Bana farketmiyor , o anki ruh halime bagli , ama yer sofrasi.. :D
Cevabın nedir?
MASADA YEMEK YEMENİN SAKINCALIRI
Masada yemek yemenin birçok sakıncaları vardır hem tıppi olarak hemde dinen biz dini sakıncaların üstünde fazlaca duracağız. Yemek masada sandalyeye oturup yaslanarak yenir yaslanarak bir şey yemek mekruhtur Hz. Peygamber’in yemek yerken oturuşu hakkında değişik rivayetler vardır. Ebû Cuhayfe (r. a) Resulullah (sallallahualeyhivesellem)’ın şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Ben yemeğimi dayanarak yemem!” (Buhari, Et’ime 13; Tirmizî, Et’ime 28; İbn Mâce, Et’ime 6; Dârimî, Et’ime 31).
(Şuayb b. Muhammed b. Abdullah b. Amr’ın) babasından şöyle dediği rivayet olunmuştur: Rasûlullah (s. a)’ın hiçbir zaman bir yere dayanarak yemek yediği görülmemiştir.(Buhari, Ahkâm 43; İbn Mâce, Mukaddime 21; Ahmed b. Hanbel, II, 125, 127).
Müstehab olan oturuş tarzı şudur: Dizlerinin üzeriyle ayaklarının sırtı üzerine oturmalı veya sağ ayağını dikip sol ayağını yatırıp üzerine oturmalıdır. Böylelikle masada yiyen’in bu şekilde sünnete uygun oturma imkanı yoktur tıppi olarak yemek yerken bu şekilde oturmakta yenilen yemeklerin direk olarak mideye düşeceğinden zararlıdır ileride mide hastalıklarına, göbek dediğimiz şekil bozukluklarına sebeb olmaktadır fakat yere oturarak yemek mideyi sıkıştıracağı için aşırı yemeleri elgelleyeceği için beslenme bozukluklarını obezite vs. gibi hastalıkları önlemektedir.
Peygamber Efendimiz sallallahualeyhivesellem hayatı boyunca bir defa olsun masa üzerinde yemek yememiştir dolayısıyla masada yemek yemek sünnete aykırıdır yani İslam kültür ve medeniyetine aykırıdır bir Müslüman İslam kültür ve medeniyetine göre yaşamalıdır gayri Müslimlerin kültür ve medeniyetine göre yaşamamalıdır İslam kültür ve medeniyetine göre yaşamak medeniyetsizlik, kültürsüzlük, gayri Müslimlerin kültür ve medeniyetine göre yaşamak kültürlü, medeniyetli, çağdaş olmak demek değildir. Mehmet akif ersoy’un dediği gibi: “eğer medeniyetse açmak bedeni, desene hayvanlar bizden daha medeni” dolayısıyla gayri Müslimlerin kültür ve medeniyetine uymak hayvanlıkt10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Kişilik & Karakter konusunda 2,6b cevap paylaştı. Ben yerde yemek olayinin sünnetten ziyade arap kültürünün adeti ve çağdan kaynaklı bir şey olduğunu düşünüyorum.. Bana hadis gösterir misin kaynaklı, masada değil yerde yiyiniz dediği.. ? Arap elbisesi de gitmeli miyim sünnettir diye? Çakı taşıyiniz da demiş mi resulullah? Hadi taşı da polis yakaladı bak neler oluyor.. Bizim ülkemizde de yerde yemeği doğulular vs yer mesela.. kültürel bir miras.. Mesela Peygamberimiz sakal bırakınız demiştir.. bu gerçek bir sünnettir.. Ve yaptığı her şey sünnet olarak geçer doğru ama, yaşayış tarzında, yaşadığı çağın ve kültürün de gerektirdiği şeyler vardır sünnetten ziyade.. Bunları ayirdetmek lazım.. Ben oturarak yemem.. Zaten oturamiuorum da, donenip dururum..
