ki halka açık tuvaletlerde muhabbetler ediyorlardı.
Buradan sonra eğer şanslıysanız bir Gladyatör oyunu sizi bekliyor. Ama neden önce hamamda biraz yıkanmıyorsunuz? biraz temizlenmelisiniz!


Ve şimdi hazırsanız Gladyatör oyunlarına...Roma'da Gladyatör oyunları politik bir konuydu. Çünkü halkı afyonlaştırmak ve uyutmak için, toplumsal olarak huzuru sağlamak için inanılmaz bir eğlence aktivitesiydi. Roma fethettiği her coğrafya, ülke veya şehirde istisnasız irali ufaklı mutlaka bir gladyatör arenaları inşa etmiştir. Bunların içlerinden en büyüğü ise, şüphesiz Roma'daki Colosseum'dur. Burada satın alınan yetiştirilen en iyi Gladyatörler, dilerse bir tiyatro oyunun gerçekleştirerek ya da kurgusuz şekilde tüm halkın eğlence coşkunluğu ve kıvancı eşliğinde birbirlerini öldürürlerdi. Tüm halk bundan inanılmaz keyif alırdı!

Karanlık çöktüğünde...
Şimdi sizi karanlığın çöktüğünde saygın Romalıların gözünde aşağılayıcı bir yer olan ama aslında Pompeii Şehrinde tam 120 adet Popina adı verilen mekanların olduğu yere götüreceğim. Burası bir çeşit fuhuş yeri, bir çeşit alkol alınan, kumar oynanan, taverna gibi düşünebilirsiniz. Burada eğlenebilirsiniz!

Uyumadan önce...
Şimdi bir Patrician sınıflı ailedensiniz. Odanız o kadar yüksekte ki, odanızın balkona açılan kapısı açık. Muhtemelen gece yarısı oldu. Kapıdaki tül perdeler hafif hafif esiyor... yatağınızın içinde ay çoktan kıvrılmış uzanıyor. Siz onun ışığı altında yıldızları seyrediyorsunuz... evreni merak ediyorsunuz, yaşamı sorguluyorsunuz, bundan 2000 yıl sonra hayat acaba nasıl diyorsunuz... oh, o yıldızlar gözünüze o kadar çok görünüyor ki, ama o da ne, birden bire birisi patlayarak kayıyor... içinizi bir hüzün, bir mutluluk, tarifsiz bir duygu kaplıyor... yatağınıza geçiyorsunuz, ve yüksekte olan balkonunuza açılan açık kapının ardından giren rüzgarın, teninizi coşturduğunu hissedin!

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer