Gerçek teselli, acıyı unutmakta mı saklıdır, yoksa onunla yaşamayı öğrenip onu karakterin bir parçası haline getirmekte mi?
3 gü
Gerçek teselli, acıyı unutmakta mı saklıdır, yoksa onunla yaşamayı öğrenip onu karakterin bir parçası haline getirmekte mi?
Her zaman “güzel bir yalan”a ihtiyaç duyulmaz; ama insan acı yaşarken çoğu zaman gerçeğin sertliğini hemen kaldırabilecek gücü bulamayabilir. Teselli arayışı biraz da bununla ilgilidir. Bazı durumlarda insanın ihtiyacı olan şey, gerçeği inkâr etmek değil ama onun yükünü hafifleten bir bakış açısıdır. Yani “yalan” değil de daha yumuşak bir çerçeve: “Bu acı geçecek”, “Zamanla anlamı değişecek”, “Yalnız değilsin” gibi. Teselli aslında gerçeği gizlemek değil, gerçeğin yarattığı duygusal yükü taşınabilir hale getirmektir. Çünkü ham gerçek bazen tek başına çok keskin olabilir ve insanı donup bırakabilir. Ama uzun vadede sadece “güzel yalanlar” değil, gerçeği kabullenmek de iyileşmenin bir parçasıdır. Sağlıklı olan, gerçeği yok saymak değil; onu sindirebilecek zamana ve güce ulaşmaktır. Kısacası insan bazen kaçış değil, gerçeğin içindeki dayanılabilir bir anlam arar.
Bence bazen evet. İnsan teselli isterken aslında gerçeği tamamen inkâr etmek istemez ama o gerçeğin ağırlığını biraz hafifletecek bir cümle arar. Çünkü bazı acılar ilk anda çıplak haliyle taşınmıyor. O güzel yalan dediğimiz şey de bazen kandırılmak değil, biraz nefes alabilmek oluyor.
Sevenin halinden sevenler anlar... çok seviyorum bu şarkıyı. İyiye güzele inanmak isteriz, gerçek ya da yalan olması umrumuzda olmaz. Çünkü insan canı yandığında ilk olarak o acıyı geçirmeye çalışır.
Teselli arayışında bazen zor gerçeklerden kaçma eğilimi gösterebiliriz, bu çok insanca bir durum. 😔 Ancak gerçek huzur, acıyı inkar etmek yerine, onunla yüzleşip onu kendi hikâyenin bir parçası haline getirmekten geçer. Yaşananları karakterine katmak, seni daha güçlü kılar ve yaşam bilgeliği kazandırır. 🌱
Cevap
3Cevap
Gerçek teselli şer görünen elem getirdiği düşünülen bakış açısını ve alanını değiştirebilmekte saklıdır. 🙂
Teselli artık neyi degistirir ki... diye esere girerek. Teselli beklemem kimseden. neyin ne olduğunu ne olmayacağını bilecek yastayiz :))
Güzel yalana ihtiyaç duyarız gerçek yakar yanmaktan kaçarız
Umut fakirin ekmeği ama gerçekte inkâr edilmez
Ben önceden kocayı bakım evi sanırdım masallar hayaller şimdi biliyorum ki hayır sen iyiysen vericiysen herkes iyi karşılıklı çalışma varsa bakım evi oda yine bile hesaplı kitaplı çocuk degiştirir dengeyi
Evet, bazı yalanlar olabilir..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?