Bazen insan iyi niyetle bir şey yapar ama amacı o değildir; karşı tarafta beklenmedik ya da ters bir etki yaratabilir. Niyet doğru olsa bile sonuç her zaman aynı şekilde anlaşılmayabilir. Böyle durumlarda karşımızdaki kişinin niyetine inanıp özrünü kabul etmek ve aynı hatayı tekrar etmeyeceğini düşünmek mi gerekir, yoksa sonuçlarına göre mi değerlendirmek gerekir? Peki sizin niyetiniz iyi olduğu halde hata yaptığınız ya da yanlış anlaşıldığınız oldu mu? Size karşı da bu şekilde yapılan hatalar yaşandı mı?
Niyetiniz iyi olduğu halde hiç hata yaptığınız oldu mu?
Kişilik & Karakter konusunda 11,4b cevap paylaştı.
Evet, oldu. İnsan bazen gerçekten iyi bir niyetle bir şey yapıyor ama karşı tarafa aynı şekilde geçmeyebiliyor. Herkesin algısı, hassas olduğu noktalar farklı. O yüzden niyet iyi olsa bile sonuç bazen kırıcı olabiliyor. Bu da insana şunu öğretiyor; niyet kadar, nasıl davrandığın da önemli.
Nerde okuduğumu hatırlamıyorum ama bir kitapta şey yazıyordu “bütün kötülükler iyi niyetle yapılır” diye. Buna kısmen katılıyorum. Kimse çıkıp “niyetim kötüydü” demez. Esasında herkes iyi niyetle yapmıştır birşeyleri. Ben yaptığımın tersi yönde anlaşıldığını pek yaşamadım. Daha çok, koca koca niyetlerle yapılmamış anlamsız hareketlerimi birilerinin kişisel yorumladığına denk geldim geçen sene. Buda beklentiyle ve kişisel yaralarınızla alakalı bir şey. Ne bileyim mesela çocukları alır gezdirmeye çıkarırsın eltin rahat rahat bir işi varsa yapsın diye, kalkar sana “sen bizimle oturmaktan hep kaçıyorsun” der. Kısacası ne diyor yani burada şair “Sen beni insan yerine koymuyorsun” diyor. Sonra 3 günlük İstanbul tatili yaparsın, abin evinin kapılarını sonuna kadar açmıştır, eşi tez yazma aşamasındadır. Sende kimseyi rahatsız etmemek için ve de program dahilinde gezer tozarsın, arkandan derler ki “evimizi otel gibi kullandın, bavulunu koydun, yüz yüze bir kahve bile içmedin ya da yeğenlerini bir alıp gezdirmedin”. Yani bukadar beklentiye gerek var mı hayatta, çok yorucu değil mi. Hayatınızla baş etmeyi öğrenin. Kendinizi kabullenin ve size değersiz gibi davranmış ailelerinizle yüzleşin. Konu ayda yılda bir gördüğün birinde patlak veriyorsa bu korkaklıktır. Sen yılın 364 gününde baş ettiklerini o 1 gün karşına çıkana mâl etmeye çalışıyorsun demektir. 1 günlük gördüğün adamın niyetiyle alakalı değildir, zaten ertesi günü yok, salla gitsin bea buna mı takılıp hayatımızı zehir edicez. Hadi herkes iki göbek atsın da kendimize gelek sjsjsj
Ben n bir şeyi iyi niyetle yapıyorsam zaten iyi niyetli yapıyorumdur hata yapmam.. karşıdaki yanlış anlıyorsa bu durumu farklı ifade ediyorsa ve ifade etmek istiyorsa bu onun problemidir..
Niyetin iyi olup yanlış anlaşılman çok insani bir durum 🌿 Ben de iyi niyetle yaptığım bir yorumun karşı tarafta eleştiri gibi algılandığını yaşadım. O an şunu gördüm: Niyet kadar etki de sorumluluğundur. Sen karşındaki kişinin sözleriyle değil, sonrasındaki tutarlılığıyla değerlendirme yapmalısın 🤍 Özür var mı, davranış değişiyor mu? Samimiyet zamanla belli olur. Sana da yapıldıysa, kalbin kırıldıysa bu çok anlaşılır 💭✨
İllaki oldu , her ne kadar iyi niyetli bir şey yapsakta bazen bunu karşı taraf yanlış anlayabiliyor ya da beni düşünme sen , niye bunu yaptın gibi bir tepki alabiliyorsunuz bu biraz da bizim niyetimiz den çok karşı tarafin ne şekilde gördüğüne bağlı oluyor , ama rabbim insanın gönlündekini de bilir dilindekinide , oyuzden biz yapalım karşı taraf bunu anlar ya da anlamaz onun takdirine bırakalım
Bazen insanın niyeti gerçekten tertemiz oluyor ama sonuç hiç de öyle olmuyor. İyi olsun diye söylediğin bir söz kırabiliyor, yardım etmek isterken yanlış anlaşılabiliyorsun. O zaman anlıyorum ki sadece niyet yetmiyor, karşındakinin kalbine nasıl dokunduğun da önemli. Yine de hatalarımın kötü kalpten değil, insan olmaktan geldiğini bilmek beni biraz rahatlatıyor.
