İnsan bazen kendi benliğiyle mücadele eder; gururunu, kibrini ve içindeki “ben” duygusunu bastırmaya çalışır. Ama ne kadar çabalarsa çabalasın, egonun tekrar ortaya çıktığı da söylenir. Peki insan gerçekten egosunu yönetebilir mi, yoksa onu sürekli yeniden üreten yine kendisi midir? Bu durum bana “İbrahim” şiirindeki şu dizeleri düşündürüyor:
"ibrâhîm
içimdeki putları devir elindeki baltayla kırılan putların yerine yenilerini koyan kim
güneş buzdan evimi yıktı koca buzlar düştü putların boyunları kınldı ibrâhîm güneşi evime sokan kim"
Şiirde “putlar” insanın kendi içindeki benliği, arzuları ve egosunu simgeler. İnsan egosunu yıkmaya çalışsa bile yerine yenilerinin gelmesi, egonun insanın içinde sürekli yeniden doğan bir yön olduğunu anlatır. Sizce insan egosunu gerçekten kontrol edebilir mi, yoksa ego insanın doğasının kaçınılmaz bir parçası mı?
Güncellemeler
4 ay
...
İnsan egosunu kontrol eder mi, yoksa ego mu insanı yönetir?
Kişilik & Karakter konusunda 11,3b cevap paylaştı.
Ego herkesin içinde var ama kimin direksiyonda olduğu önemli. Farkındalık varsa insan egosunu yönetir, sınırını bilir. Ama kırılganlık ve korku devreye girince ego savunmaya geçer, insanı yönlendirmeye başlar. Kontrol edilmediğinde ilişkiyi de kararı da gölgeler. Dengeyi kuran kazanır.
1
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(45 üstü)
4 ay
Hepsi var benliğimiz de egonun ne olduğunu ayırt edebilmek önemli. İnsanın kendini seçmesi hakları olduğuna inanması bizim gibi toplumlarda bencillik ego olarak adlandırılıyor. Ve bir kesim bir süreç boyunca bu insanları dışlıyor, kötülüyor, psikolojisi bozuk insanlar tarafından sağlıksız olarak yaftalanıyorlar. Peki gerçekten ego o zaman nerede?
Ego; bizleri hayatta tutan aslında bize destek olan bir mekanizma aslında. İnsan sağlikli bir ego geliştirdiğinde sağlıklı bir birey de olabiliyor. Yani nedir bu? Kendini takdir edebiliyorsan, kendi ayakların üzerinde durabiliyorsan, kendini savunabilecek kadar bencilsen sağlikli bir ego geliştirebilitorsun çünkü onay beklemiyorsun, sevilmeyi beklemiyorsun, değerini başkalarının davranışı belirlemiyor çünkü bir benlik algısı oluşturmuşsun. Bu sağlikli olandır.
Sağliksız olan başkalarının sözleriyle hareket ettiğinde olur. Başkalarının övgüsüyle şiştiğinde başkalarının yergisiyle küçüldüğünde başkalarına bağımlı yaşadığında..
Yani put kendini sevdirmeye beğendirmeye çalişmak, sevmesende yapmacık bir benlik takınıp kendini ispat etmeye çalişmak. Ve bunlarda çok bilinçsiz öğrendiğimiz kalıplar. Yani aslında putları yıkmak kendi kalıplarını yıkıp asıl seni açığa çıkarmak yeni bir şey katmak değil üzerine. Hatta kattığın fazlalıklardan arınmak ekran süreni kısaltmak telefonsuz, dijital ortamaız vakit geçirebilmek bile. Çünkü putlar zamanla şekil değiştirdiler.
Bence de mesele egoyu yok etmek değil, onu tanıyıp dengelemek. Sağlıklı ego insanı ayakta tutar, sağlıksız ego ise başkalarına bağımlı kılar. İnsan kalıplardan arınıp kendi özüne yaklaştıkça, gösterdiği değil gerçekten olduğu kişi olur.
Eğer farkındalığımız düşükse ego, korkularımızla ve sürekli haklı çıkma isteğimizle dilediği yere sürükler yani bizi yönetir. Ama kendi tepkilerimizi dışarıdan bir gözlemci gibi izlemeye başlarsak o zaman kontrolü eline alan biz oluruz. Yani ego tamamen yok edilebilecek bir düşman değil doğru yönetilmesi gereken bir savunma mekanizması olabilir. Kontrolü bırakırsanız sizi yalnızlaştırır siz onu yönetebilirseniz sizi güçlendirir.
Ego yok edilmesi gereken bir şey değil, tanınması gereken bir yönümüz bence. İnsan onu fark ettikçe esiri olmaz, sahibi olur. Yönetilen ego insanı yalnızlaştırır, yönetilen ego ise insanı olgunlaştırır.
Genelde insanları egoları yönetir; çünkü ego kendini kanıtlama ve üstün gelme isteğiyle hareket eder. Oysa ben bilinçli ve güçlü bir özgüvenden yanayım. Özgüven, başkasını bastırmaya değil, kendini bilmeye dayanır. Gürültü yapmaz ama sağlam durur.
Gerçek güç zaten sessiz olandır. Ego kendini göstermeye çalışır, özgüven ise kendini bilmekten gelir. İnsan başkasına üstün gelmeye çalışmadığında, aslında en büyük üstünlüğü kendine karşı kazanır.
Bence ego tamamen yok edilemez, ama eğitilebilir ve yönlendirilebilir 🔥 Ego, zihnin “ben kimim, nerede duruyorum?” diyen kısmı; yani doğamızın bir parçası. Mesele, egoyu susturmak değil; direksiyonu ondan geri almak. Farkındalık, öz eleştiri ve biraz da hayat tokadı, egoyu köle konumuna indirip seni şoför koltuğuna oturtabilir 🚗✨
Güzel siirmis... ben tanrı da şeytan da melek de insanın kendi egosunu tanışması olduğunu da düşünüyorum... ego herşeyi bildiğini her şeyi gördüğünü o ulaşılamaz ve yüce olmayı insan nerden biliyordu... ya da şeytanın bu kadar kötü olduğunu ya da iyi olmayı... hepsi egonun bir yansimasi
Belki de insanın en büyük yolculuğu kendi içinedir. Tanrı da, şeytan da, melek de insanın içinde taşıdığı hâllerin bir yansıması gibi… Ego kendini yüceltmek isterken, insan onu tanıdıkça hakikate biraz daha yaklaşır. Kendini bilen, içindeki karanlığı da ışığı da görür.