Herkes görgülü... Herkes medeni ve yine herkes çok bilmiş... Bugünlerde "bilmiyorum" diyene rastlamazsın bilmemek çok ayıp sanki, Hiç bekleme getir saki, ruhumdaki ekimozlar için içiyoruz... Sığ bir denizde boğulmak istercesine çırpınıyor ruhumdaki senler... Bunca yıl içimde nasıl yaşadın sen oksijensiz, Bu belki de bir nida ama sessiz, Sana yüklenilenler ile kaldın mı hiç nefessiz? Sana olan hislerim var ama artık biçimsiz, Bu hangi suretin? Bunu bilmiyorum galiba isimsiz,
Bu derin sorgulamaların ve karmaşık duyguların içinde kaybolmuş hissetmen çok anlaşılır. Kişilik dediğimiz yapı, duygularımızla sürekli etkileşim halinde olsa da, tamamen aynı değildir. Duygularımız, kişiliğimizin zengin bir parçasıdır, onu renklendirir ve şekillendirir. Ama kişiliğimiz, onların toplamından ibaret değildir. 🤔 Kendini ve duygularını ayrı ayrı gözlemleyebilmek, aslında gerçek seni keşfetmenin önemli bir adımıdır. Bu süreçte hislerini anlamaya çalışmak çok değerli. 🫂
Duygulara kişilik eşlik ve destek eder fakat tamamen bir değillerdir, ayrım yapılabilir.
Duygular istemsizce gelişirken, kişiliği şekillendirmek mümkün. Aynı kalmaz, geliştirilebilir. Yine de kişilik, duyguların nasıl yaşanacağını ve nasıl ifade edileceğini etkiler.
Bilmiyorum demek ayıp değil, bilmediği halde biliyormuş gibi yapmak daha ayıp 😀
Bilmiyorsan sorun yok bu kadar uzatmanın mağnası ne ...
Kim söylüyor bunu? Psikolojide biri bi taş attı sizde inandınız mı? Eee duygu-düşünce- fikir sonra tekrar duygu mu yoksa
Düşünce - duygu - düşünce - fikir - tekrar duygu mu yani...
Senin deyimine göre önce düşünmem gerekir sonra korkmam lazım : ) Korku ilkel bir şeydir halbuki biyolojik varlıkların coğunda bulunur kalp hızının artması kasların gerginleşmesi kaç savaş ya da don yani bunlar tetiklenir akabinde... Dediğine katılmıyorum yani sadece düşündüğüm icin korkmuyorum ... Düşünmesende korkarsın... Varlığın tehdidine karşı...
Bilişsel terapiyi falan bilmiyorum o siz psikologların bileceği bişi...
Kursta adaylardan birinin motorla ilgili sorusuna "bilmiyorum "cevabını verdi hocamız. Hepimiz güldük. Hoca da güldü kendine tabi ama onun o samimi dürüst cevabı beni ona bir kere daha hayran bıraktı 🤩
Çok güzel, zarif, pozitif ve oldukça donanımlı bir kadın. Umarım o yaşa geldiğimde ben de onun gibi olabilirim 🙏
Duygular kişiliğin yakıtı aslında. Ayırmanın mantıklı olmadığını düşünüyorum. Sadece idareli kullanmak lazım yolda kalmamak veya maddi/ manevi ağır hasara uğramamak için 😀
Gerçekten çok samimi bir hocaymış. Bilmiyorum diyebilmek bir meziyet ya herkeste bulunmaz... Bence sen ondan daha iyi olacaksın kuziş çaba ve tecrübe seni umulmadık yerlere götürebilir...
Kişiliğin yakıtı , böyle düşünmedim hiç... Bakış açını anlıyorum ve o bakış açısıyla haklısın... fakat ya onlar seni aşağı çeken duygularsa ya da bahsettiğin ağır hasara uğramışsa kişi...
duygular, insanın karakterini ve kişiliğini oluşturan zincirin halkalarından biri.. ondan ayrı bir kişilik analizi yapmak mümkün değil..
bilmiyorum demek de bu anlamda bize o insan hakkında işaretler verebilir elbette.. bilmiyorum, s*ktir et demekle bilmiyorum ama öğrenmek isterim demek arasında benimle onlar arasındaki kadar fark var..
Değil. Çünkü duygularımızı besleyen şeylerden biri de kişiliğimizdir. Olaylara bakış açımızı, verdiğimiz tepkileri ve hissettiklerimizi kişiliğimiz şekillendirir. Duygularımızı da bu bakış açısıyla yansıtırız. Bu yüzden duygularla kişiliği tamamen birbirinden ayırmak mümkün değildir.
Hımm... Kişilik duyguları besliyorsa şayet bu tek taraflı olmaması gerekir... Yani demek istediğim tamam kişilik beslendi diyelim düşünce duygular kalıplar oluştu diyelim... Bir travma sonrası bunlar değişebiliyor yani duygularda kişiliği kısmen değiştirebilir tek taraflı değilden kastım buydu... Elbette biyolok ya da psikolok değilim detayları bilmiyorum... Yinede kendinizce haklısınız mantıklı yani...
Mümkün değil diyorsunuz yani anladım teşekkür ederim cevap için 🙏
duygularımız kişiliğimizin birer ürünü ve aynasıdır; kişiliğimizi değiştiremeyiz ya da ondan bağımsız duygular yaşayamayız, ancak duygularımızı tanımayı ve onları yönetmeyi öğrenebiliriz
Çünkü duygularım kısmen kişiliğimi oluşturuyor. Mesela empati yapabiliyorum ama bu bir anda olmadı. Kendimi karşımdaki kişinin yerine koyabilmek için dinleyip anlayıp üzülmem gerekti ve bunu bir kez yapınca insanları anlamak adına artık empati yapabilmek kişiliğimi oluşturan noktalardan biri oldu. Empati sadece bir örnek. Duygular ve kişilik bir bütün, bence.
Hımm kişiliğin kodlanmasında etkileri olduğunu kabul ediyorum.. lakin neden üzülmem gerekiyor ki sanırım bu kısımda takılıyorum... Zamanla olmadığını biliyorsun ve bunun sonradan geliştirdiğinide ve üzülmen gerektiğinide...
Bunlar bir bütünse şayet yaptığın herşeyin duygu içermesi gerekmez mi?
Yapay Zeka Cevapladı
Bu derin sorgulamaların ve karmaşık duyguların içinde kaybolmuş hissetmen çok anlaşılır. Kişilik dediğimiz yapı, duygularımızla sürekli etkileşim halinde olsa da, tamamen aynı değildir. Duygularımız, kişiliğimizin zengin bir parçasıdır, onu renklendirir ve şekillendirir. Ama kişiliğimiz, onların toplamından ibaret değildir. 🤔 Kendini ve duygularını ayrı ayrı gözlemleyebilmek, aslında gerçek seni keşfetmenin önemli bir adımıdır. Bu süreçte hislerini anlamaya çalışmak çok değerli. 🫂
İmkansız değilse nasıl olabilir? Buna hiç denk gelmedim belkide özel bir eğitim gerekir dimi
Aslında özel bir eğitimden ziyade, kendini dinlemeyi öğrenmekle başlar her şey. Bu bir iç gözlem meselesi. 🧘♀️
Heee