yasayanlari dinledikce cigerim yaniyor
17 agustos 1999 marmara depremi
yasayanlari dinledikce cigerim yaniyor
15 yasindayim..5.katta oturuyoruz. ici 180 parcalik yemek takimiyla,vazolarla dolu bir vitrinin 5 metre uzaginda uyuyorum. vitrin ama nasil sallaniyor. sangir sangir...uyaniyorum. dogruluyorum. eyvah üclüler geldi diye icimden gecirirken cocugun biri deprem oluyoooor diye disardan bagiriyor. yerler sallanirken cikiyorum odadan. abim 1 senelik evli. karisi dogum icin hastanede. abim annemle ayni odada uyumus. odadan ciktiktan sonra bi bakiyorum abimle annem yan odanin kapi girisine durmus elham okuyolar.napiyosunuz diyorum annemle abim gulhüvallahüü ahaaad diye bana yüksek sesle bagiiriyolar. delimisiniz nesiniz digerlerini uyandirin diyorum hala put gibi dua okuyolar. ablami ve cocuklarini uyandirip evden kendimizi disari atiyoz. abimle annem dualarini bitirince cikiyolar ...o ani hatirladigimda aci bi sekilde gülümserim... cok kötü bi geceydi derler ya kabus gibi. iste tamda öyleydi 17 agustos...
Son saniyelerinde uyanmıştım; ablam da beni almadan odadan çıkamamış yazık başıma bişey düştü de öldüm zannetmişler. :/
Seni öldümü sanmışlar?
Deprem zamanı 6 yaşındaydım.. Odada ben kardeşim ve babaannem yatıyorduk, babaannemin çığlıklarıyla uyandım her yer beşik gibi sallanıyordu. Babannem alt kattaki amcamın oğullarına bağırıyordu kendisi ve bizi kurtarması için, o an annem nerde hiç hatırlamıyorum. Babam yurtdışındaydı neyse amcamın oğulları bizi bir şekilde çıkarttı binadan deprem devam ediyordu bizse binaların arasında bekliyorduk.. Birden elektirikler gitti, çok iyi hatırlıyorum sadece dedemin çakmak ışığı ile bir iki şey görebiliyordum.. Deprem durur durmaz 1. kata girip haberlere baktılar bizimkiler ben dışarıdaydım içeri giremedim korkudan.. sonra apar topar parka gittik battaniyelerle bir çadır gibi alan yapıp orada uyuduk . Sonra 2 gün bir akrabanın arsasında kaldık.. 1.5 ay boyunca amcamın kasalı bir aracı vardı onda kaldık..
15 yaşındaydım 1999 depreminde ve uykudaydım,büyük bir gürültü olduğu söyleniyor ama o sesi duymadım, köpeklerin uluması vardı ve gözlerimi açtığımda yatağımdan bile kalkmadım çünkü şok olmuştum gerçektende ürkütücü bir durumdu sallanma bittiğinde hemen telefona sarıldım ailemi aramak için ama ne yazıkki telefon bağlantıları bile kopmuştu allah yaşatmasın inşallah tekrardan.
Cevap
5Cevap
nerden aklına eldi şimdi:) valla uyandım yataktan düşmemek için tutundum öyle sallıyodu yani dolaplardan üstüme bişiler düşüyodu devamlı besmele çektim durdum ne olduğunu anca annemle babam yanıma gelip deprem diyince anladım kıyamet sandım ilk başta hatta bugün cumamı diye düşünmüştüm:))) anlatçak bir sürü hikaye var valla o zamanla ilgigli
Valla ben normal olarak o saatte yatıyordum. Önce ev halkının seslerini duydum. Kalktım şakır şakır ses geliyor. Sandım ki dışarıda sağanak yağmur var. Meğer binanın kolonlarından geliyormuş. Uyku sersemi pantolon giymeye çalışıyorum. Millet donla fırlamış sokağa. Birkaç gün çadırda kalmştık. Allah korusun kötü gerçekten
45 saniyenin değerini o zaman anlamıştım ne kadar büyük bir zaman dilimi olduğunu, nelerin değişebileceğini, aile birlikteliliği, Allah korkusu, yıldızlar ne demek, karanlık ne demek hepsini o geceye sığdırmıştım. Karşıda ki binanın sağa sola sallanmasını görünce o an hayatımda ilk defa öleceğimi hissetmiştim belki de ailecek bir kirişin altında durduk vs. vs. bunları yazarken bile tüylerim diken diken oldu:S
marmara bölgesindeydim uzak sayılsakta çok sallanmıştık daha çok küçüktüm ama sesleri,cama vuran ağaçları,yatagın nasıl gidip geldiğini hala bugün gibi hatırlarım.
Yarısında uyandım avize sallanıyodu ne olduğunu anlamadım ben başta sonra üst komşu kapıyı çaldı çıkın evden diye yoksa evdende çıkmıyorduk hatta karşı komşumuz çıkmadı zaten gayette rahattı ne bilim garipti.Anneannem yalovadaydı onu aramaya uğraşıyorduk biz iyiyiz merak etme diye meğer asıl orda olmuş depremde haberimiz yok ertesi gün öğrendik zar zor gittiler buldular çok şükür bişey olmamıştı kimseye.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar