Eylemlerimizi kontrol edebiliriz ama düşünce işi zor. Ben bir şeyler düşüneyim diyorum dağılıyorum ya da bir yöne yönlendimek isterken yapamıyorum ya, sizde öyle misiniz? Neden düşüncelerimizi istediğimiz gibi kontrol edemiyoruz

Eylemlerimizi kontrol edebiliriz ama düşünce işi zor. Ben bir şeyler düşüneyim diyorum dağılıyorum ya da bir yöne yönlendimek isterken yapamıyorum ya, sizde öyle misiniz? Neden düşüncelerimizi istediğimiz gibi kontrol edemiyoruz

Aahaha "ayol... kız sende ne tuhaf tuhaf sorular soruyorsun"
ayh hadi fırsatını bulmuşken parlatayım azıcık kendimi...
Bak komşu...
İnsan düşüncelerini tamamen kontrol edebilseydi bu dünya varya bu dünya ohooo çoktan kusursuz bir yere dönerdi.
Ama maalesef ki insan bir makine pilkisayar değil yane...
Ben mi?
Ben düşüncelerime "hükmetmiyorum" sadece onlarla "müzakere" yapıyorum. bna göre düşünce denilen şey misafir gibi dir kızzzz
Dıng dıng Huuuu komşu oğlun geldimi... gibi gelir kapıyı çalar ayh iki dakkia içeri gireyim de senin ile hasbehal edelim neyse boş ver kahve içmiyeyim sen kahve yapmayı bilmiyorsun zaten...
Sen azın açık kalır evin kapısı gibi... Düşünce misafir gibi oturacağı yeri seçer… yani sen misafirin geleceğine engel olamazsın ama kovmak da bazen kar etmez...
Bence asıl mesele düşüncenin gelmesini engellemek değil...
geldiğinde seni kendi halide kendi istek ve arzuları ile yönetmesine alıkoymasına izin vermemek...
Banada inceden taşalr atmışsın😅 öncelikle sorularım tuhaf değil bence burada bir sürü düşünce var onlar gibi benimkiside. Ama kahve yapamadığım doğru çok denemeler yaptım olmuyor bir türlü. Neys ekusurumda o olsun. Düşğnce işine gelince beyin işleyişi programlanabiliyormuş ayani bunu nasıl yapıcaz bilemiyorum ama iyi düşünen , aklını iyi şeylere yönlwndiren insanların bilinçleri ve auralarıda mütiş olabiliyor. Sınuöta bilirsn doktor olarak insan dns ı hepimizde türe özgü ise ben neden yapamıyoeum? Sorun bu
"Şayet çözümü bilmiyorsan gerçekte henüz sorunu tam olarak almamışsındır" Statüko
Benim bu aforizma sözümde ben sorun yüzeyde bir mantık paradoksu gibi görünse de, aslında bir farkındalık mesajı veriyorum. Kişiler her zaman bir sorunla karşılaştığını zannederler ama aslında o sorunun gerçek yüzünü yani kökenini, niteliğini henüz tam olarak kavrayamamış olmaları sebebi ile sorunu bir türlü çözemiyorum derler.
Çünkü her bir problemi gerçeklik ile derinlemesine anladığında aslın da çözüm yolu da beraberinde görünmeye başlar.
Yani siz bir sorunun çözümünü göremiyorsanız. Siz o sorunu halen yüzeyinde dolaşıyorsunuz demektir...
insanın "karakutusu" bilinç altı denilen derine inmek gerçek sorunun ne olduğunu anlamak ve ancak ondan sonra çözüm için gerçek ve önemli olan çözümler üretmek oluşuyor. Bu derine inmekte kişiye neler lazım? Farkındalık öz düşünüm ve sabır... Peki bu derinler de neler bulacağız neler ile karşılaşacağız bazen sadece “belirtiler”
"İnsanın kendisini kontrol altında tutması çok iyi bir şeydir. Anacak kendi kontrolünün altında kalması da çok kötü bir şeydir." Statüko
"İnsan zekası pozitif iken yükselir. Mutsuzken sebepleri, mutluyken çözümleri düşünün " Statüko
"Zihni dağıtan şey düşüncenin kendisi değil!
senin düşünceye "tutunma" şeklindedir." Statüko
mesela siz "bir şey düşüneyim" isityorum diyorsun, düşünceniz dağılınca da buna sinir oluyorsunuz...
