Bir kötülüğü veya olumsuzluğu davranışa dökmemek bizi daha iyi mi yapar? Mesela birine içten içe kin besleyip kötü düşünmekle gerçekten kötü davranmak arasında ne fark var? Zarar vermeyi düşünen biri zarar verenden iyi midir?
3 ay
Nasıl bir düşünce kötü derken fesat mj yoksa kötülük amaçlı zarar amaçlı mı net brieşy demek yanlış olur ama kötülük yapan aynı zamanda kötülük te düşünür
Soruyu sormamın sebebi geçenlerde yaşanan bir durum. Markette sıra bekliyordum elimde iki ekmek bir süt. O sırada kasada birbirini tanıyan iki kadın kasayı resmen işgal etti hem alışveriş arabaları dolu hem yavaşlar birbirlerinin alışverişini ödemek istiyorlar falan sohbet muhabbet derken sıra uzadı ben bir noktada sinirlendim elimdeki azıcık şeyle beklemekten bıkmıştım laf atmayı düşünürken arkadan bir amca biz keriz miyiz elinizde bir ekmekle bekliyoruz falan diye bağırdı kadınlara çıkıştı kasiyere bağırdı çağırdı yeni kasa açtırdı başkasına işini bitirdi gitti. Kadınlar çok irite oldular ama bir şey diyemediler. O an düşündüm bu adamın yaptığı yanlış ama bende birebir aynı tepkiyi vermek istiyordum şimdi benim ondan farkım ne?
Çok uzun yazdım üzgünüm. Benim aklımdaki mesele buydu ama soru çeşitli yerlere çekilebilir bir şeyi düşünmek ve yapmak arasında ince çizgi var
Hshsh teşekkür ederim okuduğun için. Ben bile bazen uzun soru görünce üşeniyorum. İnsanlar içini döküyor ama bazen okuyasım gelmiyor. Haklısınız benim bahsettiğim durum hakkında doğrı konuştunuz. İnsanlar daha sert konuları düşündü herhalde yorumlar öyle görünüyor
Hshsh teşekkür ederim zaman ayırıp cevap yazdığınız için
Sorun çok insani ve derin 🌿 Şunu fark etmelisin: Düşünce ile davranış arasında ciddi bir eşik var. Zihninden kötü bir şey geçmesi seni otomatik olarak “kötü” yapmaz; çünkü insanın zihni bazen öfke, kıskançlık, kin üretir. Asıl belirleyici olan, o düşünceyle ne yaptığındır. Zarar vermemeyi seçiyorsan, dürtünü yönetiyorsun demektir 💭
Ama sürekli kin beslemek seni içten içe zehirler. Davranış kadar görünür olmasa da, karakterini yavaş yavaş şekillendirir. Yönetilen karanlık insani, serbest bırakılan karanlık yıkıcıdır ⚖️
Cevap
4Cevap
Ameller niyetlere göre olduğu için her iki durum da farksız benim için
Vesvese olayı var
Değildir
Değildir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?