20 Yorumla
- Kişilik & Karakter konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılMasa tercih ederim. Bağdaş kurup otururken rahat olamıyorum, sürekli bacaklarımı oynatasım, uzatasım geliyor :D Yoksa onun da ayrı bir atmosferi var ama olmuyor işte :D
22 Yorumla- +1 yıl
Ya benim sol bacağımın kaval kemiği kırılmıştı çocukken. Ondan beri bazı hareketlerde zorlanıyorum. Onunla da ilgili biraz. Bağdaş kurarak sürekli duramıyorum. Sol bacağım kasıyor
Gizli Üye(36-45)+1 yılYerde yemek yemek Peygamberimizi sünnetidir
Tıpkı sakal bırakmak
Çakı taşımak gibi...
Yerde yemek yemek sağlık açısındanda iyi...10712 Yorumla- +1 yıl
Kendini her an koruyabil diye
- +1 yıl
@sedefömer o zamanlar şimdiki gibi polis veya asayişi sağlayan kurumlar yoktu
- +1 yıl
Yahu ülkede adaletten bahsetmekten bıkmadınız dünya da adalet var mı ona bakın önce
- +1 yıl
Bence kızlar cakı taşısın. Erkeği vurursada cezası 2 3 aydan fazla olmasın. Benim elimde olsa böyle yasa yapardım. Öldürmedikçe cezası 3 aydan fazla olmazdı. Öldürürse 9 ay maximum.
- +1 yıl
dini herkes kendine göre kabul ediyor mesela ülkücüler de çakı taşımak sünettir deyip silah ve çakı taşıyorlar =D sakal bırakmak sünettir deniyor adam dize kadar sakal uzatıyor yerde yemek yemek se çok sıkıntılı ben yapmam yapabilenede afiyet olsun =p
- +1 yıl
Yahu arkadaşım neye göre sağlık açısından iyi diyorsunuz?
Hangi kritere höre sağlık açısından iyi?
Sandalyede oturmaya göre sağlık açısından nasıl bir kıyas yapıyorsunuz?
Cemaatçi çakma doktor yorumları gibi yorum yapmayın arkadaş.. - +1 yıl
Ben yerde yemek olayinin sünnetten ziyade arap kültürünün adeti ve çağdan kaynaklı bir şey olduğunu düşünüyorum.. Bana hadis gösterir misin kaynaklı, masada değil yerde yiyiniz dediği.. ? Arap elbisesi de gitmeli miyim sünnettir diye? Çakı taşıyiniz da demiş mi resulullah? Hadi taşı da polis yakaladı bak neler oluyor.. Bizim ülkemizde de yerde yemeği doğulular vs yer mesela.. kültürel bir miras.. Mesela Peygamberimiz sakal bırakınız demiştir.. bu gerçek bir sünnettir.. Ve yaptığı her şey sünnet olarak geçer doğru ama, yaşayış tarzında, yaşadığı çağın ve kültürün de gerektirdiği şeyler vardır sünnetten ziyade.. Bunları ayirdetmek lazım.. Ben oturarak yemem.. Zaten oturamiuorum da, donenip dururum.. Yerde yemenin nesi sağlıklı iki büklüm? Oturarak yemek sağlıklıdır.. ayakta yemek sağlıksızdır.. Herkes yeni bir şeyler ekliyor.
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
334
Cevap
413Cevap
bir ayagınızı midenize doğru bağdaş kurarak yerde oturarak yemek yerseniz , mideniz baskı görmeyeceğinden sağlık açısından nefes boşluğu kalır.. yerde yemek bu yüzden sağlıklı ve tercih edilmeli.. ayrıca sünnettir. sünnetin ne olduğunu da sormadan, önce lütfen araştırınız.