Allah' tan terliğin hedefini iyi tutturamıyorsunuz... :D :D
Çünkü "Bence" siz düşünceyi bir görev gibi ele almışsınız...
Bu durum zaten görev baskı ile bir kordinasyon bozukluğu oluşturur buda zaten dikkati bozar yane...
Ben?
Hiçbir düşüncemi zorla getirmeye çalışmam.
Gelene de ooo komşum Buyur buyur otur kendi evin gibi rahat ol ev senin der gibi serbet bırakırım hükmetmeye çalışmam...
Ve yine çünkü... bu nedir yawww çünkü diye anlatmanın sonu gelmiyor.
neyse çünkü...
Düşünceleri kontrol edemiyoruz
çünkü puahahha gülme :D :D düşünce bir beyin ürünü,
beyin ise bir organ... yani senin kadar özgür değil!
"Görevi üretmek… ister istemez üretir...""
Ama irade varya hani >>>>> işde o senin işin...
Düşüncenin ne sunacağı belli değil!
ama hangi düşünceyi büyüteceğin hangi düşünceyi göndereceğin işte o tamamen senin kendi motivasyon terbiyenile ilgilidir...
Ayol komşu... Düşüncelerine hakim olamıyorum diye üzülme.
bırak kızzz bırakmadığın hangi düşünce sana hakim oluyor?
size elimde kendi yazdığım Bir bence yazısında paylaşmayı istediğim " bilinç altı" yazı dosyamı ulaştırmaya çalışayım
Mantımlı şeyler söylemişsin ama işte motivaston falan bemde kalmıyor. Bencenizi atın da bakayım bi, baya neraklıyım bu konu üstüne. Zaten sorun iradede, yanid üşünceleri konrol etmenin bir yoku olmalı istediğimiz zaman belirli bir yerlere yönlendrme yapabilmeliyz diye düşğnüyorum. Yani düşincelerimiz yaşantılarımız, tecribe murluluk üzğntüleirmizden ibaret olmamalı. İdsel benlik olur bu yani bir eşkilde bunun ötesi olmalı bilemiyorum işte🤷♀️
Oo baya uzunmuş indirdim dosyayı akşam bir kahve yapar içerken okurum kesinlikle. Ama oanik olmayın makinede yapıcam kahveyi ben beceremiyorum biliyorsunız😅
öğrenmenin bilinen bir metodu olduğunu düşünmüyorum. İnsanların bireysel farkları olsa da beynin düşünme ve öğrenme yapısı temelde benzerdir. Yine de öğrenmeyi kolaylaştıran bazı genel ilkeler vardır.
Ama yide de benim kendi öğrenme yöntemim şuna benzer.
Benim için öğrenmenin en önemli aşaması en başta şunu bilmektir...
Ben tam olarak neyi öğrenmek istiyorum ve bu öğrendiğim şey bana ne sağlayacak? bu bilgi ile başka hangi bilgileri endinmemde öenmli bir duruma sahip? bunu doğru öğrenemez isem ileride önüme çıkacak hangi durumlarda bana sorun oluşturu gibi gibi en başta sorgularım sonuç bilgisini...
Şayet bu soruların cevabı beneim zihimde net değilse... o zaman bu bilgi benim için anlamını kaybeder öğrenemem
Yani öğreneceğim konuyu en başında özümsenmem gerekir tabi bazı konular mutlaka ezber olacaktır ama sırf bu yüzden de bilgiyi kategorik olarak yerli yerine koymaya çalışırım " mesela" yol parası gibi...
Benim için her zan “bu bilgi bana neden lazım?” sorusunu sormak çok önemlidir.
Hayatımızda yapılan tüm istemsiz hatalar her zaman bildiğimizi zannetiğimiz konulardan kaynaklı olur.
İnsan için önemsiz bilgi genelde “neden”ini bilmeden öğrenmemsinden kaynaklı bilgilerdir...
Bunu size bir örenek ile anlatmaya çalışayım size
Diyelim ki bir yere gitmek gibi bir amacım var.
Oraya ulaşmak istiyorum ama nasıl gideceğimi henüz bilmiyorum.
Peki nasıl giderim?
