Gerçekten kader diye bir şey var mı? Kader varsa her şey yazılıp çizildiyse bu yaşadığım hayat benim hayatım mı olur yoksa yazıp çizenin mi?
2 ay
Kadere inanarım ancak bu öyle biz ne yaparsak yapalım (olumlu veya olumsuz) aynı doğrultuda ilerleyen mecra değil.
Bu şekilde düşünmüyorum diyorsanız kusura bakmayın “Geçmiş olsun.”
Çünkü istekler tercihlere yansımadığı taktirde sonucu aynı olacak sağnak ve fırtınalı yolların sonunda bulur kişi kendini.
Fakat yinede kader sizi gitmeniz veya varmanız gereken noktaya bir şekilde sokar.
Ancak ya geç kaldıysanız.
Ya her şey olmuş bitmişse.
Bir şey sürekli engele uğruyor diye sürekli ısrar ve inat neden?
Çünkü her inadın ve ısrarın sonu doğruya çıkmaz.
(İstisnai durumlardan bahsetmiyorum.)
Ancak en ufak engeldede havlu atmak olmaz.
Temeline bakmak lazım.
Kader denilen şeyi tarif etmek bilmediğimi şeye bu demek.
Kader biz dünyaya geldiğimizde yazılı zaten.
Hayatta olan ne varsa hiç biri tesadüf değil.
Her şeyin bir nedeni ve sonucu var.
Doğum ve ölüm de buna dahil.
İlaha bir tanıma sokma niyetimiz varsa ( bu tam karşılığı olmasada.) istediğimiz şeyler değil , tercihlerimiz.
Çünkü tercih ettiklerimiz fiile yansıttıklarımız yaşadıklarımız ve yaşayacaklarımız oluyor.
Örnek veriyorum.
Eğlenmek istiyorsunuz ve bir mekana gideceksiniz.
Daha önce gidip eğlendiğiniz bir yerimi , yoksa hiç sevmediğiniz yere gidip bir ihtimal üzerine zaman kaybedeceğiniz ortadayken değiştirmeye mi çalışırsınız
Söylenen cümlelere göre hareket edecek olursak (sizi tenzih ediyorum) genel olarak bunun tam tersi yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor.
İyi ve kötü , yanlış ve doğru, sahte ve gerçek bu noktada ortaya çıkıyor.
Her alınacak tercihte birinden doğrunun veya yanlışın ne olduğuna karar aranıyorsa o kişinin alnına yazılı olan kaderi yaşaması sizce ne kadar sağlıklı bir düşünce olabilir.
İnanmıyorum, bu dünyada ne ekersek onu biçiyoruz o kadar. Tanrının bizimle bu kadar detaylı ilgilendiğinide hiç sanmıyorum koskoca evrende bizi yalnız bırakmış bile olabilir Tanrı sonuçta kim bilir daha hangi üstün yaşam formlarını yarattı bu aslında insan egosunun bir ürünü tanrı kaderimizi belirliyor çünkü biz çok özeliz falan filan arkadaşlar kandırmayalım kendimizi etrafınızdaki hayvanlara bir bakın tek farkımız zekâmız hani bizi süper güçlü eşsiz ve kusursuz bir varlık olarak yaratmadı bebeği gibi ilgilensin bir gerçek varsa bence şudur bizi yarattı ve kendi halimize bıraktı kader falan yok.
