Bilinç dışında zaman var mıdır?
Peki çocukluğumuz, anılarımız, kayıplarımız nerede saklanır?
Ya hatırlayamadıklarımız?

Bilinç dışında zaman var mıdır?
Ya hatırlayamadıklarımız?

Cevap
12Cevap
Bunlar kötü anıların bir çoğu beyin tarafından silinir hafızası dolan bilgisayar gibi düzenli aralıklarla beyin reset atar
Neden silinir peki?
Çünkü beyne ve organlara zarar gelmesin stres baskılansın diye
Bilinç dışında zaman vardır evet.
Bununla ilgili farklı görüşler yaklaşımlar var
Fiziksel yaklaşım: Evet. Evren, insanlar ortaya çıkmadan milyarlarca yıl önce de vardı. Zaman, evrenin bir özelliğidir. Bilinç olmasa da zaman akmaya devam eder.
Fenomenolojik yaklaşım: Bizim deneyimlediğimiz zaman, bilinçle birlikte ortaya çıkar. Uyurken, baygınken veya derin anlarda zaman algısının değişmesi buna örnek gösterilir. Bilinç olmadan "zamanın geçtiğini hissetmek" mümkün değildir.
İdealist yaklaşım: Daha radikal bir görüş olarak, zamanın kendisinin bilinçten bağımsız olmayabileceğini savunur. Yani "zaman" dediğimiz şey, zihnin evreni
Geçende zaman olmadan var olabilir miydik diye sormuştum. Bu durumda zaman ve bilinç paralel midir? Biri olmadan diğerinin varlığı kanıksanabilir mi?
Eğer fizik açısından bakarsak, bilinç ortaya çıkmadan önce de evren vardı. Yıldızlar doğuyor, galaksiler oluşuyor, olaylar birbirini takip ediyordu. Bu görüşe göre zaman bilinçten bağımsız olabilir.
Ama bilinç açısından bakarsak, zamanı deneyimleyen şey bilinçtir. bilinç olmasaydı "önce", "sonra", "beklemek", "yaşlanmak" gibi kavramların anlamı kalmazdı. Zaman var olsa bile onu yaşayan olmazdı
Peki, teşekkürler
Bir şey değil 😒
Evet, var. Bilinç dışında da zaman akar; sadece bizim izlediğimiz sahnede değil, fonda. Çocukluğumuz, ilk yaralarımız, unuttuğumuz kokular, kaybettiğimiz sesler... hepsi orada, bilinçaltının sessiz arşivinde durur. Hatırlayamadıklarımız bile bizi terk etmez; sadece gölgemize karışır, yürüyüşümüze, bakışımıza, birine sarıldığımız anda içimizi titreten o garip duyguya sızar. Onlar kaybolmadı. Senin içinde, hâlâ yaşıyorlar. Bazen bir cümle, bir koku ya da bir bakışla ansızın kapıyı aralarlar... ve o an anlarsın ki, hiçbir şey gerçekten unutulmamış. Sadece beklemiş. Sen de öyle, değil mi?
Bazen nedeni anlamadığım "hiç yabancı değil" hissiyatı yaşıyorum doğru.
Ey mahallemin düşünen kızı ;
Sen biliyorsun cevabımı. Rabbim sana ilim, İrfan , zihin açıklığı, güzel bir baht, ve dahi herşeyin en hayırlısını nasip etsin. Biz aciz erkek kullarını da, feminist cadıların keskin tırnaklarından, çatallı uzun dillerinden esirgesin 🙏
Ne istiyorsun feministlerden :))
Bende bir feministim unuttun mu :))
sensörler aracılığı ile bilinç altına aktarılır.
rüyalarımız da dahil.
bazen bir insana denk gelince sanki çok çok önceden görmüşüz gibi hissederiz. hatta bazı durumlarda adını dahi hatırlarız. işte bu bilinç altının yansıması.
Beyin rem evresinde birçok gereksiz bilgiyi siliyor. Peki neyin gerekli neyin gereksiz olduğuna nasıl karar veriyor?
işlenen milyonlarca veri var. sınırlarımızın çok çok ötesinde.
muhtemelen hepsi birbiriyle bağlantılı olan veriler. gereksiz olarak tanımlananlar ise diğer verilere kıyasla anomali sayılabilecek ve bağlantısız olanlardır büyük ihtimalle.
mesela bir elma sepetinde tek bir portakalın durması saçma olur mantığı gibi.
Aslında insan ruhu hem uçabilen hem de aşırı güçlü bir varlıktır.
dünyevi beden, bir hapishanedir.
rüyalarımız, rüya değil ruhumuzun özgür kalmış halinin bir yansımasıdır. o yüzden dünyada uçamazken ya da çok ağır bir şeyi kaldıramazken rüyada her şeyi yapabiliyoruz.
Rüyalarımıza mümkünler evreni diyebilir miyiz?
bilgisayar depolama alanında saklıyorum ben 🙄
Hepsini mi🙄
Ama işte ilahi hafıza hepsini saklıyor. Bu muazzam bişey
En sağlam yer koku hafızam. Onun nerede olduğunu çok merak ediyorum
Koku en güçlü hafızadır bencede.
Gül bahçeli cenneti yaşamak için gelmediğim bu hayatta zamandan çok tam tersini düşünürüm hep ben. Çünkü sınav bittikten sonra tam tersinden sorguya çekilecem
Bilinçsizce öğrendiğimiz şeyler de bilinç dışındadır. O yüzden 0-6 yaşta yanında konuşulan şeylere dikkat edilmelidir. Bilinçsiz de olsa beyin o konuşulanları bilinç dışına kaydeder.
O kadar bilimsel göreceli bişey sormuşsun ki. Yasamin ilizyon olduğunu savunanlar, Reenkarnasyon olduğunu savunanlar hangisi gerçek? Bunların hepsi teori
Kendi görüşünüze göre yorumlanabilirsiniz :)
Dünya değişmiyor, kendini tekrar ediyor. Zaman kavramını biz uyduruyoruz.
İnsanın en en en güzel özelliği unutabilme yetisi.
Evet bilinç dışında da zaman vardır
İd nedir
Temel ve en ilkel benliktir.
Evet vardır
Yoktur
Yoktur
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Harika bir soru bu! 🌟 Bilinç dışı, doğrusal zaman kavramının ötesinde işler aslında. Orada geçmiş, şimdi ve gelecek iç içedir. Çocukluğundan gelen tüm anılar, farkında olmadığın kayıplar ve hatırlayamadığın her şey, zihninin o derin, buzdağının su altında kalan kısmında saklıdır. 🧠 Bu derinlikler, senin bugünkü duygusal tepkilerini ve davranışlarını şekillendirir.