10 YorumlaKesinlikle masa. Misafirliğe gittiğimizde bazen kalabalık olunca masaya sığmıyoruz yere kuruyorlar. bir an önce bitsin diye bekliyorum ayağim oraya çarpiyor yok bacağima kramp giriyor. Eğilmekten belim kopuyor. Masa olmadan olmaz yani
13 YorumlaCogu kisi şov yapmak icin yer sofrasi demis ama cogu zuppe takildigi icin yer sofrasi kursak pantolonum kirlenir diyip oturmazlar. İkisinde de yerim, kucukken uzun yillar sadece yer sofrasinda yedim ve sikayetci de degildim hicbir zaman. Ama masada yemek daha rahattir. 1-2 kez misafirlikte yerde yiyip sonra yer sofrasi severim diyenlere 1 sene sadece yerde yedir, hemen homurdanmaya baslarlar. O yuzden o kulturu hic gormemis insanlar bosuna şov yapmasin.
11 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 843 cevap paylaştı. Yerde veya masada yemek yemiyprum, anne sevgisiyle yapilmis salcali ekmegi yolda yemeye bayiliyorum, aman Allahim ne kadar da tetbiyesiz oldum ya :)
Unutmayin en guzel sabahlar anne veya sevgili sevgisiyle ekmek arasina surulmus cokokremle baslar !!! :-)10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılkendi evimde masada yiyorum ama misafirligme gittigimde ya da baska bir yerde , yere kurulan sofrayada bagdas kurup otururum. su masa. olmadan yiyemem diyenler ulan deddinizde zaten anadoluda masa olmadan ekmek dilimlemeden yemek yemiyorlardi. az kulturunuze ozunuza yabancilasip kucumsemeyin. japonlara bakin koskoca ceolar patronlar yerde oturup yemek yiyor. tamam sen masade yemegi sevebilirsin ama kucumser gibi laf etmeye hakkin yok yerde yemek yemegi
21 Yorumla- +1 yıl
katılıyorum size.
Yer sofrası nedir bilmem bile.
Kendi aile kültürümde yok..
Masada yiyorum yemeğimi , sofra adabına uyarak..11 YorumlaMasada yerim :/ çünkü yerde yiyince sofrayı kaldır yeri gırgırla uzun oluyo misamisafirlikte farketmez onlar nası yiyosa öyle yerim
12 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 2,5b cevap paylaştı.
+1 yılBenim sağ diz kapağında sorun varda oturarak uzun süre durunca zor yürüyorum ben 😟 genelde masada yerim 😊
11 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 314 cevap paylaştı. Yeni ne güzel masa aldim... Yok olmuyor illa yer sofrasini istiyorum... :D Genelde yer sofrasi masada süs olarak bekliyor.. :)))
12 Yorumla
+1 yılSağlık için yer sofrası.
Yer sofrasında yemek yerken one doğru eğileceğimiz için midemiz olağan boyutundan daha küçük bir hal alarak "doyma hissini" erken tatmamiza sebep olur.
Bknz: İsviçreli bilim adamlarının araştırmaları.20 Yorumlamasada sofra düzeni daha iyi oluypr fakat yer sofrasının yeri ayrı helede yayla ve köyde yer sofrasında yemek yemek bambaşka oluyor...
11 YorumlaYer sofrasi daha samimi gelio bana ayrica daha rahat :D
11 YorumlaYer sofrası daha sıcak daha samimi bir ortam oluşturuyor kişiler arasında yer sofrası daha güzel bence
11 YorumlaYer sofrasi sirindir ya ozledim kucukken annenannemde eglence olsun diye cikarip yerdik:)
12 Yorumlayerde yeyecen soğanı da bir yumrukla kıracan fasulyenin yanında iyi gider bir de pilav tamam
11 Yorumla
+1 yılbağdaç kurup oturarak yemek, masada yemekten daha rahat bence :) ama yer sofrasını tercih edenler olarak kaç kişi kaldık ki :)
12 Yorumla- +1 yıl
inşş öyledir :D yoksa bu güzelim gelenek kaybolup gidecek ve "ay ben bağdaç kuramıyorumm " diyen bir nesil yetişecek :D
+1 yılTek Tük masada yemek yerim. Yerde oturarak yemek yemek kadar rahatı var mı? :)
11 YorumlaEvde 4 Masa var ama yer sofrasında yemek yiyorum. Hem daha rahat ve sağlıklı
140 Yorumla
+1 yılEvde masa bazen gittiğimiz yerde yer sofrasında ağırlanınca bacağım çok kötü uyuşuyor.
