İnsan bazen güçlü görünür, her şeyi kontrol ediyormuş gibi durur. Ama herkesin içinde gardını indirdiği bir an vardır. Savunma yapmadan konuşabildiği, rol kesmeden gülebildiği, içini saklamadığı bir yer… Belki doğru kişi, belki doğru zaman, belki de sadece huzur.
İnsan en çok güvende hissettiğinde gardını indirir. Yanında yargılanmayacağını bildiği biri varsa, anlaşılacağını hissediyorsa, güçlü görünmek zorunda değilse. O zaman savunmalar yavaş yavaş düşer. Çünkü gard dediğimiz şey aslında korunma biçimidir. Tehlike ya da incinme ihtimali azaldığında artık ona ihtiyaç kalmaz. Bazen de tam tersi olur. Çok yorulduğunda, mücadele etmekten vazgeçecek kadar tükendiğinde gard iner. Bu bir teslimiyet gibi olur. Güçten değil, yorgunluktan gelen bir açıklık. Bir de insan en çok âşıkken gardını indirir. Çünkü kalp açıldığında kontrol azalır. Risk vardır ama samimiyet de oradadır. Aslında gardın inmesi zayıflık değildir. Doğru yerde ve doğru kişinin yanında gard indirebilmek, insanın kendini güvende hissedebilmesidir.
Çaresizlik insanı çıplak bırakır. İnsan çaresiz kaldığında ve savunmasız hissettiğinde gardını istemeden indirir. Çünkü artık kontrol edemediği bir yerde duruyor. Güçlü görünmenin bir anlamı kalmıyor. İçindeki kırılganlık yüzeye çıkıyor. Bazen bir kayıpta, bazen terk edilme korkusunda, bazen de çok sevdiği birinin karşısında.
Bir de ben de şu ya üzgün mü enerjim düşük olduğunda Garden nedense düşük oluyor gibi geliyor ya da yorgunken hani fiziksel olarak değilde böyle ruh ruhum yorgun olduğu için öyle olduğunu düşünüyorum
Bence insan en çok anlaşıldığını hissettiğinde gardını indirir Ayhan. 🌅 Kendini anlatırken savunmaya geçmek zorunda kalmıyorsan, eksik yanlarını göstermek tehdit gibi gelmiyorsa orada huzur vardır. Güçlü görünme ihtiyacın azalır çünkü karşındaki seni yargılamak yerine duymayı seçer. Doğru kişi bazen tek bir bakışla “rahat ol” mesajı verir. İşte o an rol değil, gerçekten sen olursun. 🤍
Ben hayatım boyunca asla kimseye güvenmedim güvenmemde ve şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim ki sözleri tatlı olan sürekli size hak veren insanlar karaktersiz insanlardır çünkü bu tatlı sözlerle size sürekli hak vermekle gerçek karakterlerini saklayıp adeta bir maskeni arkasından sizleri kullanırlar.