İbrahim Ethem hazretlerine sormuş arkadaşı, "Senelerdir arkadaşız, söyle bakalım bende hoşuna gitmeyen şeyleri." İbrahim Ethem hazretleri cevap verir, "Ben sana hiç o gözle bakmadım ki."
Dost acı mı söyler gerçekten? Dostunuza hoşunuza gitmeyen şeyleri söyler misiniz?
Dost acı değil çekemediğini hasetlikten söyler hevesini mutluluk huzurunu kursağına tıkar. Gerçek dost acıyı değil incitmeden kalp kırmadan tatlı dille doğruyu söyleyendir.
Ben Cem'e , Serkan'a, Umut'a ve Mücahit'e daima acı söyledim. Cem, kız kardeşine hiç acımıyor ve sevgilisinden ayrıldıktan sonra feryadı koparıyor idi, söyleye söyleye duruldu... Serkan, aşırı içine kapanık idi ve açıldığı anlar da hep vıcık vıcık davranıyor idi. Acı ve sivri eleştirilerim ile hem ilişkisini sağlıklı hale getirdi, hem de artık edebiyat meraklısı... Mücahit, her şeyden isyan ediyor idi. Zor bi' çocukluk ve ilgisiz bi' ailesi var idi. Herkes ile sevgilisi olduğunu ve bazı kendisini kişisel gelişim uzmanlığı doğuştan geldiğini iddia edenlerin davranışlarını sergiliyor. Yapmacık, ruhsuz bi' karakteri var idi. Onun bazı sorunlarını çözsek de büyük sorunları kaldı ve arkadaşlarık bağlarımız da koptu...
Emin olsunlar ne kadar tatlı söylerler idi o kadar bilinçli ama fikri benimsememiş insan yaratacaklardır. Ayrıldıkları zaman başka bi' karakteri taklit edecekler. Ben çok iyi olduğumu iddia etmiyor, lakin çoğu insan aşırı toleranslı hatta çoğu şeyi normal karşılıyor.
Evet dost acı söyler gerçeği söyler. Gerçek olsun da söylediği, acı tatlı hepsi başım üstüne. Ama ne var ki insan sevdiğinin kusurlarını çoğu zaman hoşgörür, gözüne batmaz.
Acıdan kasıt nedir? Senin iyiliğin için bazı şeyleri çırılçıplak söylemek gerekiyor bazen insanlara. Bunu da herkes yapamadığı için “dostlar” yapar. Onlara “dost” denir.
En İyi Cevaplar