11 YorumlaBazilari yerde yiyen insanlari ayipliyor ama ben cekinmem her turlu yerim.
11 YorumlaZor oluyor öyle yerde yemek. Zira göbek müsade etmiyor zaten.
Bide peygamberimiz hep ata binermiş o bakımdan otomobil yerine at kullanmak daha sevap10 Yorumlaikisinded yerim ama bu devirde yerde yememk yiyen kalmadığı için masada yiyoruz
11 Yorumla
+1 yılMasa da yemek yemeyi tercih ederim. Yerde ağzım yüzüm yamuluyo çünkü :D
11 YorumlaBenim ayagimda sorun oldugu icin yerde oturamiyorum o yuzden benim icin masada yemek
11 Yorumla
+1 yılÇocukluğumu hatırlattın bana sırtını koltuğa vererek yer sofrasında yemek gibisi var mı bee :)
31 Yorumla
+1 yılNormalde yer ama bugun iftar veriyoruz birsuru misafirgelicek :D masalar falan bittim yorgunluktan :D
11 YorumlaBuraya nerden yorum yapılıyor diye sormucam buldum :) ... Benim için farketmez nerde olsa yerim motor sürerken bile tost yiyen birisiyim :D
19 Yorumla
+1 yılTekerlikli pratik bir masamız var genelde onun üzerinde tikiniriz
41 YorumlaBiz masada yiyoruz ama ben bazen yer sofrası istiyorum. Daha güzel bence. Seviyorum. O zaman daha keyifli yiyorum.
20 YorumlaBizim ailede masada yeniliyor ama yerde de yemeyi severim. Fark etmez bana.
40 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 364 cevap paylaştı. Eskiden di yer sofrası simdi artik masalar var.. E tabi bazı yorelemizde var ama. Olaya birde şöyle bak restauranta gittin yer sofrasında aksam yemeği yiyorsun ortada mumlar falan garson şampanya açıyor :d
10 Yorumla
+1 yılyerde alıştığım için daha rahat bağdaşta kuruyorum masada yerden mecbur bir tarafa yaslanıyorsun ve bir ayağımıda altıma alıp oturuyorum :9
12 Yorumla- +1 yıl
bu neyin kafası acaba ÇDDDD
Gizli Üye(30-35)+1 yılBizim ev çok büyük müstakil olduğundan salonda devasa bir yemek masası var. Anne babam hepimiz msaaya otursak birbirimizi göremiyoruz o yüzden mutfak bölümünde amerikan mutfaklı bölümde yiyoruz. Yerde yemedim hiç evdeyken ama piknik vs olursa keyifli.
10 YorumlaMasamız olmasına rağmen kuzenlerim gelince ya da samimi olduğumuz akrabalarımız, yer sofrasını kurarız hemen daha içten sıcak ve samimi oluyor :)
11 YorumlaAnnem varsa masada yeriz annem yoksa ben salaktan yerde yiyom annemede masadan yedim diye yalan söylüyom :)
11 Yorumla
+1 yılYerde yemek daha iyi aslında ama bir süreden sonra masada yiyoruz artık:)
32 Yorumla
+1 yılMecbur kalmadikca yerde yemem. Ama yesem de rahatsizlik duydugum bisey degil. Simdi evimin masasi varken neden yerde yiyeyim mantik olarak?
10 Yorumla
+1 yılyer sofrası tabi ki ayrı lezzettir lakin cidden rahat edemiyorum. güçlük çekiyorum oturmakta. bacaklarım sekiz yerinden ağrıyor. bu nedenle masa.
10 Yorumla
+1 yılbana da farketmez
nerde olursan gel yine gel
neyse tamam ben giderim
hafi afiyet olsun şimdiden10 YorumlaEvde genelde masada yeriz yerde yeme alışkanlığımız yok anca yerde de çok yemişliğim vardır banada farketmiyo :)
10 YorumlaMasada yiyoruz genelde ama yer sofrasını tercih ederdim şahsen. Hem sünnet hem de çok daha samimi geliyor bana.