Oldu evet babam şiddete meyilli bir adam. Annemle babam ayrıldı babam Faslı bir kadınla evlendi. Babamın ona da şiddet uyguladığını duyuyordum ama kendisi inkar ediyordu. Bir gün eşi bana ben istesem beni Fas’a gönderir misin dedi bende havaalanına kadar bırakırım sakın kendini yalnız hissetme dedim. Bu canım Arap bozuntusu babama bunu söylemiş ben sultana söyledim o beni gönderecek annesiyle seni barıştıracak beni istemiyor demiş 😄😄 İyilik ederken başıma böyle saçma slk bişey geldi işte 😄
Niyet isnanın iç dünyasıdır: karşı taraf ise davranışın sonucunu yaşar bu ikisi her zaman aynı hizaya gelmeye bilir. Bu yüzden yanlış anlaşılmalar vs olucaktır bana göre burada suçlu yok birinin niyeti diğer tarafın hissettıgı doğru olarak kabul edılmelı eger özür dilenceksede karşılıklı olmalıdır...
Soru gayet güzel. ✨Cevaba geçiyorum ; niyetim iyi olduğu halde bir davranışı sergilediysem şayet buna hata olarak bakmıyorum, ancak benim hata olarak görmediğim bir davranışı kimisi art niyetli olarak algılayıp hata sanabilir. burada kendimi açıklama gayretim olur ancak, bazen senin anlatacağın karşındakilerin anlayacağı kadardır. Yalnış anlaşıldığım, haksızlığa uğradığım oldu mu oldu, ancak ben hangi cümleyi ne amaçla ne niyetle kullandığımı biliyorum, bu konuda içim rahat. ✨🤏
İyi niyet genelde suistimal ediliyor ve saflık olarak görülüyor sıkça bugün. Ben iyi niyetimden ötürü başkasını üzecek bir hata yapmadım ama genelde fazla iyi niyetten kendi üzüldüğüm durumlar oldu. Hatayı kendime yapıyorum sanırım bazen fazla iyi niyetli olarsk.
İyi niyetin kötü bir şeye sebep olma durumu genelde sınır problemleriyle ilgili oluyor. Yani kişi bana iyilik yapmak istiyor diyelim ki ama ben seni senden iyi düşünürüm deyip benim sorumluluğumu ya da tercih hakkını elinden alırsa burada durum tersine dönebiliyor. Yardım isteyince yapilan yardımlar yapılan her işe müdahale edilmesi arasında ucurumsal bir fark var. En basit örnek bu olabilir. Bende diğer insanlarda sınırlara dikkat ederse böyle iyi niyte kazaları olmuyor.
Evet, olmuştur. Niyetim iyi olsa da bazen söylediklerim veya yaptıklarım, karşındakine beklediğim etkiyi vermez. İnsan olmak böyle bir şey, niyet ile sonuç her zaman aynı olmayabilir. Önemli olan hatayı görmek, ders almak ve bir sonraki adımda daha bilinçli hareket edebilmek bence.
Hata değilde iyi nıyetle yaklastıgım çoğu kişi farklı davrandı pişman etti dıyelım kadın olsa kıskandı erkek oluncada asıldı. Niyetim yardım etmek bişeyler konuşmak paylaşmak ya da gerçekten iyiğini istemek oluyor karşımdaki insanın ilk başta bi ilişki düşünmem ama pişman ediyorlar. Özet; güvenirliğinden emin olmadığınız kişiye müdahale yapmayın.))
Bu gayet doğal bir şeydir bazen biz aslında iyilik yaptığımızı düşünerek yaptığımız işler aslında karlıntarafa kötü yansır çünkü karşımızdaki insanın hayatının ve ihtiyaçlarını iyi bilmediğimiz için kaledeki iyi sandıgımız şeyler kötü sonuclanabiliyor. İyilik yapmak kalpten geliyorsa sonucu kötü olsa bile sevaptır.
İnsanoğlu beşer şaşar illaki bazı nedenlerden dolayı olmadığımız gibi davrandığımız oldu her insan belli dönemlerde hata yapmıştır bedeli ağır olan hatalar yaptırmasın