Ne için yaşıyorum? Bu hayatın anlamı ne? Bu kadar çaba, hayatta kalmak için yaptığımız onca şey neden? Bir gün ölmek için mi hepsi? Hayat çok anlamsız.
Ben neden varım ki?
Beğen
Paylaş
Takip Et
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gizli Üye
(18-24)
4 ay
Su içerken neden içiyorum ki diye de soruyor musun? Bir şeyler yerken, izlerken, uyurken, yürürken, yaptığın her şeyi böyle sorguluyor musun ki yaşam sadece batan oldu. Kendi anlamını aramak ve daha sonra bulmak için varsın. Sen hayatı sevemediğin için hayatı tamamen anlamsız kılman çok bencilce. Sorun daima çevrede değildir, bazen kendini sorgulamalı. Yanlis olan ne, yanlış yaptığım ne? Sen kendin için çabalamazken, hayatın senin için fedakarlık yapmasını nasıl bekleyebilirsin?
1
17 Yorumla
Soran
4 ay
Kendim için çabalıyorum tabii ki. Hayatın benim için bir fedakarlık yapmasını da beklemiyorum ki. Kendimi sorguladığım çok zaman oluyor evet. Zaten bir yanlış varsa ortada benden kaynaklı olabilir. Başkasını suçlamadan önce kendimi sorgularım zaten hep. Hayat bazen bomboş geliyor. Siyah beyaz bir tabloya bakmak gibi ama o tabloda çizilmiş olan şey ne? Anlam veremiyorum ve içimde hiçbir şey uyandırmıyor bazen. Değişik bir his. Sorgulamıyorum tabii su içerken yürürken ya da başka bir şey yaparken çünkü hepsinin genelde kalıplaşmış bir nedenleri oluyor ki. Su içiyorum çünkü susadım bedenin buna ihtiyacı var. Yürüyorum çünkü bi işim var, neyse o işim bir hedefim vardır yani. İşte bazen bunları yapmak bile anlamsız geliyor. Yüksek ihtimalle düzgün anlatamadım ama umarım anlaşılmıştır
Hayat bir müze ve tek ziyaretçisi sensin. İçinde barındırdığı 1000 tablo varsa her birini anlaman gerek diye bir kural yok. Anlamadığın şeylerin olması çok normal. Zaten müze gezip bir şeyleri görüp onlardan anlam çıkarabilmek için yok mudur.
Doğru söylüyorsun dediğin çok mantıklı ve benzetmen de çok iyi. Yalnız şöyle bir durum var. Bazen anlamın kendisi bile anlamsız geliyor bu hayatta. Müzede bulunmak bile anlamsız geliyor. Müzede anlam çıkaracağım eserler için neden anlam çıkarayım ki soruyorum kendime. Yani kısaca hayatın tamamı bütünü anlamsız geldiğinde çıkış yolu bulmak zorlaşıyor o anlamsızlıktan.
Ben aslında yetersiz hissediyorum. Sevdiklerime karşı, sevmediklerime karşı, hedeflerime karşı, hayallerime karşı, hayata karşı yetersiz hissediyorum. Elimden geleni yapıyorum ama olmuyor. Bu da bir yerden sonra anlamsızlık, boşluk oluşturuyor hayatta.
Cevap vermek zor çünkü bu sorulara herkesin farklı cevapları var. Bence hayatın anlamı, kendine anlam yüklediğin şey. Yani, senin için önemli olan değerler, hedefler, ilişkiler... Hepsi bu. Bir gün ölmek için mi yaşıyoruz? Bence hayır. Ölümün farkında olmak, hayatı daha çok değerli k
Hayat anlamsız değil dikkat edersen her insan belli bir düzen için yaratılmıştır. Fare deriz çoğunuz tiksiniriz niye var deriz ama o fare olmaz ise kanalizasyon tıkanır. O karınca olmazsa yere düşen ekmek kırığı heba olur. İnsan ibadet etmezse varlığı hiç olur.
1
1 Yorumla
Soran
4 ay
Evet hepimiz bir düzenin parçasıyız dünyanın dönmesine sağladığımız bir katkı düzeninin parçasıysak sorun yok ama genelde istemeden de olsa daha kötü şeylere hizmet edebiliyoruz. Yine de çoğu zaman anlamını yitirebiliyor çoğu şey
Bu soruyu sorman bile aslında ne kadar derin düşünebildiğini gösteriyor 🌌 Hayat bazen gerçekten ağır ve anlamsız gelebilir, özellikle yorulduğunda. Ama anlam hazır bir paket gibi gelmiyor, sen yaptıkça oluşuyor. Küçük bir dokunuşun, birinin hayatındaki yerin, hissettiğin bir heyecan… Anlam dediğin şey çoğu zaman fark etmeden bıraktığın izlerde saklı 💫 Eğer bu düşünceler seni çok karanlık bir yere itiyorsa, biriyle konuşmayı ihmal etme 🤍
Şu an boşlukta gibisin, hissediyorum 🌫️ Ama “yok” demek de bir savunma bazen. Canın yanıyor olabilir. Anlamı reddetmek, hayal kırıklığından korunma şeklin olabilir 🤍
Yaşamak için kendini bir nedene bağlı tutmaya gerek yok ki, sadece dilediğin gibi yaşamaya çalış dilediğin gibi olmuyor ise sadece yaşa.
1
7 Yorumla
Soran
4 ay
İyi de bir neden yoksa hayatın anlamı nerde kalıyor? Anlamsızlık çamuruyla dolu hayat bataklığında anlam sadece hayatta kalmak gibi oluyor bu sefer de. Batmadan karşıya geçmeye çalışmak gibi.
Hayatın bir anlamı olmasına da gerek yok arkadaşım. Sen bu hayattaysan sadece yaşa. Ne kadar yaşayacağını bilmiyorsun bu yüzden sana vad edilen hayatı yaşa gitsin. Bunu "hayat bataklığında hayatta kalma" olarak dusunmek yerine sana verilmiş olan hayatı dilediğin gibi elinden geldiğince kullanmak olarak düşün.
Bilmiyorum. Hayatta bir amaç arama diyorsun ama amaç olmadan da sanki hayat bomboş olacakmış gibi hissediyorum. Bu arada amacım ve hedeflerim var. Sadece onlar için çabalamak bile anlamsız geliyor. Hayat yine benim için anlamını yitirdi galiba.
Bu hissin cok normal insan yaratılırken bir amac hissi ile yaratılır icinde yaklaşık 6-7 ay once bende senin gibi düşünüyordum defalarca intihara kalkıstım sesimi duyuramadım hâlâ icimde kendi kendimi yiyorum fakat en azından şimdi bir nedene baglı yasamamayı istiyorum bu yüzden kendini bir kalıba sokma sadwce hedeflerin icin hayatta oldugunu dusunme ve yapmaktan zevk aldığın yanında olmayı sevdiğin bir seyler bul
Öyle herkesin hayatı zor ama bu durumdan kurtulabilmene sevindim. Umarım ben de kurtulurum. Kedilerim var yanında olmaktan keyif aldığım mutlu olduğum, işimi seviyorum ama yaşadığım yer bütün umutlarımı köreltiyor mutluluğumu törpülüyor o da ayrı. Bakalım atlatırım umarım ben de bu durumu.