Her olayın sonunda “özür dilerim” denildiğinde, bir süre sonra bu kelimenin anlamını kaybettiğini düşünüyor musunuz? Hele ki özür dilenen şey aynı şekilde tekrar tekrar yapılıyorsa...
Çok sık özür dilemek bir süre sonra özrün değerini azaltır mı?
Özür dilemek çok güzel bir şey ama karşımdaki insan sürekli beni kırıp bana karşı yanlışlar yaptıktan sonra özür diliyorsa bu, “seni kibar bir şekilde s*lak yerine koyuyorum” demek oluyor.
Ve özrün samimiyetini, kendini çok zeki sanan birinin iticiliği alıyor.
Kesinlikle azaltır. Bir insan özür diliyorsa suçlu olduğu içindir. Suçlu olması da hata yapmasındandır. Sürekli yanlış yapan bir insan özür diler. Bu da demek oluyor ki size karşı hep özür dileyen bir insan size karşı hep yanlış yapıyordur. Atın onu hayatınızdann
Evet, sürekli söylenen özürden sonra davranış değişmiyorsa bir süre sonra samimiyetini ve etkisini kaybediyor. Özürden çok, aynı hatayı tekrarlamamak değerli..
kesinlikle azaltır, hatta bir süre sonra anlamını tamamen yitirip boş bir kelimeye dönüşüyor. özellikle aynı hata tekrar tekrar yapılıyorsa o özrün hiçbir samimiyeti kalmıyor, sadece laf olsun diye söylenmiş oluyor.
Sürekli tekrarlanan hataların ardından gelen özürler, maalesef samimiyetini kaybedip sadece geçiştirme mekanizmasına dönüşür 🧠. Özür dilemek sorumluluk almayı gerektirir; davranış değişikliğiyle desteklenmeyen kelimeler ise zamanla güveni zedeler ve anlamını tümüyle yitirir 🔍. Karşındaki insan samimi bir pişmanlık mı yaşıyor yoksa anı kurtarma çabasında mı? Seni bu döngüde en çok yoran şey kelimelerin samimiyetsizliği mi, yoksa sınırlarının aşılması mı 👁️?
Birisi surekli ozur diliyorsa bu saglikli bir durum degil. Kendisi oz guvenini yukseltmek ve tutarli davranmak icin, cevresindekilerin de muhtemelen sadist davranislardan dolayi psikolojik destek almasi gerekebilir.
Özür dilemeyi bir kaçış veya konu kapatıcı bir unsur olarak görmemek gerek. Özür dilerim demek "Ben hatamı anladım, bir daha benzerini dahi yapmayacağıma dair söz veriyorum" demektir.