İnsanları tanırken hepimizin dikkat ettiği bazı özellikler vardır. Kimimiz dürüstlüğe bakar, kimimiz saygıya, kimimiz de samimiyete. Çünkü bir insanın karakteri çoğu zaman küçük detaylarda kendini belli eder. Peki siz birini tanımaya başladığınızda en çok hangi özelliğine dikkat edersiniz?
İnsanları tanırken en çok hangi özelliğe dikkat edersiniz?
İnsanları tanırken en çok dikkat edilmesi gereken özelliğin tutarlılık olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir insanın söyledikleriyle yaptıkları arasındaki uyum, karakterinin en net göstergesidir. Herkes güzel konuşabilir, iyi niyetli görünebilir ya da ilk izlenimde etkileyici olabilir. Fakat zaman içinde davranışlar sözlerle örtüşmüyorsa, orada bir kopukluk vardır. Bunun yanında saygı da çok belirleyicidir. Özellikle kendisinden bir çıkarı olmayan insanlara nasıl davrandığı, gerçek kişiliğini ortaya koyar. Garsona, temizlik görevlisine, ailesine ya da fikir ayrılığı yaşadığı birine karşı tavrı, aslında kim olduğunu sessizce anlatır. Dürüstlük ve samimiyet ise ilişkinin temelidir. Hata yapabiliriz, eksik olabiliriz; ama açık ve içten olunduğunda güven inşa edilir. Güven yoksa hiçbir bağ uzun süre sağlam kalmaz. Ben birini tanırken en çok söz ve davranış uyumuna, yani karakterinin günlük hayatta nasıl tezahür ettiğine bakarım. Çünkü insanı gerçekten tanıtan şey, anlattıkları değil; tekrar eden davranışlarıdır.
Bir sürü özellik var aslında birinden geçse diğerine bakarız ilk etapta gerçekten soyledıklerın de ya da yaptıklarında samımı dıye bakarım tutarlı olması önemli. Empati kurabılıyor mu? Karşısındakini gerçekten dinliyor mu, yoksa sadece cevap vermek için mi bekliyor? Sınır bilinci var mı? Hem kendi sınırlarını koruyor mu hem de başkasının alanına saygı duyuyor mu? Öfke anı. Sinirlendiğinde nasıl biri oluyor? Çünkü insan en çok zor anında görünür. Ve bırde Nezaket tabiki.. Ama eğer tek bir şey seçmem gerekseydi: İnsanın içinin dışıyla aynı olup olmadığı olurdu :)
İnsan ilişkilerinde doğallığa önem veriyorum, aynı zamanda kendimi rahat hissedeceğim güvende hissettiren alanlar ilgimi çeker olursa eğer. Bunun dışında çok kasıntı insanları sevmem, açık iletişim, sakinlik benim için önemli. Zor insanlarla başa çıkma gücüm var ancak saygı her şey. Öz saygımı zedeleyecek tavırlarda bulunmazsa sevinirim. Gerçi karşımdaki insanın hal hareketleri ve tavırıyla kendi benliğime sırt çevirecek bir insan olmadım. Benim için geceden sonra ay doğar. Yıldızlar 🌟 gökyüzünde görünür. Karanlık olmasa yıldızları göremezdik. ✨🤏
Güvenilirlik çünkü saygısı olmayan birine güvenmem, yalan söyleyen birine güvenmem, samimi olmayan birine güvenmem vs. Her şeyin başında güven geliyor.
Birini tanımaya başlarken en çok tutarlılığına dikkat ediyorum. Söyledikleriyle davranışları uyumlu mu, küçük detaylarda samimi mi… çünkü karakter en çok orada saklanır. Göz teması, karşısındakini dinleme biçimi, garsona bile olan tavrı çok şey anlatır 👀✨
Fotoğraftaki gibi bir ortamda bile beden dili insanın niyetini ele verir. Sen de dikkat edersen, detayların aslında hiç “küçük” olmadığını fark edersin 😉
İnsanlarına ilk izlenimi duygu ve düşünce değerini neye sahip çıkıyor onu gözlemlerim ve ona göre uzak veya yakın iletişim ayarını sağlayabilirim. Örneğin bir insan hassas biriyse ona göre temkinli davranırım, herkese kolay kolay samimiyet kurmam. İnsanların içini görebilmek için dış dünyayı izlemesini daha farkındalık yaratır ve bakış açısı gelişir. Başka bir deyişle, kendini neyi nasıl tanıyorsan karşına o insanlar çıkıyor, yani benzer enerjini çeker. 🎈
Kesinlikle sadakat ve dürüstlüğüne dikkat ederim çünkü eğer sadakati bana değilse beni sadece zaman geçirmek için kullanıyordur. Dürüstlük ise bana olan güvenini gösterir eğer dürüst değilse ben be konuşacağımı ne yaoacagımı ona söyleyemeyecek isem zaten bu arkadaşlık değildir.
Bir insanla tanışırken a dan Z ye herşeyi ne dikkat ediyorum fark etmez. Sadece maddi durumunu ikinci plana bırakır kişiliği karakteri neyi sevip sevmediğini sorarım şunu sever misin şöyle olursa ne yaparsın böyle bir durumda ne tepki verirsin neye üzülür neye sinirlenirsin gibi gibi şeyler sorarim
Bir duruşu olduğunu hissettirmeli. Karşısındakini dinleyebilmeli. Kendisi konuşup kendi dinlememeli. Kendini avam tiplerden olmamalı. En çok bu duruşu dikkatimi çeker.
Bence birini tanımaya başladığımda en çok samimiyetine dikkat ederim. Doğal ve içten davranan insanlar genellikle daha çabuk yakınlık kurulabilen tiplerdir.