Geçmişin büyük bilginlerinden biri, yorgun bitkin bir halde uzun bir yolculuktan dönmüş, ter ve kir ağırlığı da buna eklenmişti. Yurduna yuvasına kavuşan bilginin ilk işi hamama gidip kendisine en fazla rahatsızlık vermiş olan kir ve terden kurtulmak oldu. Hamamda kendisini yıkayan tellak görgüsü kıt biriydi. Yıkanma kesesine dolan avuç avuç kirleri suya tutacağına "Ne kadar kirlisin" der gibi bilgin zatın önüne yığıyordu. Keseleme işi devam ederken, tellak keselediği şahsın ilim sahibi biri olduğunu öğrenince,
"Efendim madem siz derin bir bilginsiniz 'mertlik nedir?' bana açık seçik anlatır mısınız?" dedi. Yıkanmakta olan büyük bilgin tellağa bir incelik dersi vermenin fırsatını yakalamıştı Şöyle dedi:
"Mertlik, kimsenin ayıp ve kusurlarını yüzüne vurmamak, kirlerini kendisine göstermemektir"
Kişinin psikolojik durumuna, karakterine göre akıllı ve akılsızı ayırt etmek adına kusurlarını çekiçle vurur gibi anlatmak gerek çoğu zaman, ki kendisiyle dalga geçebilecek olgunluğa erişsin.
Fırın küreği ile vurulmalı ki ayağa kalktığında tecrübe edinebilsin...
Ayıp ise kusur ise gelsin ben böyle böyle yaptım desin. Ayıbı çevreye karşı ayıplamanın ayıp okuduğunu her canlı biliyor...
Önemli olan o hatayı katiyen gelmemek ya da özür dilemek değil m önemli olan gönül alabilmek. Gönül alamadı kırdı ise yaren en büyük ayıbı böyle yapmıştır...
Hikaye güzel. Bana gelince, vurmam vurmam ama bir yerden sonra patlarım, hatta geçen hafta işyerinde kendinden ve sahip olduklarından başka herkese, herşeye çamur atan birine dalıyodum ki son anda ayırdılar.
Kusrun iki türlüsü vardır bende, biri kendi isteği dışında gelişmiş eylemler sonucu üzerinde bulundurduğu, biri kendi seçimleri, düşünceleri sonucu meydana çıkan kusurlar. İlk hali tanım olarak kusur, bana yansıması kusur değildir lakin ikinci hali evet lap diye yüzüne vurmaktan çekinmediğim türdür.
@AŞKINDOKTORU arkadasim hastamısın niye benim sorum altinda birine yaziyorsun konusmak isterse zaten mesaj atar buradan mesgul edip bildirime sebep olma bari.
Genellikle sivri dilli olduğumu söylerler. İnsanların elinde olmayan kusurlarını yüzüne vurmam tabiki. Ama ortada yanlış bir şey görüyorsam söylerim duramam valla.
Vurmam, ama hatasını yüzüne vururum, bu devirde hatasını kabul eden insan kalmadı, kabul etse bile yalandan,. Ama kusuru olur, ayıbı olur bunu örtmek için elimden gelen iyiliği ve ilgiyi gösteririm,
Eğer kendisi benim bir kusurumu gündeme getirip alay konusu ederse, canımı yakarsa, aynı şekilde ben de ona yaparım. Tabi ilk sabırlı olmayı denerim. Damarıma basmayacak.
Asla öyle bir sey yapmam yapanlada arkadaşlık kurmam.. Her insanın kusuru vardır buna bende sende herkes dahil ve bunun yüze vurulacak bir şey oldugunu düşünmüyorum
Tabi hatalari ortmekten bahsetmiyoruz zaten bunu guzelce uygun bir sekilde hatirlatilmasindan bahsediliyor. Yoksa elbette hatalari soylemek dogru olandir.
Kesinlikle hayır desteklemiyorum bu çok kaba bir davranış
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
vurmam bana söylediklerinde dur intikam alayım bile demem ama bunu bu denli iyi olduğum için değil sadece karşımdakini boşboğaz ve seviyesiz gördüğüm içindir
En İyi Cevaplar