Tevekkül, vekil tayin etmektir.. Benim hesabıma o konuşsun, o yapsın demektir.. "Hasbünallahi ve ni'mel vekil!" (Al-i İmran/173) "Allah bana yeter. O ne güzel vekildir!"
"Vaktiyle iki adam, hem bellerine, hem başlarına ağır yükler yüklenip, büyük bir sefineye bir bilet alıp girdiler.
Birisi, girer girmez yükünü gemiye bırakıp, üstünde oturup, nezâret eder; diğeri hem ahmak, hem mağrur olduğundan, yükünü yere bırakmıyor.
Ona denildi: "Ağır yükünü gemiye bırakıp rahat et."
O dedi: "Yok, ben bırakmayacağım. Belki zâyi olur. Ben kuvvetliyim. Malımı, belimde ve başımda muhâfaza edeceğim."
Yine ona denildi: "Bizi ve sizi kaldıran şu emniyetli sefine-i sultaniye daha kuvvetlidir, daha ziyâde iyi muhâfaza eder. Belki başın döner, yükün ile beraber denize düşersin. Hem, gittikçe kuvvetten düşersin. Şu bükülmüş belin, şu akılsız başın, gittikçe ağırlaşan şu yüklere tâkat getiremeyecek.
Kaptan dahi, eğer seni bu halde görse, ya divânedir diye seni tard edecek, ya "Hâindir, gemimizi ittiham ediyor, bizimle istihzâ ediyor, hapis edilsin!"diye emredecektir.
Hem, herkese maskara olursun. Çünkü, ehl-i dikkat nazarında, zaafı gösteren tekebbürün ile, aczi gösteren gururun ile, riyâyı ve zilleti gösteren tasannuun ile, kendini halka mudhike yaptın; herkes sana gülüyor" denildikten sonra, o bîçarenin aklı başına geldi, yükünü yere koydu, üstünde oturdu. "Oh! Allah senden râzı olsun. Zahmetten, hapisten, maskaralıktan kurtuldum" dedi.
İşte ey tevekkülsüz insan! Sen de bu adam gibi aklını başına al, tevekkül et. Tâ bütün kâinatın dilenciliğinden ve her hâdisenin karşısında titremekten ve hodfüruşluktan ve maskaralıktan ve şekâvet-i uhreviyeden ve tazyikât-ı dünyeviye hapsinden kurtulasın.
Risale-i Nur'dan..
"Allah'a tevekkül etmek" size ne ifade eder? #Vesselam
Bazen oyle anlar yasarsiniz ki, yuz yuze oldugunuz problemi ya da aciyi ortadan kaldirabilecek guce sahip olmadiginizi, aciz kaldiginizi, elinizden hicbir sey gelmedigini gorursunuz. Oyle anlarda; dertlerinizin, sıkıntılarinizin altinda ezildiginizi hissedersiniz ve dertlerin-sıkıntılarin agirligini omuzlarinizdan alacak bir guce yonelme ihtiyaci duyarsiniz. "Tevekkul ediyorum." dersiniz, hicbir sey kalici degil, hersey gelip gecici, Sana siginiyorum, Sana dayaniyorum, Sana guveniyorum dersiniz. kendi acizliginizi kabul edis ve kudreti olan makama yonelis sizi rahatlatir, aslinda tevekkul dengeli ve saglikli bir ruh icin elzemdir.
Tevekkül, güvenmek, dayanmak, vekil tutmak anlamına gelir. maddi manevi üzerine düşeni yaptıktan sonra, işin sonucunu Yüce Allah’a havale etmek ve Allah’ın kendisi için uygun gördüğü sonuçtan razı olmaktır. Tevekkül, Yüce Allah’a kayıtsız şartsız teslim olmak demektir. Ama tevekkül etmek, tembellik, miskinlik ve çalışmamak anlamına gelmez. Aksine çalışarak, aklını doğru kullanarak, meşru vesilelere yapışarak elinden geleni yaptıktan sonra, Yüce Allah’ın kendisi için yarattığı sonuca tam bir teslimiyetle razı olmaktır.
Tevekkül manası derin, işlevselliği engin bir mevzudur. Yan gelip yatarak vekil kılmak olmaz. Vekalet bile verirken bir Zahmet notere gidiyorsun bir yığın uğraş ve sonunda vekalet çıkıyor. Ki Rabbin vekilliginden konuşuyoruz. Manayi ve maksadı iyi bilmek lazım gelir.
"Meşhurdur ki, bir zaman İslâm kahramanlarından ve Cengiz’in ordusunu müteaddit defa mağlûp eden Celâleddin-i Harzemşah harbe giderken, vüzerâsı ve etbâı ona demişler: “Sen muzaffer olacaksın. Cenâb-ı Hak seni galip edecek.”
O demiş: “Ben Allah’ın emriyle, cihad yolunda hareket etmeye vazifedarım. Cenâb-ı Hakkın vazifesine karışmam. Muzaffer etmek veya mağlûp etmek Onun vazifesidir.” İşte o zat bu sırr-ı teslimiyeti anlamasıyla, harika bir surette çok defa muzaffer olmuştur."
Tevekkül , teslimiyettir. Rabbim beni benden daha çok düşünür , beni benden daha iyi bilir diyip , duasını edip , gerekli çabayı gösterip yazılana razı gelmektir. olanda bir hayır, olmayandan bin hayır aramaktır. zor mu hemde çok zor. tevekkül etmeyi Allah hepimize nasip etsin. çok şükür elimden geldiğince ediyorum bende. Hak'dan gelen başım gözüm üzerine...
Elimden gelenin en iyisini yaparım çalışır çabalarım gerisinide Allaha havale ederim benim için bunu ifade ediyor.. Olsada olmasada hayırlısı derim hep..
Ellerine sağlık. Tevekkül etmeyi başaramamak şükürsüzlüğe yol açıyor aslında. Oysa ki ne güzeldir omzumuza ağır gelen yükleri Allaha bırakıp rahat etmek. Biz aciz bir kuluz o kadar güçlü değiliz. Paylaşmış olduğun yazı çok güzel özetlemiş zaten.
Benim hesabima O konuşsun O yapsın demek değildir. Hayır ve şerrin kendisinden geldiğine inanmak rıza göstermek boyun egmektir. Hasbünallahi ve ni'mel vekil! Dogrusu sizin deyindiğiniz; Benim hesabıma o konuşsun, o yapsın demektir..
En İyi Cevaplar