10 Yorumla
+1 yılYer sofrasında yemiyoruz ama aklıma getirdin :) Bir ara söyleyimde yemeği yer sofrasında hazırlasınlar. :)
10 YorumlaMesela ailece yediğimiz zaman masa tercihim ama tek basıma kesinlikle tv karşısında oturup yer sofrasında yemeye bayılıyorm
10 Yorumla
+1 yılBizim zamanimizda yer sofrasi vardi simdiki zamani begenmedim ne oyle masada catal bicak falan yoruyonuz kendinizi. alicaksin butu eline agzinla parcaliya parcaliya yiceksin yaglari boylw elinden akicak gidecek diger elini pilava daldircaksin avuclayip yiceksin
02 Yorumla- +1 yıl
Elle yiyince tadi daha guzel oluyor
+1 yılYer sofrasında yemeyi seviyorum ama abim yer sofrasını sevmediği için kavga çıkarıyor ve o nedenle masa sofrasında yiyoruz.
10 Yorumla
+1 yıltabiki yer sofrası... kıçımı sağlama almadan hiç bişey yapmam :)
11 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 909 cevap paylaştı. Soru seklinden Ankara kizi olduğunu bildim yeminle
11 Yorumlaromalı değiliz kardeş , hangi peygamber masada yemek yemiş musa isa?
12 YorumlaRuh halime baglı ama masa hazırşanmışssa kalkıpta hayır yukarı veya aşagı kurun diyip saygısızlık edemem genelde masa yerim
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılTabii ki masa..
Kabile miyiz ayak bastığımız yerde yemek yiyelim?
Bırakın artık bu leş arap kafasını..
Düzgün bir masada, elinde çatak bıçakla, dökmeden yemek yemeye çalışmak, bir insanı özenti yapmaz, daha düzgün yemek yemesine olanak sağlar..21 Yorumla yer sofrası :D :D masa bizim kültürümüz de hiç olmadı ecnebinin uşakları getirdi bide ecnebi sevdalılar :/
10 Yorumla
+1 yılMasa var bizde :D eskiden yer sofrasında yerdik bizde...
22 Yorumla- +1 yıl
hayırlı olsun. :) öyle bir söyledin ki gülesim geldi.
"masa var bizde" :D :D :D - +1 yıl
hahaha soruya cevap yazmıştım aslında :D masa ile sofra aynı şey ama ne farkeder... sadece yerde yemek daha farklı olur :) Teşekkürler
+1 yılBana fark etmez ama şu an için bileğimde sorun olduğundan masayı tercih ederim. Ama yersofrasındada az yemedim değil :D
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılMasada size bir yerde yemek yediriyim maklube yiyin sonra ayağa kalkmayı deneyin inşallah kalkarsınız
12 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılBende çok severim
+1 yılEvi taşıyınca yeni adet edindik masaya göç ettik. Yılların sofra bezi duruyor bir kenarda. Eski günlerine dönecek ondan eminim. Masanın suyu ısınıyor yavaş yavaş.
10 Yorumla
+1 yılben genelde masada yemeyi seçerim ve evde kimse yoksa hep çalışma masamda birşeyler yaparken atıştırmalık şeyler alırım. yer sofrasıda güzeldir ama neredeyse 10 yıldır yemedik hiç yerde.
10 Yorumla
+1 yılMasada yeriz genelde ama eline tepsi alıp koltukta yemeyi çok severim
11 YorumlaO kediy sewrken resim cektirmek nasil bir his :) i
11 Yorumla
+1 yılUtanarak ve üzülerek söylüyorum yerde yemek yiyemiyorım ;/
40 YorumlaYer softasında yemek daha çok hoşuma gidiyor. Ama kahvaltıyı imkanım varsa masada yaparım :))
10 Yorumla- Devamını Gör (687)
Devamını Gör(732)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Yer sofrası mı tercih edersiniz, masada mı yemek yersiniz?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler