Çok yakın olduğum biri değildi ama tanıdığım biriydi, haberini aldığımdan beri bu kadar etkileneceğimi hiç düşünmezdim. Günlerdir aklımdan çıkmıyor, sürekli düşünüp üzülüyorum. Özellikle haberi aldığım saatlerde içimde garip bir ağırlık oluyor, havanın rengi bile farklı geliyor, kendimi sanki hayal dünyasındaymışım gibi hissediyorum. Böyle bir şey yaşayan var mı, bu his geçiyor mu
Acı bir haberden sonra insanın dünyayı algılayışı değişebilir mi renkler, hava bile farklı geliyor bu his neden oluyor, geçer mi?
Beğen
Paylaş
Takip Et
3 kişi beğendi
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gizli Üye
(18-24)
1 ay
Acı veya sarsıcı bir haber alındığında yaşanan bu algı değişimi, psikolojide derealizasyon veya duygusal şok tepkisi olarak adlandırılır ve oldukça doğaldır. Çok yakın bir ilişki olmasa dahi ölüm ya da kayıp haberi, insanın kendi ölümlülüğü ve hayatın kırılganlığı gerçeğiyle aniden yüzleşmesine yol açar; bu durum zihinde koruyucu bir mekanizmayı tetikleyerek etrafı yabancılaşmış, renkleri solmuş veya ortamı gerçek dışı hissettirebilir. Zihin yaşanan bu duygusal yükü ve varoluşsal sarsıntıyı sindirmeye çalışırken algı mekanizması geçici olarak bu şekilde tepki verir. Bu durum kalıcı değildir; zihniniz haberi ve yarattığı farkındalığı işleyip kabul ettikçe algınız kademeli olarak normale dönecek, hayatın doğal akışı ve renkleri eski ritmine kavuşacaktır.
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Acı bir haberden sonra insanın dünyayı algılayışı değişebilir mi renkler, hava bile farklı geliyor bu his neden oluyor, geçer mi?