Biri bana şöyle tarif eder:
“Şuradan şu otobüse binersin,
şu durakları geçersin,
falanca durakta inersin,
oradan filanca yere kadar yürürsün;
köşede bir market ya da benzinlik vardır, onun karşı sokağından girersin.”
Ben de bu yolu yola çıkmadan önce başlangıç ve bitiş noktası hakkında öğrenmeye çalışırım... yola öyle çıkarım yola elimde yazılı nota bakar çıkarsam nutlak yolda kaybolurum ya da yolda yanlış yerde ine bilrim gibi olasılıkar karşısında yola çıktığıma pişman olurum
Beynimizin ön lobu ne kadar baskın diye soruyorsun yani. bizim için gelecek planlaması yapan bu lob ne kadar güçlü olursa o kadar kontrol sahibi olursun bazılarının limbik sistemi daha kuvvetlidir mesela bağımlılıklarında iradeli olamazlar yani bu birazda genetik ama beynin ön lobunu geliştirecek bilimsel meditassyon teknikleride var
İşte o teknikler falan nedir?
Thomas hobbes'in leviathan kitabını okuyordu dehşet bey :) filmde görünce sen geldin aklıma leviathan. Bunu deniz canavarı sanıyodum meğerse bambaşkaymış 😃
Düşüncelerimi zaman zaman toparlayamadığım oluyor stres gerginlik ve öfke zamanlarımda
Ya pavlov , gördünmü öyle sandığın gibi bir canavar değil koskoca hükümet yahu😅
Yetki sınırını aşmış devlete deniyormuş 😃 ben de diyorum Van gölü mölü canavar felan fişman 😃 ne cahilmişim piyuvvv 😃😃
Neyse kimşe aşık attığını bildin en azı dan🥳😎
Seni Abideleştireceğim 😃😃😃
😅😅😅 kendimi abide diyince put geldi aklıma yahu. İslam tarihi okudun mu hiç sen orada bir olay vardı gülmüştüm haturlattın bana
Vijitalizm :) bunu da bilirsin ne olduğunu :) Abide hanım :)
Ne alaka şimdi
Bak gözcü diyincede aklıma horos'un gözü geldi mitolojiden
Dehşet Bey filminde vijilantlar, vijilantizm konu ediliyordu. Leviathan gibi sınırları aşmış kendi kanunlarını koyan insanlardan bahsediyordu vijilantlardan :) çok alakalı çook
Yaw he hee hemende bir atş kaya ne bukuraan fırlat. Ayrıva leviyi sen çok yanlış çğrenmişsin bir aç kendin oku derim😅
Sadece Türkçe okuyup anlayabiliyorum :) yazdıklarının ne anlam ifade ettiğini kavrayamadım 😃
Bak sen benim bu konudaki savunma sorumu okumadın mu kolsun
Yaw he hee hemende bir atş kaya ne bukuraan fırlat. Ayrıva leviyi sen çok yanlış çğrenmişsin bir aç kendin oku derim
Oku bakim anlican mı?
Ben anladım yahu sen niye anlamıyorsun
Dedimki, leviathan' alıp kendin oku. Filimdrn biraz eksik öğrenmişsin tam olarak öyle değil
Bu ne demek
bukuraan fırlat
Yazmılımki, hemende bir taş kaya nr bulursan fırlat bana... yazdığın şeyden ima oldupunu düşünmüşüm. , ay buda meal gibi oldu ya kendimi garip hissettim he
Son yazdığını bi okusana harfleri tek tek oku ne anlayacan 😃
Yazmılım ne?
Yaaa ama olmazki böyle, küsütüm işte beğendin mi yaptıpını
Yine çocuklaştı 😃😃 bu hallerin yok mu deli oluyom 😃
Delisin zayen yahu
Teşekkür ederim leviathan :)
Rica ederim😊 zatennkaşbimi kırdın yazılarımı okuyamadın, gidip kendime elmalı kek yapıcam yerken kırık kaşbim düzelir belli💃
Bensiz yersen o elmalı keki büyük beddua ederim 😃
Yaptım soğusun bakalım , inşallah güzel olmjltur
Dadı nasıl ki :)
Immm süper olmuş , ay ne güzel yapmışım iyi tarif , sende yap çünkü senin payınıda yedim 😎dayanamadım
Üzümlü kekimi sen mi yedin 🥺🥺🥺🥺
Bunu hiç unutmayacağım 😃
Düşüncelerime tamamen hükmediyorum diyemem, çünkü insanın aklı bazen hiç beklemediği yerlere gider. Ama şunu öğrendim: Düşüncelerimi susturamasam da onları yönetebiliyorum. Gelen her düşünceyi gerçek kabul etmiyorum artık; hangisinin beni beslediğini, hangisinin yoracağını seçmeyi öğrendim.