Kaderin ne olduğu ile alakalı bende çok kafa karışıklığı yaşadım. Ama sonunda hallettim. Herşeyin yaratıcısı Allah bizi dünyaya gönderdi. En sonunda bizim nereye gideceiğimizi biliyor. Dünyada neler yapıp yapmayacağımızı. Ama bunu bilmesi bizim hayatımızı etkilemiyor. Biz kendi kaderimizi yaptığımız kararla kendimiz alıyoruz:)
Kader var. Önünde diyelim ki iki yol ayrımı var. Sen hangisinden gideceğini bilmiyorsun ve sonunda o yolu seçiyorsun gidiyorsun. İşte Allah en basından senin hangi yolu seçeceğini biliyor. Bu seçtiğin yol senin kaderin oluyor. Diğer yolu seçmende de bir engel yoktu mesela. Allah seni yönlendirmedi... Sen kendin seçtin
İnsanı hayvandan ayıran da aklı işte.. Bir hayvan ansıızn sürüye uyup kendini ucurumdan atabilir. Ama insan aklıyla bunun yanlış olduğunu anlayabilir. Ha anlayaman da kötü seçenekler seçip bir şekilde ziyan oluyor.. Doğru yol sende. Ancak sadece yönlendirmeler olabilir başkaları tarafından
Tamam bu da kader oluyor işte:)) Senin elinde değil. Sen güzel niyetlerle güzel şeyler olsun istedin ama olmadı. Bu da bir nevi yaşaman gereken kader gibi..
Yaşadıklarımız ne olursa olsun durum aynı. Sen kadere mi inanmıyorsun, ya da tam oalrak ne düşünüyorsun?
Hep mi böyle düşünüyordun, yaşadıklarından sonra mı böyle düşünmeye başladın?
Kader hala çözülemeyen bir kavram ama benim anladığım şu
İnsan irade verilmiştir. İradesiyle seçim yapar ve Allah bizim seçimimize göre yaratır. Fakat her seçim olumlu sonuclanmaz bu da imtihandır.
Benim anladığım bu yani girişimci olsun mesela bir şeye kalkisiyor eğer başarırsa kaderinde var ve Allah izin verdi ama denedi yapamadı bu onun için hayırlı değil veya sınanıyor
Bu soru aslında insanın kontrol ihtiyacıyla, bilinmezden korkusunun çarpışması gibi 💭
Kaderi kimisi “yol” gibi görür, seçimleri de o yoldaki adımlar. Yani bazı şeyler hazır olabilir ama nasıl tepki vereceğin, kimi seveceğin, nerede durup nerede gideceğin sana ait 🧭
Ben “yazılı bir çerçeve + özgür irade” karışımına inanıyorum; bu hayat kesinlikle senin hayatın 💜
Cevap
9Cevap
hayır inanmam
yavaş yavaş oraya doğru geliyorum M
Kader konusu çok derin bir konu ama kader dediğimiz kişiye zorla dayatılan bir yol değildir ilahi ilmiyle Allah'ın olacaklari bilmesidir yani secimleri yapan o yolda ilerleyen yinede kişidir
Bazen bizim çabamıza bağlı, bazen de zorla bizi çabaya mecbur eden bir kader var.
Ama hayatta çabamız ile ilgisi olmayan şeyler yaşıyoruz?
İşte bazen de bizi çabaya mecbur kılan şeyleri yaşayabiliriz. Buda kader oluyor.
O zaman bu hayat benim hayatım olmuyor?
Seçimlerim sonucunda olmayan bir çabaya mecbur bırakıldığım hayat benim hayatım değil
Öyle zaten hayat sana acımasız olmayı öğrettiği bir yer gösteriyor zaten. Ayrıca zaten ilahi varlığın mantığı da burada işte. Bazen her şey senin kararınla olmuyor.
O zaman niye yaşıyorum ki..
Yaşaman da bir kader. Sadece senin bir amacın yok ilahi amaçlar var. Bir sonuca ulaşman için her şey.
Yazılan şey senin seçimlerin, oradaki zaman algısı senin zaman algınla aynı şey değil, fizik bilmeyen ya körlemesine kabul eder ya da düzgün ibadet edemez
Hayır saçmalık
Kader senin davranışlarındır aslında
Hmmm
Kadere inanıyorum
Hikaye, itibar etme
Evet
İnansın inansınlar
Senin hayatın
Kadere inanırım bak
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?