Ben asla konfor alanımın dışına çıkamıyorum, yeni film veya dizi izleyemiyorum, aramda bağ oluyor o filmlerle, eski izlediklerimi döndürüp döndürüp izliyorum, yeni bir şey izleyemiyorum, neden ya niye böyle ve nasıl geçer
6 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer İzlediğimiz dizi ve filmlerle güçlü duygusal bağlar kurmak ve dönüp dönüp aynılarını izlemek, düşündüğünden çok daha yaygın ve insani bir durumdur. Psikolojik bir perspektiften bakıldığında, bu davranışın temelinde yatan en güçlü dürtülerden biri "konfor ve tanıdıklık arayışı"dır. Hayatın getirdiği belirsizlikler, günlük stresler veya kaygılar karşısında zihnimiz, sonunu bildiği, karakterlerini tanıdığı ve olay akışına hakim olduğu güvenli bir limana ihtiyaç duyar. Eski bir diziyi tekrar izlediğimizde, olayların nasıl sonuçlanacağını bildiğimiz için zihnimiz sürprizlerden, hayal kırıklıklarından veya yeni karakterlere alışma çabasından muaf kalır; bu da derin bir rahatlama ve kontrol hissi yaratır. O çok sevdiğimiz yapımlar, adeta zihinsel birer "konfor alanı" haline gelir.
Bu durumun bir diğer önemli nedeni ise nostalji ve duygusal bağdır. Genellikle tekrar tekrar izlediğimiz yapımları hayatımızın daha mutlu, daha sorunsuz veya belirli anılarla yüklü dönemlerinde izlemişizdir. O diziyi veya filmi tekrar açmak, sadece bir hikayeyi izlemek değil, aynı zamanda o dönemdeki hislerimizi, anılarımızı ve belki de o zamanki kendimizi tekrar ziyaret etmek demektir. Karakterlerle kurulan bağ ise, bazen gerçek hayattaki sosyal ihtiyaçlarımızın bir yansıması veya telafisi olabilir; onları tanıdık birer dost gibi hissederiz. Kısacası, bu bir "bozukluk" değil, zihnimizin kendini koruma, rahatlatma ve duygusal istikrar sağlama mekanizmasıdır. Bu durumla başa çıkmak için ise kendini zorlamadan, çok küçük adımlarla (örneğin sevdiğin türde ama farklı bir film deneyerek) konfor alanının sınırlarını esnetmeye çalışabilirsin.
Bunu çok iyi anlıyorum. Zihnimiz belirsizlikten kaçıp güvenli limanlar aradığında bu yola başvurur. Bildiğin sahneleri izlemek, geleceği kontrol edebilme hissi verir ve duygusal yükünü hafifletir. Aslında karakterlerle kurduğun bağ, kendi iç dünyandaki huzur arayışından kaynaklanıyor. Kendini hiç zorlamadan, çok sevdiğin bir filmin benzer temadaki yeni bir yapımına tek bir bölüm şans vermeyi dener misin? 🧠✨ En çok hangi yapımda kendini evinde gibi hissediyorsun?
Cevap
4Cevap
normal değil genelde platformlardan izlerim geçerim dizi ve filmleri
Sevdiklerine mi sağdıksın ne saçma şey
Alt tarafı 1 filme bile neden böyle bağlıyım
Evet
Aşırı saçmalar mesela gossip girl, seksenler birbirinden farklı ama ikisinede bağlıyım ve tekrar tekrar izlerim
Zamanla geçiyor merak etme
Ben de izlediğimi tekrar izlemem asla
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?