'Okumak cehaleti alır, eşeklik baki kalır' demişler, ne düşünüyorsunuz?
Katılıyor musunuz?
Katılıyor musunuz?
Katılmıyorum. İstediği kadar öküz olursa olsun adam gibi bir eğitim ile tekrar ediyorum adam gibi kaliteli bir eğitimle karakteristik özellikler dahi şekillendirebilir sen bir çocuğa ilkokulda pal sokağı çocuklarını, ortaokulda kelile ve dimne' yi lise dönemlerinde ise montaigne' nin denemelerini okutursan o çocuk aileden ve yapıdan ne kadar "eşek" olursa olsun düşünce dünyası da değişecek ve gelişecek cehalet ile birlikte o da yok olacaktır. Ama sadace lise üniversite diyip köpek gibi çalıştırıp yarış atı gibi matematik ezberletmek ile olmaz tabi ki haksız da değil söz.
Neyi bildiğini bilmeyen "ahmak" kimseler için söylenmiş manidar bir atasözüdür.
Annemin bir sözü var: "Okumuş okumuş, aklı b*kla dolmuş."
Bazen cehaleti bile alamıyor ki karakter kazanırsın.
Aklıma bu şarkı geldiii :D
Cevap
39Cevap
Bir toplum için cahiller tehlike, diplomalı cahiller ise felakettir.
Üniversite okumayan diplomasız cahil olurken, sadece Üniversite ye diploma alma gayesi giden de diplomalı cahil oluyor.
Bir insanın mayasında eşeklik varsa ki bu mecaz anlamda söylenmiştir, okumak onun sadece cehlini (bilgisizliğini) alır.
O kadar okumuş ortada dolaşan eşşek var ki... Ilkokul mezunu babamla iki kelime laf edebilecek kalibreye sahip bile değiller :P Bu her ülkede böyle mi bilmiyorum ama burada okumakla adam olunmuyor malesef.
Bakmak ile görmek arasındaki ince fark var burada... Eğer okumak bakmaktan ibaretse eşek yine eşektir.. Fakat gerçekten okuyan , okuduğunu anlayan ve bunlarla kalmayıp deneyimleme yapan kişi eşek olsa bile bundan utanır ve bunu dibe atabilir..
Ben bu sözden hoslanmiyorum. sanki okuyamamis adamin okumusa kiskanip laf sokmasi gibi bisey. Karakter okumakla değişecek şey değil. Yani birbiriyle alakasiz 2 seyi adamin iyi olan özelliğini gömmek için kllaniyo
katılmakla birlikte çok sevdiğim bir söz.
bknz: elin oğlu okur, atomu böler. bizim ki okur, toplumu böler
okumakla adam olunsaydı kibirli doktorlar mühendisler öğretmenler olmazdı dimi? C U T
evet dogru soz.. cok cıfte dıplomalının belgesıyle taharet almam ben..
Girdigim son ygs sinavinda bunu acik net ve cok somut bir şekilde gordum kanli canli gordum bu sozu anliycagin gerçekten boşuna dememislee bu sozu
Sonuna kadar katılıyorum. Ben bu atasozunun vucut bulmus haliyle tanistim...😝😝😝
Ne okuduğunu bilmeyen okumanın cehaleti aldığını sanan budalalar ahmaklar ordusu var Bu ülklede Önce bir okuduğunuzu anlayın
Çok doğru bir söz hayatta çok karşılaştım özellikle askerde
Ne kadar okursan oku ne kadar bilirsen bil karaktersizsen hep oyle kalirsin
Bundan daha doğru bir söz varsa o da 'Adalet mülkün temelidir'dir
Insan karakteri sekillenebilir yontulabilir ama 7 den 70 e ayni kalir.
eğitim almamış lar için söylenir evet çok doğru yaşayarak görüyorum çok okumuş eşek var tanıyorum
Sanırım cehaleti de almıyor; tam aksi ona sebep oluyor.
okuyamamis ezik kimselerin kullandigi sozdur genelde,
İnsanda yok ise edep neylesin medrese mektep okuyup alim olsa yine merkep yine merkep. Necip fazil kisa kürek
Gereksiz bir genelleme
Dogru soylemisler, gozlemledigim kadari ile
bazen doğru. bazen de cahil avuntusu:)
hüloğğğğğ diyorum başka da bir şey demiyorum
çok doğru bir söz derim
Doğrudur. Okumakla adam olunmuyor
Cumlenin altini imzaliyorum
Selahaddin Çakaler :)))
Okumak zaman alır karakter sende kalır
çok doğru. okumuş cahil de çok.
kesinlikle doğru bir söz
kesinlikle doğrudur , as örneği bendenizdir.
çok doğru bir söz kesinlikle katılıyorum
okuyup cail olan daa beter
söylicek sözüm yok bence '
Okumak cehaleti alır
kim solemişse doğru :D
okumak değil, fikirler önemli demek istemiş.
Kim demişse doğru Demiş gibi
doğru kesinlikle
Çok doğru bir söz.
Çok doğru bir söz
doğru
mükemmel bir laf
Guzl
evet.
katılırım...
aynen katılıyorum.
Evet dogru söz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?