Bence tecrübe ne sadece yaşamın getirdikleri ne de sadece senden götürdükleri; ikisinin arasındaki değişim. Yaşadıkların sana bir şey katarken mutlaka senden bir şey de alıyor. Bazen saflık gider, bazen hızın, bazen de beklentin. Ama karşılığında bakış açısı, ayırt etme gücü ve sınır geliyor. Tecrübe aslında başına gelen olay değil, o olaydan sonra aynı kişi olarak kalamaman. Eğer hiçbir şeyini kaybetmeden “tecrübeli” olduğunu söylüyorsan, büyük ihtimalle sadece zaman geçirmişsindir. Tecrübe biraz can yakar ama seni daha az kandırılabilir, daha az savrulur biri yapar. O yüzden bana göre tecrübe, hayatın senden aldıklarıyla sana bıraktıkları arasındaki dengedir.
Bence tecrübe; başına gelenlerden bir şey öğrenip değişebilme hâli. Sadece çok şey yaşamış olmak değil, yaşadıklarının sende bir iz bırakması. Aynı hatayı defalarca yapıyorsan orada tecrübe yok, sadece tekrar var ben şöyle düşünüyorum Tecrübe çoğu zaman can yakarak geliyor. İnsan en çok yanıldığında, düştüğünde, hayal kırıklığı yaşadığında öğreniyor. Ama asıl değerli olan, yaşadığını neden böyle oldu? diye sorgulayabilmek.
Benim için tecrübe; daha temkinli olmak, ama aynı zamanda daha anlayışlı olmak demek. Başkalarını yargılamadan önce durup düşünmeyi öğrenmek. Ve her şeyden önemlisi, insanın kendini tanıması.
Bence tecrübe, yaşamın bize kattıklarıyla, kaybettiklerimizden öğrendiklerimizin bir bütünü. 🌿 Çünkü hayat her anında bir şeyler öğretiyor, bazen mutlu, bazen hüzünlü anlarla... Olanlara ve gidenlere dair aldığımız dersler, nasıl güçlü olacağımızı gösteriyor. Kaybettiklerimiz bazen en büyük öğretmenimiz oluyor.✨ Sen ne düşünüyorsun? 😊