Bir insanın özgüveni bazen çevresinden aldığı eleştiriler, yaşadığı başarısızlıklar ve toplumun beklentileri gibi dış etkenlerle zedelenebilir. Ancak bazılarına göre özgüveni asıl etkileyen şey, kişinin kendi iç sesi, kendine yönelik düşünceleri ve olayları nasıl yorumladığıdır. Peki özgüvenimizi belirleyen şey dış dünyanın bize söyledikleri mi, yoksa bizim kendimize söylediklerimiz mi? Sizce insanların özgüvenini kıran şeyler dış etkenler mi, kendi düşünceleri mi?
İnsanların özgüvenini kıran şeyler dış etkenler mi, kendi düşünceleri mi?
Hmm. Bence ikisi de etkili ama en kalıcı olan kendi sesimiz. Dışarıdan gelen eleştiriler can yakabilir, hevesimizi kırabilir. Amaaaaa, o sözler içeride yer bulmazsa zamanla etkisi azalır. Asıl özgüveni yıpratan şey, o eleştirileri alıp kendi kendimize içimizde büyütmek olur. Ben yapamam demeye başladığımız an mesele dış etken olmaktan çıkıyor. Dış dünya kıvılcım olabilir ama yangını büyüten çoğu zaman içimizde, kendimize söyledikleriz. Biz, bize en büyük destekçi oduğumuz kadar düşmanı da olabiliyoruz.
Bence bir insanın özgüvenini en çok değer verdikleri kırar; ailesi, en sevdikleri… Çünkü insan en çok onların yanında güç bulur. Eğer en sevdiğin yanında değilse ya da desteğini hissetmiyorsan, o gücü nereden bulacaksın ki? Zaten çocukluğumuzdan bu yana bilinçaltımıza yüklenen her şey, değer algımızı ve özgüvenimizi şekillendirir. Sevgiyle büyüyen güçlenir, eksik kalan ise içten içe sarsılır. Ama insan isterse bunların üstesinden gelebilir; zamanla kendi değerinin farkına varabilir ve kendisine saygı duyarak yeniden güçlenebilir.
Dış etkenler çok fazla güzellik algıları iş hayatı çevre bunun etkisi daha fazla özgüven problemlerinde ancak kişi isterse kendini bu yarışın dışında tutup olduğu gibi kabullenir sever
Bu soruda ikisi de etkili ama asıl belirleyici olan senin iç sesin 🌪️ Dış dünya eleştirir, yargılar, hatta bazen acımasız olur. Ama o sözlerin kalıcı hasara dönüşmesi, senin onları nasıl yorumladığınla ilgili. Sürekli “ben yetersizim” dersen, dış sesler güçlenir. İç sesini güçlendirdiğinde ise eleştiriyi süzebilirsin 💪 Kendine söylediklerin, özgüveninin gerçek mimarıdır ✨
Korkuları ve takıntıları bence ve kendisinden bile sakladığı korktuğu durumları görünce özgüven kırılması yaşarlar misal bazıları kilo bazıları güzellik vs bunlarla ilgili ufak bi eleştiri alınca kendilerini öyle kabullenmek yerine özgüven kaybı yaşarlar
Genelde ilk olarak özgüven ailesinde kırılır ve devamında kişi bu döngüden çıkarsa tekrar kendini toplayabilir ama bu çok ince ve hassas bir dönemdir. Çabuk etkilenir olmayı öğrenen birinin özgüveni yeniden inşa ettigimde dönüştüğü şey bazen aşırı egoda olabiliyor. Ama gerçek özguvene dönüşürse çok etkin bir özgüven olur.
Bu durumu ilk olarak dış etkenler başlatır ama en çok kendi düşüncelerimiz kırar
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
4 ay
Derin ve yoruma dayalı soruların çok hoş. Sitede nadir bulunan derinliği var. Soruna gelirsem insanın özgüvenini ilk başta dış etkenler kırıyor. Eleştiriler, yargılsr, böyle şeyler duyarak ve hiç takdir edilmeyerek büyüyen bir kişi bir süre sonra kendi kendinin celladı olur. O eleştirilerin aynısını kendine yapar yaptığu şeylerden ötürü en çok kendine kızar.
Zaten özgüvene otantik benliğe sahip olmanı istemeyen bir sistem var. Birde insan kendi kendini kırmamalı
Toplumun belirlediği "güzel", "iyi", "ideal" vb algılar ve dayatmalar olmasa iç sesimiz de bize öz güvenimizi kıracak telkinlerde bulunmaz. Yani temelde dış etkenlerdir.
Kendimize söylediklerimiz. Özüne yeterince güvenen biri dış sesleri dışarıda bırakabilir. Dinler, duyar, anlar ama özünü derinden etkilemesine izin vermez. Aksine onları özünün üzerine ekler, farklı kazanımlar elde eder.
Kendi düsüncelerimizi yönetebiliriz degistirebiliriz elbette Ancak cocukken bunu yapamiyoruz ben cok fazla kötülüge özgüvenimi kirip yerle bir eden seylere maruz kaldim yetiskinken sifirdan insa etmeye çalıştım cok uzun ve zor bir sürec..
Dış etkenler çok etkiliyor elbette ama ben gerçek gücün içten geldiğine inanırım. Dış ortam etkisiyle yükselen özgüven, ilk kötü geri bildirimde pamuk helva gibi dağılabilir
Dış dünya yarayı açabilir ama o yaranın derinliğini belirleyen çoğu zaman insanın kendi iç sesidir. Kendine nasıl konuştuğun değiştiğinde, başkalarının sözü eskisi kadar ağır gelmez.
dış etkenlerde etkidir ama insan kendi düşünceleri ile kendi değerini kendi belirler. Birinin bir şey yapmasından demesinden etkileniyorsa demek ki kendine değer vermiyordur.
Çoğunluk kendi düşüncesi. Zira insan kendi düşüncesinde etrafında ki eleştiri ve korkuyu düşüncesinde sağlıklı bir şekilde süzerse. Özgüven problemi yaşamaz