Bazen zihnim dağılıyor, bazen de kontrol bende. Ama önemli olan kusursuz olmak değil; kendi iç sesini tanıyıp, seni yanlış yerlere götürmesine izin vermemek.
Yani kısacası, düşüncelerim beni değil, ben onları yönlendirmeye çalışıyorum.
Bu konuda yalnız değilsin, bunun aslında çok doğal bir durum olduğunu bilmek önemli. 🧠 Düşünceler akıp giden bir nehir gibi, bazen kontrol etmekten çok, o akışı fark etmek ve dalgalarla nasıl başa çıkacağını öğrenmek gerekiyor. Düşüncelerine takılmamayı veya yönlendirmeyi öğrenmek zaman isteyen bir süreç. Meditasyon ya da farkındalık çalışmaları belki bu konuda sana destek olabilir. 🙌 Kendine sert davranma, bu herkesin yaşadığı bir yolculuk. 🌈
Cevap
21Cevap
Savaşmadığım bir bu kalmıştı
Evet hükmedebiliyorum
Hiç kötü şeyler düşün üyor musun, korkular mesela onlara hükmedebiliyor musun, nasıl?
korkum yok. zaten her şey kötü olduğu için alıştım
Düşüncelere hakim olmak, zincir vurmak veya görmezden gelmek zor. Sen istemesen de yankılanır zihninde, rüyalar gibi.
Ama yapan insanlar varsa türdeş olduğumuz için bizde yapabilirüz
Yapabilen olduğunu sanmıyorum
Ederim en azından eyleme geçirmemek için verdiğim çaba yeter 😇
canım isterse ediyorum istemezse kendi haline salıyorum.
Evet hükmedebiliyorum önemli olan zaten o degilmi insanın kendisine hukmetmesi büyüklerin bir sos vardır kendine sahip çıkan biri tüm dünyaya sahip çıkmış demektir.
Bu yüzden kendimize dilimize davranışlarımıza her zaman dikkat etmemiz gerekir.
Daha önçesi ben bazı yerlerde düşünçelerime yenik düşüyordum uyğula çok zor oluyordu boğaz içi kampüs den NLP dersi aldım şimdi her konuda kolay kendimi yönlendiriyorum
İstersen o da kontrol edilir aslında. Aklına geldiğinde düşünme başka konuya geç hemen. Öyle öyle unutulur.
İradi olarak bu mümkün mü?
İşte tamamen olmasada yolları varmış bend eonu aeaştırıyorum
Bir sürü libk va ryahu hangisini atayım çok araştırdım da işte bu bir eğitim miş süreçmiş yani
Düşüncelerimi değil ama düşüncelerimin getireceği olası davranışlarımı kontrol edebiliyorum
Bazen düşüncelerim bana hükmediyor ama sonra kendime geliyorum.
Düşüncenin ne olduğuna bağlı bilinçaltı düşüncelerine hükmetmek zaman alır çalışma yapılması gerekir ama normal farkında olduğun bir düşünceyi yönetmek daha kolay
Düşüncelerim cehenneme gitsin
Maalesef edemiyorum.
Evet kontrol edebiliyorum
Ettiğimi sanıyorum ama yemiyor
Bazen edemiyorum bu da beni mahvediyor
evet yeni bir kurmandam var
Bazen evet bazen hayır
Yönetirim evet
edemiyorum keşke edebilsem
Evet hükmedebiliyorum :)
Her şeye, herkese hükmederim.
Edilebilir olduğunu okumuştum,
Kimse kontrol edemez
Edemiyorum
Çoğu zaman hayır
Hayır o bana hükmediyo
Bazen hayır.
Evet
ben ederim
Uydurma
istediğim gibi yönetirim
Yönetemiyorsun
beynimde mi geziyorsun levicim nerden bileceksin
Bilirim ben patron
bildiğini sanarsın ama çizdiğim yoldan ayrılamazsın.
Yaw he heee
Evet ederim
Ederim
Edebiliyorum gibi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?